Noul film care îl are pe James Bond ca protagonist, „Skyfall“, este doar unul dintre zecile de filme străine pe care China le permite în ţară în fiecare an. Cu toate acestea, agentul secret al Reginei nu poate face orice doreşte în statul asiatic.
Într-una dintre scenele filmului, Bond ucide un paznic chinez, fapt care i-a determinat pe cenzorii de la Beijing să înlăture partea respectivă înainte ca filmul să ajungă în cinematografe, scrie „Deutsche Welle“.
Cenzura este subiect delicat astăzi în China, iar activiştii protestează înverşunaţi.
„Poate că au standarde foarte înalte în ce priveşte imaginea paznicilor chinezi“, spune regizorul chinez Wang Jing, sarcastic, „dar asta a fost complet inutil. Au exagerat“.
Mai mult, cenzorii chinezi sunt şi pudici. O scenă care conţinea un dialog despre prostituţia din Macau a fost modificată în momentul în care s-au făcut subtitrările.
Într-un alt film,„ Atlasul norilor“, scenele care înfăţişau nuditate au fost tăiate, la fel ca şi cele care prezentau bărbaţi sărutându-se. Anumite pasaje de dialog au fost tăiate în întregime. Filmul a fost cu 40 de minute mai scurt în versiunea chinezească faţă de cea originală, potrivit presei.
Comentatorii s-au plâns, afirmând că filmul fusese scurtat atât de mult încât acţiunea a devenit imposibil de urmărit.
Regulile după care se ghidează cenzorii chinezi nu sunt unele transparente. Anumite teme politice sunt respinse de la început, dar producătorii spun că sunt la curent cu aceste practici. Sexul şi violenţa se află de asemenea pe lista neagră a cenzorilor chinezi, dar China nu are recomandări clare privind vârsta publicului căruia i se adresează scenele respective. Prin urmare, cât de mult vor vedea chinezii din filmele străine rămâne la latitudinea cenzorilor.
Producătorii chinezi, spune Wang, deja au o pereche de foarfece în minte când îşi scriu scenariile. „Finalul trebuie să le ofere oamenilor speranţă. Nu ni se permite să arătăm doar partea întunecată a vieţii; personajul principal nu poate fi un răufăcător şi aşa mai departe. Ne construim singuri temniţele, lăsând puţin loc pentru creativitate“.
Cenzura nu îşi are locul într-o ţară moderă precum China de astăzi, crede Wang. Chiar şi agenţia de stat Xinhua a relatat că, în urma controverselor cu privire la „Skyfall“, au apărut voci care susţin nevoia unor reforme în acest sens.