UNITER – Uniunea Teatrală din România îşi exprimă profunda tristeţe la dispariţia celei care a fost Melania Ursu, actriţa care a oferit emoţie miilor de spectatori de teatru şi film vreme de mai bine de o jumătate de veac, pe scena Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi a Teatrului Naţional Cluj-Napoca.
Născută la 16 iunie 1940 la Sibiu, absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, promoţia 1961, Melania Ursu s-a dedicat teatrului şi filmului cu o pasiune mereu admirată de colegi. O actriţă caldă şi generoasă, implicată permanent în viaţa teatrului, cu un deosebit respect pentru colegi şi public.
În 1985, revista Flacăra îi oferea Melaniei Ursu premiul pentru „căldura cu care a dat viaţă unor personaje de neuitat”. A continuat să însufleţească zeci de personaje şi, în 2009, a ajuns la peste 90 de roluri interpretate în spectacole din dramaturgia naţională şi internaţională, dintre care amintim:
Primul corifeu în „Ifigenia în Aulis” de Euripide, regia Vlad Mugur (1966); Sonia în „Unchiul Vanea de A.P. Cehov, regia Alexa Visarion (1973); Stella Kowalsky în „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, regia Victor Tudor Popa (1975); Lady Macbeth în „Macbeth” de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu (1982); Ea în „Cerul înstelat deasupra noastră” de Ecaterina Oproiu, regia Mihai Măniuţiu (1985);
Proprietara casei în „Omul cu mârţoaga” de George Ciprian, regia Mihai Măniuţiu (1985); Coana Chiriţa în „Iaşii în carnaval” de Vasile Alecsandri, regia Victor Ioan Frunză (1989); Doamna Jourdain în „Burghezul gentilom” de Molière, regia şi adaptarea Mihai Măniuţiu (1988); Mama în „Săptămâna luminată” de Mihail Săulescu, regia Mihai Măniuţiu (1994); Maria Vasilievna Voiniţkaia în „Unchiul Vanea” de A.P.Cehov, regia Mircea Cornişteanu (1998);
Marcellus, Actor Rege în „Hamlet” de W. Shakespeare, un spectacol de Vlad Mugur (2001); Béraldine, Sora lui Argan în „Bolnavul închipuit” de Molière, regia Sanda Manu (2002); Doamna Pearce în „Pygmalion” de G.B. Shaw, regia Alexandru Dabija (2005); Mama în „Un caz clinic” de Dino Buzzati, regia Claudiu Goga (2008); Alice în „Dansul morţii” de August Strindberg, regia Sorin Misirianţu (2009).
Amintim şi parte din activitatea sa în domeniul filmului: Doamna Chiajna în „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu, regia Malvina Ursianu; Pelaghia Roşu în „Munţi în flăcări”, regia Mircea Moldovan; Mama în „Misterul lui Herodot”, regia Geta Gerovski; Vica în „Pădureanca”, regia N. Mărgineanu; Văduva în „Flăcări pe comori”, regia N. Mărgineanu; Ana în „Iarba verde de acasă”, regia Stere Gulea; Irina în „Mere roşii”, regia Alex. Tatos; Nevasta şoferului în „Muntele ascuns”, regia Andrei Cătălin Băleanu; Secretara de judeţ în „Preşedinta”, regia Cornel Todea; Veta în „Nelu”, regia Dorin Mircea Dosoftei.
Premii:
Premiul I de interpretare pentru rolul Alexandra din „Travesti” de Aurel Baranga 1987, Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din Cerul înstelat deasupra noastră” de Ecaterina Oproiu la Festivalul Naţional de Teatru „Cântarea României“, 1985;
Premiul de interpretare feminină pentru rol Doamna Chiajna în filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu”, 1979;
Premiul de interpretare feminină pentru rolul din „Pasărea Shakespeare” de D. R. Popescu, la Festivalul de artă teatrală, Iaşi ed. I, 1975;
Premiul revistei Teatrul pe anul 1970 pentru rolurile din „Opinia Publică” de Aurel Baranga şi „Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare;
Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER în 2012.
Distincţii:
Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, 2002; Ordinul „Meritul cultural“ clasa IV, 1969; Medalia „Meritul cultural“ clasa I, 1967.
Doamna Melania Ursu va rămâne în memoria teatrului românesc prin activitatea sa artistică, distincţie şi pasiunea profesională.
Colegii și toți cei care au iubit-o îi pot aduce un ultim omagiu joi, 14 ianuarie, între orele 10:00-13:30, în foaierul Teatrului Național Cluj-Napoca. Înmormântarea va avea loc joi, 14 ianuarie, ora 14:00, la Cimitirul central, Cluj-Napoca.
Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!