Cel mai nou film in care joaca actorul Jon Hamm, cunoscut din serialul “Mad Men”, in rolul Directorului de Creatie, afemeiat, Don Draper, a reusit prin povestea biografica a managerului J.B. Bernstein, sa transforme pelicula intr-un creator de mituri si o ecranizare fidela a realitatii.
Aflat intr-o criza profesionala si personala, managerul sportiv, din liga profesionista de baseball, J.B. Bernstein, pleaca in India, pentru a gasi tinere talente, folosindu-se de un concurs numit: “Million Dollar Arm”.
Craig Gillespie a regizat filmul dupa un scenariu scris de Thomas McCarthy, un artist cu pedigree solid. Jon Hamm il interpreteaza pe Bernstein in stilul unui Don Draper mai dezlantuit decat in serialul “Mad Men”. Este o poveste de bun-simt, care ridica întrebari culturale pe care filmul nu pare foarte interesat sa le raspunda, intr-un mix interesant, obtinut usor in palmaresul producatorilor Disney.
In primul rând, povestea filmului este simpla si directa, doua calitati care ii ofera farmec in ochii publicului. Agentia fondata de Bernstein se clatina in lumea necrutatoare a manageriatului sportiv si peste toate acestea, managerul rateaza ocazia de a semna un contract cu jucator important din NFL (Liga Nationala de Fotbal american).
Cariera managerului pare ca se duce de rapa, dar inainta sa puna lacatul la pravalie acesta ticluieste un ultim plan, care ar putea sa il salveze ori sa il umileasca si mai mult. Tarziu in noapte, stand in fata televizorului, vede un meci de criket, un sport asemanator cu baseball-ul, practicat in Marea Britanie si in tarile Commonwealth-ului.
O scanteie creativa, marca Don Draper, il face sa se gandeasca la un concurs cu tendinte de reality-show, pe care il va organiza in India, o tara in care se joaca, si in prezent, criket.
Managerul isi formeaza repede o echipa pestrita si pleaca in India unde incearca sa gasesca jucatori de criket destul de buni pentru a deveni jucatori de baseball. Atunci cand cele doua sporturi sunt puse in balanta exista o diferenta de viteza, agilitate si reguli. Mecanica celor doua jocuri este similara, dar pentru fiecare sport înseamna lucruri foarte diferite. Insa, Bernstein vede in toate acestea diferente niste obstacole usor de trecut, pentru a obtine jucatori de perspectiva doriti de toata lumea si manageriati de el.
Subiectul acestui film poate deranja anumite persoane, dar relatia dintre jucatorii straini si manageri se rezuma, de multe ori, la cel care ajunge sa fie primul, intr-un domeniu imoral si lipsit de etica. Probabil ca sunt cateva ecouri culturale inerente cu care nu suntem dispusi sa avem de a face, si ideea unui reality-show pentru exploatarea unei piete virgine este cinica , indiferent de tara gazda.
Eu nu am urmarit acest show care, evident, a fost transmis pe televiziunile din India, dar ma multumesc cu un film creat pentru a promova povestea biografica a lui Rinku Singh, interpretat de actorul Suraj Sharma si Dinesh Patel (Madhur Mittal). Ce doi jucatori indieni nu sunt doar membrii echipei Pittsburg Pirates, ei sunt brand-uri puternice pentru un marketing puternic pus in executie si finisat de aceasta productie hollywoodiana.
McCarthy a scris un scenariu solid pentru “Million Dollar Arm”. Personajul sau (J.B. Bernstein), este foarte hotarat in ceea ce face, fara sa simuleze ceva: un sentiment, o replica, o privire sau o miscare a corpului. Interpretarea lui Hamm este cat se poate de naturala si emotiva.
Actrita Lake Bell o interpreteaza pe Brenda, un doctor tanar care locuieste în casa de oaspeti de langa casa lui Bernstein si, în loc sa devina femeia din viata managerului, ea devine un element si mai important. Vecina este vocea ratiunii, adultul care bate cu degetele in armura lipita de sufletul acestuia, pentru a-l tine in garda si a-l impiedica sa strice tot ce realizat in India.
In afara de Jon Hamm si Lake Bell, in film il putem vedea si pe Bill Paxton (“Marvel: Agents of S.H.I.E.L.D”), in rolul antrenorului Tom House de la Universitate din California, adus de Bernstein pentru a-i antrenat pe cei doi jucatori indieni.
Apare si Alan Arkin, in rolul unui tehnician batran, un jedi al baseball-ului, care stie viteza mingiei (lovita de jucatorii de criket indieni), in timp ce sta linistit intr-un scaun cu ochelarii pe nas. Arkin isi joaca rolul fara efort, in aceeasi maniera relaxata si pervers de amuzanta pe care am vazut-o in “Grudge Match” (2013).
Sper sa va placa filmul. Pana atunci sa vedem trailer-ul.
Comments are closed.