Preocupată serios de lifestyle, Paula Hriscu, cantăreața de muzică populară cu un debut spectaculos, surprinde prin atitudinea avantgardistă pe care o afișează după pandemie. După ce ne-a dezvăluit dragostea ei pentru sport, mai exact pentru fitness-ul de performanță și pentru natură, artista ne vorbește despre ținutele de scenă pe care le va purta de acum încolo la orice eveniment, spectacol la care va participa, ținute care sunt departe de portul tradițional.
„Întodeauna mi-am dorit să am câteva ținute de îmbrăcat mai aparte, care să îmbine tradiționalul românesc cu modernul. În viziunea mea, mă vedeam într-un fel anume, iar în urmă cu un an am descoperit creatiile de care m-am îndrăgostit si care-mi sustin viziunea. În timp ce mă uitam pe retelele de socializare, îmi apăruseră câteva poze cu ținute demne de ‚regină a pădurii’, făcute din țesătură de cânepă, perfecte pentru mine și spun asta pentru că la mine în sat (Bulzeștii de Sus) oamenii semănau cânepă pe care o prelucrau pentru a-și confecționa haine. Nu am crezut niciodată că se pot face astfel de haine din această țesătură!
Sigur că știu din poveștile spuse de mama mea, care și ea la rândul ei știa de la bunica, cam ce înseamnă materialul din cânepă, care e procedeul pentru a ajunge la fuior, apoi țesut de material, care pe urmă poate fi folosit pentru a croi haina. Este un material destul de greu de confecționat, dar nu imposibil pentru Irina Silaghi, careia vreau neaparat sa-i multumesc pentru capodoperele care ies din mâinile ei, creații cum numai în povești cu zâne și regine poți vedea. Ea se va ocupa de acum înainte de ținutele mele “extravagante” și bineînțeles de viitoarele costume populare pe care mi le va face. Irina știe să dea autenticitate costumului popular respectând fiecare detaliu. Ea poate să facă un costum popular care să fie nou, dar în același timp să arate autentic, precum cel din “lada cu zestre”.
Tinutele pe care Paula Hriscu ni le prezintă acum în premieră au fost colecționate pentru a fi purtate la evenimentele ce vor urma.
Cum se confecționează ținutele din cânepă
Când ajungi să o cunoști pe Irina Silaghi îți dai seama că tradițiile au viitor. Că oamenii, ca popor, nu trebuie să uite cine suntem, care ne sunt valorile, ancore ale ancestralului strămoșesc, carte de identitate națională într-o eră a globalizării.
„Cu Irina tradițiile au viitor pentru că ea a înțeles că în aceste vremuri, poate mai mult ca oricând, e nevoie să ne întoarcem la origini să ne reinventăm, să fim creativi. Iar când tradiția întâlnește pasiunea, avem viitor!”, adaugă artista.
Despre cânepă şi nu numai…
Creatoarea Irina Silaghi, cu pasiune despre cânepa: „Vorbim despre una dintre cele mai vechi plante cultivate în ţara noastră (de peste 2000 de ani), fiind utilizată în principal pentru obţinerea de fibre folosite la confecţionarea de îmbrăcăminte. Tulpinile de cânepă din populaţiile locale şi cânepa sălbatică conţin 10-12% fibre, iar soiurile ameliorate, 26-32%.
Conţinutul de fibre în tulpini este influenţat de soi, de condiţiile tehnologice şi pedoclimatice. Fibrele au o serie de însuşiri deosebit de valoroase la rezistenţă (la tracţiune, torsiune,
frecare, putrezire), extensibilitate (elastică şi
plastică), capacitate de filare, lungime mai mare decât fibrele de sisal, iută, manilă sau bumbac, care le fac utilizabile într-o serie de domenii: în industria textilă, în industria manufacturieră, în industria automobilelor.”
Arhitectura satului românesc transpusă în creații vestimentare cu amprenta
materialelor cu suflet străbun….
Creațiile Irinei Silaghi surprind prin formă, cu linii rurale transpuse în reinterpretări conceptuale aparte, prin structurări și destructurări atipice, ce se dezvăluie fiecărui
privitor dornic să cunoască mai multe despre materializări ale elementelor primare transpuse în concepte pe alocuri bizare dar, pline de forță și înțelesuri ascunse.
Poți să descoperi unicitatea reinterpretărilor
elementelor de port tradițional românesc în care materialele naturale se îmbină în creații unice, ce transcend timpul și spațiul.
„Creațiile Irinei Silaghi te invită la visare, la contemplare și introspecție, oferindu-ți șansa să te redescoperi, să te găsești mai mult decât pe tine, să găsești sacralitatea
sufletului străbun autentic.”, mărturisește Paula.