Pe data de 2 decembrie 2014, celebra cantareata a erei disco, Sandra, se va afla in concert la Sala Palatului, in Bucuresti. Starul muzicii europene din anii ’80, Sandra Cretu revine in Romania pentru un concert parte din seria de evenimente “Original Legends in Concert”, dupa 5 ani de la ultima vizita.
Sandra Cretu, cu numele de fata Sandra Ann Lauer, nascuta pe 18 mai 1962, Saarbrücken, Germania, recunoscuta pe scena muzicii internationale sub numele profesional Sandra, este o artista dedicata genului de muzica pop si eurodance.
Aceasta si-a inceput cariera muzicala in 1974 in orasul natal cu melodia “Andy mein Freund” (Andy, prietenul meu), si a devenit populara la postul de radio local, apoi, in 1978 s-a alaturat grupului Arabesque inlocuind-o pe una dintre membrele originale ale trupei.
Dupa 9 albume, concerte si prezente pe scenele din Europa si Asia, Sandra s-a departit de grupul Arabesque in 1984, cand formatia incepuse sa scada in popularitate. Inca din timpul petrecut in formatia Arabesque, Sandra s-a indragostit de cantaretul la claviatura Michael Cretu (Mihai Cretu).
Dupa despartirea de Arabesque, Sandra si Mihai s-au mutat in Munchen unde acesta si-a creat propriul studiou de inregistrari. Primul sigle al cantaretei germane a fost “Japan is weit” un cover al melodiei “Big in Japan” interpretata de trupa Alphaville.
Sandra a cunoscut succesul international in 1985, cu melodia “ (I’ll Never Be) Maria Magdalena”, care a stat in fruntea topurilor muzicale din 21 de tari si in top 10 din alte 5 state.
Primul ei album, “The Long Play” (1985), a ajuns pe locul 12 în tara de origine si a fost clasat in top 10 albume de succes în Scandinavia. A urmat un single “In the Heat of the Night”, un alt succes international aflat pe locul 2 in topul creat de posturile de radio si televiziune din Germania si in top 10 din multe tari ale Europei centrale si de est.
“In the Heat of the Night” i-a adus pozitia secunda la Festivalul de Muzica usoara din Tokyo in 1986, iar “Little Girl” a devenit al treilea single de succes, dupa albumul din 1986, dar a avut un succes moderat.
Dupa ’86, cantareata s-a mutat la Londra (inregistrand melodii in Munchen), unde si-a perfectionat tehnica muzicala si limba engleza, pentru o interpretare bine temporizata si lejeritate in exprimare.
In 1986 a lansat al doilea album, “Mirrors”, cu melodiile “Innocent Love”, “Hi! Hi! Hi!”, apartinand genului synthpop, ambele inregistrand un succes moderat in Europa. Au urmat single-urile “Loreen” si “Midnight Man”. In 1987, Sandra a lansat melodia “Everlasting Love”, cea mai indragita piesa a artistei si un mare succes artistic, care a mentinut-o in fruntea muzicii internationale.
In 1988 Sandra si Mihai Cretu s-au mutat pe insula spaniola Ibiza, si au lucrat la al treilea album, intitulat “Into a Secret Land”. A ramas in preferintele ascultatorilor europeni cu melodiile “Heaven Can Wait”, “Secret Land”, “We’ll Be Together”, “Everlasting Love” si “Around My Heart”.
Lumea s-a schimbat, dar muzica ei a ramas la fel si in anii ’90, cand a lansat al patrulea album (Paintings in Yellow), si single-urile “Hiroshima”, “(Life May Be) A Big Insanity” si “One More Night”.
La sfarsitul anului 1990, Sandra a fost fost premiata in cadrul evenimentului World Music Awards tinut in orasul Monte Carlo. Mai devreme, in acelasi an, ea se alaturase proiectului Enigmna, o trupa creata de sotul ei, Mihai, cu care a inregistrat un succes mondial , interpretand partea vocala a piesei “Sadeness” .
La inceputul lui 1992, Sandra a lansat ce de-al 5 lea album, “Close to Seven”, si alte melodii de succes ca “Don’t Be Aggressive”, “I Need Love” si “Johnny Wanna Live” (refacuta dupa albumul Paintings in Yellow).
In anii urmatori, Sandra a scazut treptat in popularitate, dar si-a pastrat o parte din publicul de odinioara rasplatit din cand in cand cu albume, melodii noi, mix-uri, remix-uri, compilatii si aparatii la diferite evenimente din industria muzicii si concerte sustinute in intreaga lume.
Sper ca in acest an Sandra sa urce din nou pe scena noastra cu hituri care au facut-o celebra in anii ’80, spectatorii sa fie in numar cat mai mare si recenziile sa fie ceva mai bune decat acum 5 ani.