Open Documentary Session. Timisoara 2014

documentary-for-mail

Intre 13-15 noiembrie 2014, la Timisoara se va tine Open Documentary Session, un eveniment dedicat scriitorilor, scenaristilor, producatorilor, cat si tuturor celor implicati in lumea filmului, cineasti si public deopotriva.

Totul va incepe in dimineata de joi 13 noiembrie 2014 de la ora 10:00 în Sala Ovala de la City Business Centre. Participantii interesati de workshop-ului „Exist Exit” vor avea ocazia sa descopere mecanismele sociale ale unor serii reportaje si documentare, create pentru a sprijini interesele societatii civile prin punerea in practica a unor activitati utile.

Activitati culturale care vin din partea celor care chiar se pricep, autori, regizori, producatori si operatori culturali. A doua locatie a Festivalului, Aula Magna din Universitatea de Vest, va fi locul perfect pentru vizionarea filmului documentar “Putin’s Games”, o poveste relatata de israelianul de origine rusa Alexander Gentelev despre afacerile necurate desfasurate in Rusia in contextul Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci.

Se vorbeste despre mita, coruptie, poluarea flore, faunei si locuitorilor, violarea drepturilor omului si multe alte abuzuri anuntate mai inainte de organizatii non-guvernamentale prin proteste de strada si campanii de informare atent monitorizate, si mai apoi, inabusite de cei in putere.

Dupa cum s-a vehiculat si in presa din Romania, Olimpiada de iarna de la Soci era deja faimoasa ca proiect favorit si colosal al presedintelui Vladimir Putin. Pentru a se contrui acele cladiri, anexe, si partii, care se intindeau, pe hartie, si in casele oamenilor de rand, Parlamentul rus si-a permis sa dea o lege prin care sa se nationalizeze fortat acele proprietati dorite.

Directorul organizatiei Transparency International din Rusia a spus despre aceasta afacere ca „E un adevarat cimitir, cel mai scump cimitir din lume”. Acesta si-a permis sa adauge intr-o nota dramatica urmatoarea remarca pentru a evidentia gravitatea faptelor petrecute: “E vorba despre o alegere personala: poti deveni ori victima, ori complice.”

De la ora 20.00, va rula documentarul austriac „The 727 Days Without Karamo”. Subiectii regizoarei Anja Salomonowitz sunt atinsi biografic de legile complicate ale emigrarii care afecteaza cuplurile inter-culturale din Austria.

Defapt ce vrea sa evidentieze acest film? Viata de emigrant supus tratamentelor suspicioase, riguroase si excesiv de formale inainte de a se oferi cetatenie permanenta. Este vorba de viata unor cupluri, venite din toate colturile lumii care se lupta pentru a ramane impreuna, se lupta pentru a pastra o farama din cultura tarii natale.

Filmul a aparut in urma colaborarii regizoarei Anja Salomonowitz cu un ONG, care ofera consultanta pentru cetatenii straini ce urmeaza sa se casatoreasca in Austria. “727 de zile fara Karamo” e un film documentar despre suferinta, abstinenta si instrainare, care reuseste sa fie incantator, romantic, si extrem de original prin abordarile cu tenta politica .

In cea de-a doua zi, vineri 14 noiembrie 2014, de la ora 10.00, în Sala C de la City Business Centre, e programat workshop-ul „Regional Express” care îsi propune sa lanseze initiativa formarii unui fond local, regional si inter-regional de sustinere a filmului în toate formele sale.

In acest context vorbim despre filme documentare, de fictiune, scurt-metraj, animatie, care se doresc a fi finantate din fonduri europene regionale (Banat, Crisana, Maramures etc), pentru a ne conforma practicilor europeane de descentralizare.

În situatia în care fondurile dedicate sustinerii dezvoltarii si productiei de film în Romania sunt distribuite în proportie de peste 90% în Bucuresti, o initiativa de acest gen care sa cointereseze si vecinii nostrii, din zona DKMT, Vojvodina, Serbia si Ungaria este singura în masura sa sprijine autorii si producatorii de film din aceasta parte a Europei”, spun initiatorii.

