Dupa ce a revenit in atentia publicului cu ultimul film al francizei Transformers, intitulata “Age of Extinction”, actorul Mark Wahlberg, pare sa aiba o agenda incarcata, daca ar fi sa luam in serios stirile despre o posibila implicare in urmatorul “Transformers” si “Ted 2”.
Actorul avea nevoie de aceste realizari dupa esecul inregistrat cu ecranizarea jocului video “Max Payne” si proiectele de continuare a filmelor “The Italian Job” si “Planet of the Apes”, nematerializate pana in prezent.
“Transformers 4” a avut parte de multe critici, dar la nivel mondial, productia a inregistrat incasari de pana la 600 de milioane de dolari, “2 Guns” l-a tinut pe linia de plutire si “Lone survivor” a fost un exercitiu de interpretare dramatica.
Acum au aparut discutii in presa america despre implicarea actorului intr-un proiect de reecranizare (de lungmetraj), a unui serial popular din anii ’70.
Potrivit presei de peste ocean, compania de productie Universal Pictures il doreste pe Mark Wahlberg in viitoarea reecranizare de lung metraj a serialului “The Six Million Dollar Man”.
Regizorul Peter Berg (care a lucrat anterior cu Mark Wahlberg la filmul “Lone Survivor”), se afla in tratative cu cei de la Universal pentru ocuparea postului de producator si este posibil ca acesta sa faca si munca de regie.
Compania Miramax a obtinut drepturile de autor pentru romanul lui Martin Caidan “Cyborg”, sursa de inspiratie a serialului “The Six Million Dollar Man”. Omul din spatele acestei afaceri este Harvey Weinstein un cunoscut producator de Hollywood apreciat pentru filmele faimoase la care a lucrat (Gangs of New York, Shakespeare in Love, The English Patient, Pulp Fiction).
Oficial, compania de productie sau reprezentantii acesteia, implicati in proiectul “The Six Million Dollar Man” nu au confirmat informatiile de mai sus. Totusi, pentru cei nascuti mai devreme, titlul si actiunea serialului “The Six Million Dollar Man” care a rulat intre anii 1974-1978 sunt cunoscute, la fel si influenta acestui serial asupra industriei serialelor TV.
Influenta despre care vorbeam a dus la aparitia unui serial si mai faimos din acea decada: “The Bionic Woman” (Femeia bionica), un show de succes care a rulat pe televiziunile americane intre anii 1976-1978. Deasemanea, “Femeia bionica” a avut parte de un remake inceput si abandonat in 2007 dupa primele opt episoade.
Un remake dupa serialul anilor ’70 in care a jucat Lee Majors, Richard Anderson si Martin E. Brooks in rolurile principale se afla de multa vreme in planurile de afaceri ale producatorilor americani. Bineinteles cu o echipa de actori ceva mai tanara.
Acum zece ani, Jim Carrey a fost propus pentru un remake numit “The Six Million Dollar Comedian” o parodie dupa original, ce urma sa fie regizata de Bryan Singer (X-Men: Days of Future Past), cu Leonardo DiCaprio in rolul principal.
Dat fiind interesul producatorilor americani de a reconstrui francize populare in urma cu 20 sau 30 de ani, productii de mare succes, cu public (ramas) fidel, un remake de lung metraj al serialului “The Six Million Dollar Man” pare a fi o reteta de succes, cel putin teoretic.
Pentru cei care nu au auzit, sau nu au avut placerea sa vizioneze serialul “The Six Million Dollar Man”, am sa trec in revista cateva informatii importante cu ajutorul carora sa isi faca o parere de ansamblu.
“The Six Million Dollar Man” este un serial de televiziune american despre un fost astronaut cu implanturi bionice care lucreaza pentru un birou guvernamental fictiv cunoscut sub numele de Office of Scientific Intelligence (Biroul de Informatii Stiintifice).
Dupa ce astronautul Steve Austin este grav ranit grav în timpul unui zbor cu aparat experimental, superiorii decid sa il “reconstruiasca”, folosind cele mai avansate tehnologii si principii într-o operatiune care costa sase milioane de dolari.
Bratul drept, ambele picioare si ochiul stang ii sunt inlocuite cu “implanturi bionice”, implanturi care sporesc puterea fizica, viteza de reactie si vederea mult peste normele omului de rand. Potrivit informatiilor preluate din serial, el poate alerga cu o viteza de 97 km/h, si ochiul sau stang poate mari imaginile captate folosind lentile speciale cu tehnologie infrarosu.
Toate aceste tehnologii avansate si puteri supraomenesti vor fi folosite pentru misiuni secrete si deosebit de periculoase ale Biroului de Informatii Stiintifice, un departament care a existat in realitate in cadrul Agentia Centrala de Informatii (CIA), pana in 1963 cand a fost inclus in Directia pentru Stiinta si Tehnologie.
Seria este bazata pe romanul “Cyborg”, scris de Martin Caidin. Inainte de inceperea productiei serialul urma sa poarte titlul omonim, dar a fost schimbat din motive necunoscute.
Dupa ce au fost difuzate trei filme de televiziune în 1973, “The Six Million Dollar Man” a fost transformat in serial si difuzat în reteaua ABC, timp de cinci sezoane, din 1974 pana în 1978.
Primul film a fost un mare succes gratie ratingurilor inregistrate in Statele Unite si a fost urmat de înca doua filme realizate pentru televiziune, în octombrie si noiembrie 1973. Primul a fost cu denumirea “Six Million Dollar Man: Wine Women and War” (“Vin, femei si razboi”), iar al doilea a fost intitulat “The Solid Gold Kidnapping” (Rapirea care ne va inbogati).
Primele doua filme se aseamana foarte mult cu viziunea celui de-al doilea roman “Cyborg”, scris de Martin Caidin, “Operation Nuke” (Operatiunea Nucleara), cu toate acestea, a doua parte a fost o poveste originala.
In ianuarie 1974 ideea din spatele filmelor “The Six Million Dollar Man” a fost adaptata ca serie televizata si difuzata saptamanal. Ultimele doua filme, produse de Glen A. Larson, a introdus în special o aroma de James Bond si a reintrodus datele originale din romanul lui Caidin cu privire la gradul de colonel in Fortele Aeriene americane detinuta de personajul principal Steve Austin.
Serialul “The Six Million Dollar Man” nu a fost o realizare pentru marile premii de film si televiziune, pentru ca in acea perioada nu se tinea cont in mare masura pe popularitate, imagine, reactia publicului si alte laude venite din afara industriei.
Cu toate acestea, in 1976, “The Six Million Dollar Man”, a fost nominalizat la Premiile Emmy pentru cele mai bune realizari in editare de sunet in cinematografie pentru un singur episod dintr-un serial.
In 1977, cand serialul se afla in penultimul an de productie, a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor intr-un rol dramatic (Lee Majors), si Premiile Emmy, la categoria cele mai bune realizari in editarea de sunet in cinematografie.
Asteptam cu nerabdare sa vedem ce se va intampla cu noul om de sase milioane de dolari. Cu siguranta ideea ramane aceeasi, dar avand in vedere ca au trecut 35 de ani de cand s-a terminat serialul, ma tem ca poate fi un esec daca totul se rezuma la teorie si efecte speciale generate pe calculator.
Ce se se va intampla in realitate urmeaza sa vedem. Oricum, potentialul financiar si artistic, in fiecare caz, sta in calitatea distributiei, regie, scenariului, adapatarea povestii pentru timpuri moderne, locatii de filmare, coloana sonora si multe alte detalii care fac diferenta.