Regizorul american Martin Scorsese, care a reusit in ultimul timp sa se mentina in atentia publicului cinefil cu filmul nominalizat la Oscar, “The Wolf of Wall Street”, despre controversatul broker Jordan Belfort, doreste sa lucreze la regia, sau productia unui film adaptat dupa romanul japonez “Silence”.
Martin Scorsese are planuri mari pentru aceasta productie si pare sa aiba totul pus la punct dupa discutia cu regizorul Ang-Lee, cu privire la locatia potrivita pentru filmari. Acesta are nevoie de un loc, care sa arate ca orasele Japoniei de acum 40, sau 400 de ani.
Si cum acest lucru este imposibil de obtinut in Tokyo, un oras absolut modern cu peisaje futuriste ce cuprind turnuri de sticla si otel, regizorul a ales o tara cu arhitectura si panorama apropiata de ceea ce se cauta pentru filmari.
Martin Scorsese vrea sa filmeze în Taiwan, dupa ce a vazut sucesul regizorului taiwanez Ang Lee, cu productia castigatoare a premiului Oscar, “Life of Pi”. Scorsese a fost atras de popularitatea Taiwanului in cinematografia asiatica si locurile pitoresti, naturale, folosite si de alti regizori americani pentru filmari.
Desi filmul se bazeaza pe un roman obscur scris de un autor japonez in 1966, in care se spune povestea unui misionar iezuit, trimis sa ii converteasca la crestinism pe cetatenii de religie budista in Japonia anilor 1600, cu putina munca de adaptare a romanului pentru scenariu de film si multa implicare din partea regizorului, productia poate avea succes.
În februarie 2014, Scorsese si o echipa de productie mica a vizitat Taiwanul intr-o excursie de opt zile pentru a gasii locatii potrivite pentru filmari. Acestia au vizitat orasul Taipei, Taichung si Hualien pentru filmari in regiuni urbane si rurale asemanatoare cu Japonia veche.
Scorsese prefera regiunile din Taiwan pentru ca este mai usor de filmat si sunt usor de gasit locuri frumoase, colorate, inconjurate de orase cu arhitectura din Perioada Coloniala Japoneza (1895-1945).
Director Comisiei de Film din Taipei, Jennifer Jao, a declarat presei locale ca Scorsese “a fost impresionat de ce a vazut”, si intentioneaza sa revina in orasul lor pentru a incepe filmarile. Probabil in vara acestui an sau in vara lui 2015.
“Noi speram ca filmul sa fie produs in totalitate pe teritoriu tarii noastre” a mai declarat Jenifer Jao pentru publicatia Apple Daily. Aceasta a mai tinut sa adauge ca institutia la care lucreaza va oferi regizorului tehnicieni, actori, transport si promovare media pentru Scorsese si echipa acestuia, pe intreaga durata a filmarilor.
Potrivit ultimelor stiri, echipa de actori include nume mari ale cinematografiei americane. In rolurile principale si secundare vor fi distribuiti actorii Liam Neeson, Andrew Garfield, Ken Watanabe si Adam Driver.
Regizorul in varsta de 71 de ani si echipa sa au ajuns in Taiwan in luna februarie pentru a cauta locuri de filmare in postura de turisti, fara sa isi faca publicitate. Din pacate, un client al statiunii in care era cazat Scorese l-a recunoscut pe acesta si presa locala si-a facut aparitia imediat cu aparate de fotografiat si ulterior, articole in presa de divertisment.
Inainte sa ajunga in Taiwan, Scorsese a fost in Tokyo unde a promovat ultimul sau film “The Wolf of Wall Street”, impreuna cu actorii Leonardo DiCaprio si Jonah Hill.
Anul trecut Martin Scorsese a fost la Festivalul de la Cannes pentru a vinde proiectul “Silence”, unor investitori straini. Regizorul isi pune mari sperante in acest proiect de care “a tras” timp de 25 de ani. Acum, poate sa isi continue munca la acest proiect de suflet, inceput in 1989.
Ideea regizorului de a filma in Taiwan a venit dupa o discutie personala cu Ang-Lee, de la care a primit multe sfaturi utile. Mai tarziu, Scorsese a declarat ca Lee i-a sugerat sa se gandeasca serios la Taiwan ca posibila locatie de filmari, dupa ce a participat la o vizionare de test a peliculei “Hugo”, acum 3 ani.
La acea vreme, Ang-Lee se afla in timpul filmarilor pentru “Life of Pi”, si avut numai cuvinte de lauda pentru institutiile oficiale care l-au ajutat sa termine proiectul in tara natala. Scorsese si-a ascultat colegul, si dupa ce filmul lui Lee a castigat premiul Oscar (la 4 categorii), la inceputul lui 2013, regizorul american a decis sa urmeze sfaturile colegului si sa filmeze in Taiwan.
Scriitorul japonez Shusaku Endo (1923-1996), a fost un Catolic aflat in minoritate in fata concetatenilor de religie Budista/ Shinto, iar lucrarea sa intitula in limba materna: “Chinmoku” (“Silence”), spune povestea unui misionar iezuit care a fost intampinat cu multa ura, prejudecata si persecutie de un popor inchinat in fata unor zei venerati de mii de ani.
Potrivit romanului, Tanarul misionar portughez Sebastião Rodrigues (bazat pe adevartul Giuseppe Chiara), este trimis in Japonia, la o biserica crestina, sa il investigheze pe Ferreira, mentorul sau, un alt misionar, acuzat de apostazie (abandonarea totala a credintei crestine).
Prima jumatate din roman este scrisa ca un jurnal al lui Rodriguez, iar a doua este scrisa fie la persoana a treia fie din perspectiva altora, care descriu evenimentele ca intr-o scrisoare adresata unui destinatar inexistent. Romanul relateaza veridic judecatile si pedepsele suferite de crestini, aplicate drastic de japonezi si viata grea indurata de misionarul Sebastião Rodrigues intr-o societate ostila.
In 1966, romanul “Silence” a castigat Premiul Tanizaki in capitala Tokyo, dar nu a fost atat de popular si in afara granitelor. Romanul este scris partial sub forma unei scrisori in care se pune la indoiala existenta lui Dumnezeu si tacerea Acestuia in fata suferintei si nedreptatii.
Criticii din Japonia au spus ca tema romanului (un Dumnezeu tacut), care sustine un iezuit în adversitate, a fost foarte mult influentata de experienta personala a scriitorului Shusaku Endo. In tinerete, dar si mai tarziu, acesta a suferit mult timp din cauza discriminarii religioase la care a fost supus de conationali.
Scorsese, care este catolic el însusi, a fost mult timp fascinat de impulsul religios al crestinilor, vocatia acestora si tema Dumnezeului tacut. Subiecte abordate inca din 1988 cand a lucrat la filmul “The Last Teptation of Crist” (Ultima ispita a lui Hristos), cu Willem Dafoe, Harvey Keitel si Barbara Hershey in rolurile principale.