Razvan Georgescu

Seara, începand cu ora 19.00, in aceeasi locatie de la Universitatea de Vest, va fi proiectat cel mai recent film al lui Razvan Georgescu, “Pasaport de Germania”. O poveste adevarata despre cel mai mare trafic de fiinte umane din istoria Europei cand aproximativ 250.000 de cetateni romani de origine germana au fost vanduti de regimul lui Nicolae Ceausescu catre Republica Federala Germana.

In Romania postbelica societatea minoritatii germane numara aproximativ 350 de mii de membri, ramasi pe acest pamant de sute de ani. Pentru regimul comunist istoria si evenimentele incontestabile trecute in manuale au fost modificate, trucate, sau chiar eliminate in totalitate.

Acelasi lucru s-a incercat si cu minoritatea germana. In timpul Razboiului Rece, aceste persoane discriminate au fost obligate sa plece din tara. Ei nu au fost doar transportati ci au fost vanduti. Ca o marfa ce trece granita pentru a ajunge la destinatie.

Incepand cu anii ’70, persoane din regiunea Transilvaniei si Banatului au fost vandute Germaniei Federale dupa ce economistii “Guvernului” au constatat ca tara va intra in faliment si visul socialist va fi zdrobit de actiunile dusmanoase ale fortelor opozante de factura capitalista. Si asta nu isi doarea nimeni (din regimul lui Ceausescu).

Bineinteles ca operatiunea a fost coordonata de Serviciul de Securitate al Statului si pastrata in mare secret pentru mult timp. Pentru multi dintre cei plecati, Germania a fost o tara straina în care au trebuit sa se integreze fortat. Ceea ce face aceasta poveste universala în Europa de astazi, este examinarea identitatii.

Cine poti fi tu cetatea roman cu origini germane aflat intr-o tara, intr-o societate, intr-un stil de viata si cultura pe care nu ai cunoscut-o niciodata?

La proiectie vor fi prezenti autorul si producatorul, acestui documentar. Probabil ca organizatorii ii au ca invitati pentru o sesiune de Intrebari si raspunsuri cu participatii sau o prezentare detaliata a evenimentelor prezentate in documentar.

În ultima seara a Open Documentary Session, sambata, 15 noiembrie 2014, timisorenii va putea viziona alte trei documentare One World Romania On Tour:

De la ora 17.00, în Aula Magna a Universitatii de Vest va fi proiectat documentarul ceh „Free Smetana!”, apoi de la ora 18:00 documentarul lui Errol Morris, „The Unknown Known”, iar de la 20.00, filmul „Watchers of the Sky”.

Asociatia Documentor grupeaza autorii si producatorii de film documentar din România, membrii sai sunt personalitati ale filmului documentar romanesc, unii dintre acestia activand în tara, iar altii în strainatate.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai bune documentare create in acest an, documentare despre evenimente dramatice, cu multa incarcatura istorica, sociala si morala. Si mai mult de atat, aceste filme ne atentioneaza ca omul poate repeta greselile din trecut. Acum mai mult ca oricand.

Mai jos, trailer-ul evenimentului.

[ot-video][/ot-video]

Actualitate

SAMAEL – PASSAGE exclusive SHOW, Quantic 12 decembrie 2024

Acum aproape 20 de ani, elevetienii de la Samael lansau Passage, un album etalon pentru aceasta trupa. Pe 12...

Tarja la Arenele Romane: Program si reguli de acces

 Pe 23 decembrie va asteptam la Arenele Romane in cort incalzit la un show cu Tarja Turunen - Dark...

Grimus intră în studio pentru „Grimus 6” și lansează primul single pe 12 decembrie.

Vești mari pentru fanii Grimus! Una dintre trupele emblematice ale scenei alternative din România, anunță cu entuziasm că a început...

Tenorul Ştefan von Korch dăruieşte poveşti de iarnă pe portativ melomanilor din Bucureşti, Timişoara şi Blaj în luna decembrie

Concerte vocal-simfonice pe scenele Filarmonicilor naţionale, recitalul “Invitaţie la vals” cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi...

Colinde cu Moonlight Breakfast şi Alexandra Ungureanu la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în această lună

Sărbătorile vin în acorduri de jazz şi refrene de colinde la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot.  Întâlniri muzicale...

Călin Pop lanseazăun nou single: „Îngeri de zăpadă”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Îngeri de zăpadă”   Melodia este disponibilă...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro