Patima intunecata de Toni Anderson-Editura Leda

Titlul original: Dark Waters Patima_intunecata

Traducerea: Iris Manuela, Gatlan Anghel

Editura: Leda-Grupul Editorial Corint

Numar pagini: 446

An aparitie editura: 2014

Gen literar: thriller-romance

 “Ritmul acestei carti te tine cu sufletul la gura. Tensiunea ramane in permanenta la cote maxime…

Patima intunecata ar fi putut fi o poveste de iubire dintre doi oameni cu sufletul distrus, cu un trecut comun. Ar fi putut fi si un thriller alert. In schimb este si una si alta, ceea ce pune romanul lui Toni Anderson pe o treapta inalta.

In locuinta sa izolata de pe coasta vestica a insulei Vancouver, pictorul Brent Carver nu primeste prea multi oaspeti. Iar fiica prietenului sau este ultima persoana la care s-ar fi asteptat vreodata sa-i calce pragul. Tanara are insa necazuri si el nu poate refuza sa o apere…tot asa cum nu-si poate stapani atractia fata de frumusetea ei nesupusa. In vreme ce pasiunea dintre ei izbucneste navalnic, pe insula isi face aparitia un ucigas neindurator, care o vaneaza pe Anna si secretele descoperite de ea.”

 Ritmul carti este oarecum alert, tensiunea este si ea si destul de mare, dar totusi parca are ceva lipsuri. Sincer dupa asa o descriere ma asteptam la ceva mai mult. Nu spun ca nu ar fi o carte buna, dar eu nu am fost chiar impresionata de ea. Ucigasul il cunoastem din primele pagini, nu este un mister, singur lucru pe care il urmarim este cum va actiona si ce va mai face in continuare -pana unde duce cruzimea lui. Pasiunea nestavilita exista, dar in special in gandurile lor. Faptic pasiunea aceasta este destul de fragila, scenele nu sunt chiar monumentale succedandu-se repede si prea putin. Ce mi-a placut mie cel mai mult au fost personajele, care sunt frumos conturate si evidentiate incat face ca aceasta carte sa-ti placa. Si povestea de trecut a celor doua personaje este tulburatoare, dar si aici este oarecum prea putin descrisa. Scriitoarea se axeaza mai mult pe vanatoarea ucigasului, pe incercarea celor doi de a descoperi adevarul, un fel de fuga continua intr-un labirint, unde in fiecare compartiment mai gasesti pe cineva macelarit. Mi-ar fi placut mai mult sa se evidentieze povestea de iubire, dar m-am multumit chiar si cu atat.

Patima intunecata (2)Brent Carver-inalt, atletic, blond cu ochii albastrii, gropite in obraji, este idealul unui poster de Holywood. Aspectul sau nu-l intereseaza deoarece inima si mintea lui sunt cuprinse de cel mai negru intuneric. Brent a fost condamnat pentru crima. Si-a ucis tatal cand era un adolescent si a primit o pedeapsa cu douazeci de ani de inchisoare. Isi accepta fapta si isi ispaseste pedeapsa. A fost un tanar rebel, nervos si agitat, iar inchisoarea l-a facut sa fie si mai inchis. Acolo fiind nevoit sa se apere de violatori, santaj, droguri si crime, a invatat sa fie puternic, sa fie rece si dur, sa nu-l intereseaza nimeni si nimic. S-a inconjurat de un zid de raceala si in acelasi timp si de notiunea ca este un ticalos. In lumea urata a inchisorii a invatat sa nu aiba incredre in nimeni. Acel rol de ticalos l-a luat in serios ca facand parte din structura lui. Brent Carver are in schimb o pasiune: ii place sa picteze. In primele luni ale inchisorii, ca sa se mai calmeze, i se ofera culori, pensule, si asa reuseste sa-si canalizeze toata rautatea vietii in pictura. Este refugiul lui, unde se simte bine. A invatat in timp ca oamenii nu sunt chiar buni, nu vad adevarul acolo unde exista, si din aceasta cauza nu ii prea plac oamenii.

Acolo in inchisoare il cunoaste pe Davis Silver. Un contabil care este condamnat pentru furt. Ben era deja veteran cand Davis a fost adus, si fara sa aiba o explicatie anume il ajuta pe acesta sa supravietuiasca in inchisoare si il si protejeza de aceiasi violatori, criminali, etc. Intre cei doi se formeaza o relatie extrem de profunda. Ben il considera pe Davis ca un tata, iar Davis la randul sau il considera fiul pe care nu l-a avut. Afla si povestea lui Davis, si isi da seama ca omul practic era nevinovat. Cineva ii inscenase furtul, dar nu avea dovezi asa ca a cazut victima. Cel mai rau este ca nimeni nu il crede pe Davis ca ar fi nevinovat. Sotia divorteaza si se recasatoreste, fiica ii scrie in inchisoare, dar il crede vinovat. Singura persoana care crede in nevinovata lui este Brent Carver.

Patima intunecata (1)Pe parcursul anilor cat cei doi au stat impreuna in celula, Ben ii cunoaste fiica prin scrisorile pe care aceasta i le trimitea tatalui. Scrisori pe care el le stia pe de rost, o fata pe care o cunoste fibra cu fibra, fara sa o vada vreodata. Isi traieste prin scrisorile ei adolescenta, intamplari prin care trec tinerii, traieste alaturi de ea emotiile unui examen, se bucura de nimicurile tineretii. Dar toate acestea inchis intr-o celula, vazand totul prin penita unei fete. Cei doi prieteni se elibereaza, dar isi fac un juramant: Daca vreodata vreunul are nevoie de ajutor si-l va da neconditionat. Chiar si in perioada de libertate Davis il viziteaza pe Brent, pe insula pustie unde locuia, acolo unde vroia sa fie singur si departe de lume, doar el si pictura. Singurul pe care il accepta in lumea lui este Davis, care si el este oarecum un singuratic.

In scurt timp picturile lui Ben sunt foarte cautate si bine vandute, ajungand un pictor cautat si valoros.

Davis Silver este angajat ca si contabil la o Fundatie de Caritate pentru veteranii de razboi- unde angajau recidivisti. Fundatie care este condusa de un fost general care luptase prin Columbia, iar oamenii care il inconjurau erau soldati, mai bine zis mercenari. Nu-i trebuie mult sa-si dea seama ca Fundatia era doar o fatada, iar banii intrau in conturile personale ale mercenarilor. Oameni care erau activi si acum doar ca purtau denumirea de paznici.Descopera un furt de 60 de milioane de dolari pe care el ca si contabil trebuia sa-i transfere in conturile trupei. Era convins ca si acest furt daca va fi vreodata descoperit va cadea tot in carca lui. Asa ca de data aceasta ia atitudine. Prima data nu avusese cand, fusese luat ca din oala, dar acum vroia dreptate cu orice pret. Creeaza niste conturi in banci din strainatate si vireaza banii acolo nu in conturile Generalului, copiaza dovezile incriminatoare si le pune intr-un plic. Acest plic are destinatia FBI. Dar totul este destul de greu avand in vedere ca biroul lui este supravegheat de zeci de camere si ochi din umbra. Mai greu va fi si cu expediatul plicului, deoarece Generalul are relatii si tentacule intinse peste tot. Probabil daca va trimite plicul direct FBI-ului, va fi oprit la mijlocul drumului. Singura solutie este fiica lui Anna, de existenta careia stiau foarte putini. Dar si aici va trebui sa fie inteligent, aceasta poate fi decoperita si implicit si adresa ei. Inainte de a pleca de la birou cu dovezile isi suna fiica, care evident nu raspunde, dar ii lasa un mesaj, in care ii spune ca va primi un plic pe care sa-l duca la FBI, dar sa apeleze la persoana de care i-a vorbit. Pleaca, dar nu ajunge prea departe deoarece ochii din umbra isi dau seama de ce a facut si incepe sa-l vaneze prin oras. La scurt timp este prins in statia de metrou si aruncat in fata trenului care venea. Apucase in schimb sa trimita plicul.

Anna Siver, este o tanara profesoara intr-un orasel mic, cu un trecut al ei destul de neplacut. A trecut printr-o umilinta cand tatal ei a fost inchis, o mama care nu prea ii era alaturi, si un viol. Un viol de care nu stia nimeni, nu a indraznit sa spuna nimanui de frica ca nu va fi crezuta. Cel care o violase era fiul, sotului mamei ei, practic fratele vitreg. De atunci ea este reticenta in preajma barbatilor, chiar ii este frica de acestia. Si acum isi credea tatal vinovat, dar il iubea, chiar daca poate nu ii prea aratase- deoarece se retrasese in carapacea ei. Cand primeste vestea de la Politie ca tatal ei este mort, ceva se rupe in ea. Poate nu avusese o relatie prea buna, dar il iubea. Atunci isi asculta si mesajele. Stia cine era omul la care trebuia sa apeleze, tatal ei ii povestise de prietenul lui din inchisoare in care avea incredere. Pleaca incercand sa nu lase urme si sa nu fie descoperita si dupa un intreg vartej de schimburi de masini si barcute ajunge pe insula din Vancouver si bate la usa pictorului Brent Carver.

Ramane traznita cand cel care o intampina este un barbat in pielea goala, cu un trup de Apollo, uitandu-se cu raceala la ea. Este chiar amenintata cu pistolul de individ. Atat avea Zeul Soarelui –un pistol, si o fata dura. Doamne omul era fantastic, oricat de reticenta era in preajma barbatilor, de acesta parca nu isi poate deslipi ochii. Cine naiba era posterul? Afla ca este chiar omul pe care il cauta si ramane iarasi blocata, ea isi imagina ca prietenul tatalui sau este un batran inofensiv, nu un mascul feroce si frumos de iti lasa gura apa, care umbla mai mult dezbracat decat imbracat. (Cat vor sta impreuna pe insula acesta cam asa va umbla doar cu o pereche de blugi si acestia descheiati la primul nasture sau pantaloni scurti. )

Brent, ramane si el uimit de frumusetea diafana care se afla in pragul usii sale. O femeie mignona, delicata de o fumusete fragila, care il rascoleste fara sa-si explice de ce are aceasta senzatie in preajma ei. Afla cine este, isi da seama ca o cunoaste pe fata asta pana in cele mai adanci ganduri- traise prin scrisorile ei. Anna ii spune in final povestea, iar Brent stie ca oricum ar fi ajutat-o. Ii datora asta prietenului, dar o facea si pentru ea,avea nevoia de protectie.

Acum incepe o intreaga alergatura, ancheta. Mercenarii decopera existenta fetei si sunt hotarati sa o gaseasca, dar in special sa gaseasca plicul cu dovezile. Sunt pe urmele ei, ii sufla in ceafa, dar acum ea nu este singura si neajutorata. Unul dintre ucigasi face un fel de obsesie morbida pentru ea, dupa ce ii vede poza. O vrea pentru el, iar metodele lui de dragoste nu erau dintre cele blande. O vrea la picioarele lui, ii saruta pozele cu veneratie si abia asteapta sa o prinda. Dar pana sa ajunga la ea, in drumul lor intalneste un barbat care era prieten cu Anna si pe care il macelareste, o familie de pe insula-pe femeie o violeza si pe barbat il omoara, politisti ucisi din Politia Canadiana, mama Annei pe care o rapeste, sotul acesteia pe care il omoara, un prieten de familie rapit si el si pus pe lista neagra.

In toata aceata invalmaseala Brent si Anna sunt ajutati sa gaseasca plicul, si sa descopere complotul de catre fratele lui Brent si de iubita acestuia care era politista. De ce sa gaseasca plicul? Deoarece, nici Anna nu isi dadea seama pe ce adresa l-a trimis tatal ei.

Intre Brent si Anna atractia este din ce in ce mai mare. Pentru prima data Anna se simte in siguranta in preajma unui barbat. Chiar daca dupa o sarutare intra in acea transa de frica, isi da seama ca nu are de ce. O fi el rau, dur, rece, dar ei nu ii face niciun rau, este chiar prea protector. La un moment dat dupa o lunga alergatura, Anna isi da seama ca s-a indragostit de Brent, si ca ar vrea sa fie toata viata cu el.

Brent, o venereaza, dar stie ca nu este potrivit pentru ea, el este un ticalos si un ratat, si vrea sa o indeparteze din inima lui. Merita mai mult decat unul ca el. Mai are o problema de nu isi poate arata afectiunea fata de persoanele care ii sunt alaturi; toate mor sau sunt ranite. Fosta lui iubita din adolescenta, Gina, l-a asteptat douazeci de ani, cand a iesit s-au iubit, dar la scurt timp Gina este impuscata si moare. Fratele lui mai mic, a fost si el la un pas sa-si piarda viata. El nu merita sa iubeasca si sa fie iubit, are o singura viata-pictura.

Sa spunem si de ce si-a ucis tatal. Un tata betiv si abuziv. Dupa ce mama lor i-a parasit deoarece nu-l mai suporta pe nenorocit, incearca sa-si ia copii dar nu reuseste, aceasta isi face in final o alta familie, iar baietii raman in grija tatalui. Dar acest tata devine si mai rau, si toata furia lui se canalizeaza pe copii, mai ales pe cel mic si neajutorat. Asa a fost tabloul cand Brent isi gaseste fratele in coma pe podeaua casei, batut cu salbaticie, iar nenorocitul de tata nu se oprea din lovituri. A fost nevoit sa-l opreasca, iar singura lui solutie in mintea de tanar a fost sa-l injunghie. Nemernicul sangera si ii radea in brate, ca si cum nu regreta nimic. Dar nimeni nu l-a ajutat atunci pe Brent, si a trebuit sa isi ispaseasca pedeapsa.

Din aceasta cauza el se crede un ticalos ce nu merita iubire.

Va reusi Anna sa aiba iubire suficienta pentru doi, si sa-l convinga sa-si deschida inima? Cine este cel care i-a inscenat prima data furtul tatalui sau, si de ce? Nici nu o sa va vina sa credeti cine este, iar motivul mie mi s-a parut extrem de aiurea. Un om nevinovat nu merita sa faca inchisoare pentru ca altul vrea o femeie. Joaca cinstit daca esti barbat si vrei sa cuceresti, nu cu arme ascunse si fara scrupule. Dar nu toti gandim la fel, si unde ar mai fi fost farmecul cartii, nu?

Mi-a placut cartea in final, chiar daca eu simt ca ceva a lipsit, m-am multumit cu ce am avut. Poate voi veti avea o alta perceptie mai buna decat mine, avand in vedere ca suntem oameni cu personalitati diferite si gandiri diferie. Cartea merita citita!

9 puncte/10

signature_15

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro