Pe 31 octombrie și 1 noiembrie, orele 20.15, Teatrul de Artă București vă invită la premieră: Omul care mânca lumea – un spectacol ce reinterpretează, într-o cheie regizorală modernă, cotidianul absurd, în care emoții și relații sunt înghițite și alienate de mecanismul robotizant al sistemului meritocrației.
Omul care mânca lumea, după piesa omonimă a dramaturgului și regizorului german Nis-Momme Stockmann, este spectacolul care tratează cu cinism diferite aspecte ale societății contemporane, prin prisma presiunilor pe care aceasta le exercită asupra oamenilor și în care libertatea individului devine doar un concept cu limite sufocante.
Personajul principal, un bărbat de 35 de ani, angajat merituos într-o companie prosperă, obișnuit cu succesul, are de-a face, dintr-o dată, cu problemele tatălui său în vârstă, aflat într-o stare progresivă de degradare psihică și fizică. Încetul cu încetul, lucrurile îi scapă de sub control.
Tânărul autor Nis-Momme Stockmann reușește să creeze un personaj unic și peren și să răspundă unor aspecte precum îmbătrânirea, dependența și dificultățile condiției de tată, soț și prieten – o poveste tulburătoare și un spectacol emoționant despre capitulare, într-o lume a profitului.
În 2009, piesa Omul care mânca lumea a fost aleasă ca fiind una dintre cele mai bune piese din Europa, de către European Theater Convention, iar un an mai târziu, Nis-Momme Stockmann a fost numit tânărul dramaturg al anului, în cadrul Theater Heute critics’ survey.
Punerea în scenă de la București, semnată de la fel de tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu, pe o traducere de Ciprian Marinescu, este un spectacol emoționant, “ca o pereche de palme pe care o mână nevăzută ți le dă” (evantaiul memoriei.ro).
În distribuție: Șerban Gomoi – Fiul, Romeo Pop – Tatăl, Antoaneta Cojocaru/Sorina Ștefănescu – Lisa, Liviu Chițu – Filip, Alexandru Călin – Ulf.
Muzica originală este semnată de Alexandru Suciu.
Spectacolul Omul care mânca lumea este realizat de Asociația OPERA PRIMA în parteneriat cu FUNDAȚIA DIGNITAS, cu sprijinul ArCuB – prin programul de finanțare “Ești București” –, al PMB și al Teatrului de Artă București.
Rezervări și bilete: 0737 904 932 | rezervari@teatruldearta.ro | sau în rețeaua Eventim.
Contact: comunicare@teatruldearta.ro