Marius Manole și Radu Afrim încheie seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului

Unul dintre cei mai titrați actori români ai ultimilor ani, Marius Manole joacă pentru prima oară pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, într-un performance inedit în regia lui Radu Afrim. Cu acest one-man show, cei doi vor închide seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului, un amplu proiect teatral urmărit online de spectatorii din întreaga lume. Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 21:30 și va putea fi urmărit online, gratuit, pe www.hektomeron.com.

 

Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, Hektomerona prezentat cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost scris.

 

Hektomeron a debutat la jumătatea lunii ianuarie a acestui an și a fost urmărit online de mai bine de o jumătate de milion de spectatori din 147 de țări.În fiecare zi, de la debutul proiectului, pe website-ul dedicat proiectului s-a transmis în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova câte o poveste din cele 100 ale Decameronului lui Boccaccio, fiecare fiind regizată de către un alt artist dintr-o țară diferită. 100 de regizori din 100 de țări au fost implicați în acest proiect grandios, unic în lume.

Cu toții ne întrebăm poate care este cea mai bună definiție pentru această formă de artă, în astfel de timpuri, în vremuri care sunt atât de stranii, încât unii cred există alte priorități ale societății. Și totuși, trebuie să amintim mereu tuturor și nouă înșine că teatrul nu este un capriciu, ci o nevoie absolută a ființei umane. De ce? Pentru că ne aduce împreună. Așadar, prin Boccaccio, prin această minunată companie de actori români, prin implicarea atâtor artiști din atât de multe țări din toată lumea, putem să fim cu toții împreună, să visăm împreună: acesta este mesajul pe care teatrul ar trebui să-l transmită. Așa că fiți pregătiți, conectați-vă și începeți să sărbătoriți, uitându-vă la Hektomeron, comuniunea prin teatru!

Octavian Saiu, profesor, cercetător și critic de teatru

 

Marius Manole și Radu Afrim sunt artiștii români care vor încheia, așadar, seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului, cei doi pregătind episodul cu numărul 100: ziua 10, poevestea 10, din Decameron-ul lui Boccaccio.

 

De-a lungul timpului, cei doi artiști au avut o colaborare prolifică, lucrat împreunănu mai puțin de 8 spectacole, toate relevante în peisajul teatral, de la Plaja de Peter Asmussen, la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, LAV (lectură) de Stefan Lindberg la Teatrul Act, și America-ştie-tot de Nicole Duţu, la Teatrul Luni de la Green Hours, în 2004,Avalanşa de Tuncer Cücenoğlu (2010), Năpasta de I.L. Caragiale (2012), Hoți de Dea Loher (2014), până la spectacolele cele mai recente:Pădurea spânzuraților după Liviu Rebreanu (2018), Trei suroriun scenariu (ne) firesc de liber după Cehov (2019), Între noi e totul bine de Dorota Masłowska, toate făcute la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București.

 

Coincidență sau nu, în anul 2016, atât Marius Manole cât și Radu Afrim au fost decorați de către Președintele României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D Arta spectacolului.

 

Pentru rolurile Bătrânica apatică, Actorul din Între noi e totul bine, Marius Manole a primit primul Premiu UNITER din carieră, Manole având în palmares, până la acel moment, 4 nominalizari: Premiul pentru debut, pentru rolul Paulie din Drept ca o linie, regia Radu Apostol, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila (2003), Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Șarik din Inimă de câine, regia Yuri Kordonsky(2006), Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Lopahin din Livada de vişini, regia Felix Alexa (2011), Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru Povestitorul din Două loturi, regia Alexandru Dabija (2013),roluri create la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

 

Radu Afrim este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru români. A câștigat 3 Premii UNITER pentru cea mai bună regie, pentru spectacolele Plastilina de Vasili Sigarev la Teatrul „Toma Caragiu”, Ploieşti (2006), joi.megaJoy de Katalin Thuróczy, la Teatrul Odeon (2007), Tihna de Attila Bartis, la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós” (2016). Pe lângă acestea se adaugă și alte 3 nominalizări la aceeași categorie, pentru spectacolele Alge – Bernarda’s House Remix, după o idee de F. G. Lorca la Teatrul „Andrei Mureşanu”, Sfântu Gheorghe (2003), Omul Pernăde Martin McDonagh la Teatrul „Maria Filotti”, Brăila (2009), Năpasta de I.L. Caragiale  la TNB (2013). De altfel, spectacolele create de Radu Afrim se bucură constant de aprecierea publicului de specialitate, mărturie fiind numeroasele premii și nominalizări obținute de-a lungul timpului. În anul 2008 i s-a decernat Premiul Coup de Coeur de la Presse la Festivalul de la Avignon (Off), pentru spectacolul Mansarde à Paris/ Les détours Cioran de Matei Vișniec montat la Luxemburg.

 

La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Radu Afrim a montat până acum 3 producții: Dacă am gândi cu voce tare de Adnan Lugonić (2017), Casa cu suricate de David Drábek (2019) și, în octombrie anul trecut – Inimă și alte preparate din carne de Dan Coman, despre care jurnaliștii culturali au scris că este „cea mai bună cronică a pandemiei” – Horia Ghibuțiu.

 

Universul său scenic e totdeauna recognoscibil. Spaţiul imaginat de el, cu fine alunecări în afara realului, de fapt «cu un supliment de realitate», cum îi place artistului să spună în interviuri, e inconfundabil. Comicul său uşor grotesc, cel mai adesea unul al retardului, cu infuzii de aburi suprarealişti, se vede dublat tot timpul de vulnerabilitatea neexprimată, dureroasă a (anti)eroilor. Jucăuş – alăturând inocenţa – în amestec neprecizat –, cu derizoriul, teatrul său garantează evadarea din cotidian. Cele două trăsături se mulează perfect pe sensibilitatea publicului de acum. Ca şi faptul că regizorul montează – un credo asumat şi repetat –, numai texte din dramaturgia de azi. Universul lui recompune, în notă relaxată, un corpus al temelor şi tonurilor recente, al modurilor de reprezentare a lumii în arta contemporană. Radu Afrim oferă date despre zeitgeist-ul european cu abrupte infiltraţii româneşti.

Cristina Rusiecki, Țesuturile fragilității,

Ed. Tracus, 2012, 2016 (versiunea în limba engleză)

 

 

Ultimele episoade ale Hektomeron-ului vor fi transmise online, după următorul program:

 

Miercuri, 21 aprilie 2021, ora 18:00

Episodul 97.

Regizor: Igor Annaklychev / Turkmenistan

Actor: Cătălin Mihai Miculeasa

 

Joi, 22 aprilie 2021, ora 17:00

Episodul 98.

Regizor: Benny Lim / Singapore

Actor: Iulia Colan

 

Vineri, 23 aprilie 2021, ora 21:30

Episodul 99.

Regizor: Clau Espinola / Paraguay

Actor: Iulia Lazăr /

 

Sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 21:30

Episodul 100

Regizor: Radu Afrim

Actor: Marius Manole

 

Toate episoadele se pot urmări gratuit, pe website-ul www.hektomeron.com. Vizionarea se poate face de pe laptop, PC, telefon mobil, tabletă și nu este necesar un cont de acces.

 

Proiect: HEKTOMERON

Perioada de desfășurare: 15 ianuarie – 24 aprilie 2021

Difuzare: www.hektomeron.com

Producător: Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova

Hektomeron – behind the scenes: https://youtu.be/WjJMRAj9m6g  / https://youtu.be/mLjgzVKlwCg

 

 

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.

 

Acum, cu o viziune contemporană, Naționalul craiovean abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

 

LISTA EPISOADELOR HEKTOMERON DIFUZATE PÂNÂ ACUM:

 

  1. Regizor: Enrico Bonavera / Italia / cu Adrian Andone / https://hektomeron.com/italy
  2. Regizor: Tetiana Shelepko / Ucraina / cu Vlad Udrescu / https://hektomeron.com/ukraine
  3. Regizor: Neo Kebiditswe / Botswana / cu Cătălin Vieru / https://hektomeron.com/botswana
  4. Regizor: Szabó K. István / Ungaria / cu Adrian Andone / https://hektomeron.com/hungary
  5. Regizor: Manoel Prazeres / Brazilia / cu Monica Ardeleanu / https://hektomeron.com/brazil
  6. Regizor: Maria Arche / Spania / cu Gabriela Baciu / https://hektomeron.com/spain
  7. Regizor: Suela Bako / Albania / cu Dragoș Măceșanu/ https://hektomeron.com/albania
  8. Regizor: Simon Iyarwema / Rwanda / cu Iulia Colan / https://hektomeron.com/rwanda
  9. Regizor: Aleksandar Švabić / Croația / cu Nicolae Vicol / https://hektomeron.com/croatia
  10. Regizor: Richard St. Peter / SUA / cu Sorin Leoveanu / https://hektomeron.com/usa
  11. Regizor: Jaša Koceli / Slovenia / cu George Albert Costea / https://hektomeron.com/slovenia
  12. Regizor: Arthur Banshayeko / Burundi / cu Corina Druc / https://hektomeron.com/burundi
  13. Regizor: Mirko Radonjić / Muntenegru / cu Angel Rababoc/ https://hektomeron.com/montenegro
  14. Regizor: Alexandra Petrova / Bulgaria / cu Iulia Lazăr/ https://hektomeron.com/bulgaria
  15. Regizor: Wirsiy Bernard Bongkisheri / Camerun / cu Ștefan Cepoi https://hektomeron.com/cameroon
  16. Regizor: Servando Anacarsis Ramos / Mexic / cu Cătălin Mihai Miculeasa / https://hektomeron.com/mexico
  17. Regizor: Petru Hadârcă / Republica Moldova / cu Nicolae Poghirc / https://hektomeron.com/republic-of-moldova
  18. Regizor: Anastasia Nørlund / Danemarca / cu Geni Macsim / https://hektomeron.com/denmark
  19. Regizor: Anu Saari / Finlanda / cu Alina Mangra / https://hektomeron.com/finland
  20. Regizor: Adebajo Oluwafemi Israel / Nigeria / cu Anca Dinu / https://hektomeron.com/nigeria
  21. Regizor: Riyadhus Shalihin / Indonezia / cu Petronela Zurba / https://hektomeron.com/indonesia
  22. Regizor:Artiom Rybakov / Lituania / cu Vlad Udrescu / https://hektomeron.com/lithuania
  23. Regizor: Yiannis Paraskevopoulos / Grecia / cu Cerasela Iosifescu / https://hektomeron.com/greece
  24. Regizor: Luiza Cocora / Canada / cu Iulia Colan / https://hektomeron.com/canada
  25. Regizor: Pramod Chavan / India / cu Ioana Florentina Manciu / https://hektomeron.com/india
  26. Regizor: Alexandru Weinberger Bara / Austria / cu Tamara Popescu / https://hektomeron.com/austria
  27. Regizor: Fred Abrahamse / Africa de Sud / cu Cătălin Vieru / https://hektomeron.com/south-africa
  28. Regizor: Karo Balyan / Armenia / cu Dragoș Măceșanu / https://hektomeron.com/armenia
  29. Regizor: Jovana Krstić / Serbia / cu Gabriela Baciu / https://hektomeron.com/serbia
  30. Regizor: Nora Mansmann / Germania / cu Monica Ardeleanu / https://hektomeron.com/germany
  31. Regizor: Françoise Boillat / Elveția / cu Raluca Păun / https://hektomeron.com/switzerland
  32. Regizor: Avtandil Diasamidze / Georgia / cu Corina Druc / https://hektomeron.com/georgia
  33. Regizor: Jonathan Parada / Uruguay / cu Alex Calangiu / https://hektomeron.com/uruguay
  34. Regizor: Maksim Fadeev / Uzbekistan / cu Corina Druc / https://hektomeron.com/uzbekistan
  35. Regizor: Stefany Duarte / Chile / cu Romanița Ionescu / https://hektomeron.com/chile
  36. Regizor: Nadim Deaibes / Liban / cu Ramona Drăgulescu / https://hektomeron.com/lebanon
  37. Regizor: Fumban Phiri / Malawi / cu Claudiu Bleonț / https://hektomeron.com/malawi
  38. Regizor: Sofia Nikiforova / Rusia / cu Geni Macsim / https://hektomeron.com/russia
  39. Regizor: Abeer Bshtawi / Palestina / cu Claudiu Mihail / https://hektomeron.com/palestina
  40. Regizor: Charles Chemin / Franța / cu Sorin Leoveanu / https://hektomeron.com/france
  41. Regizor: Lilach Dekel-Avneri / Israel / cu Costinela Ungureanu / https://hektomeron.com/israel
  42. Regizor: Meron Sisay / Etiopia / cu Claudiu Bleonț / https://hektomeron.com/ethiopia
  43. Regizor: Dorsouma Vangdar / Ciad / cu Angel Rababoc / https://hektomeron.com/chad
  44. Regizor: Jaouad Essounani / Maroc / cu Ștefan Cepoi / https://hektomeron.com/morocco
  45. Regizor: Aristide Tarnagda / Burkina Faso / cu Raluca Păun / https://hektomeron.com/burkina-faso
  46. Regizor: Mehrdad Rayani-Makhsous / Iran / cu Romanița Ionescu / https://hektomeron.com/iran
  47. Regizor: Dasha Nikiforova / Suedia / cu George Albert Costea / https://hektomeron.com/sweden
  48. Regizor: Lloyd Nyikadzino / Zimbabwe / cu Nicolae Vicol / https://hektomeron.com/zimbabwe
  49. Regizor: Yura Divakov / Belarus / cu Cătălin Vieru / https://hektomeron.com/belarus
  50. Regizor: Mamadou Seyba Traoré / Senegal / cu Vlad Udrescu / https://hektomeron.com/senegal
  51. Regizor: Itgel Odjargal / Mongolia / cu Nicolae Poghirc / https://hektomeron.com/mongolia
  52. Regizor: Alžbeta Vrzgula / Slovacia / cu Gabriela Baciu / https://hektomeron.com/slovakia
  53. Regizor: Mamadu Jalloh / Sierra Leone / cu Petronela Zurba / https://hektomeron.com/sierra-leone
  54. Regizor: Pascal Wanou / Benin / cu Anca Dinu / https://hektomeron.com/benin
  55. Regizor: Ablas Ouédraogo / Coasta de Fildeș / cu Ramona Drăgulescu / https://hektomeron.com/ivory-coast
  56. Regizor: Fiifi Coleman / Ghana / cu Costinela Ungureanu / https://hektomeron.com/ghana
  57. Regizor: Serkan Salihoglu / Turcia / cu Alex Calangiu / https://hektomeron.com/turkey
  58. Regizor: Lucília Raimundo / Portugalia / cu Monica Ardeleanu / http://hektomeron.com/portugal
  59. Regizor: Matias Maldonado / Columbia / cu Adrian Andone / http://hektomeron.com/colombia
  60. Regizor: Maria Varnakkidou / Cipru / cu Geni Macsim / https://hektomeron.com/cyprus
  61. Regizor: Achiro P. Olwoch / Uganda / cu Romanița Ionescu / https://hektomeron.com/uganda
  62. Regizor: John Wasonga / Kenya / cu Vlad Udrescu / https://hektomeron.com/kenya
  63. Regizor: Bimal Subedi / Nepal / cu Ștefan Cepoi / https://hektomeron.com/nepal
  64. Regizor: Yuck Miranda /Mozambic / cu Anca Dinu / https://hektomeron.com/mozambique
  65. Regizor: Miguelangel Estellano / Bolivia / cu Nicolae Vicol / https://hektomeron.com/bolivia
  66. Regizor: Benjamin Bajramović / Bosnia şi Herţegovina / cu George Albert Costea /https://hektomeron.com/bosnia-herzegovina
  67. Regizor: Mathylde Demarez / Belgia / cu Raluca Păun / https://hektomeron.com/belgium
  68. Regizor: Tea Begovska / Macedonia de Nord / cu Alina Mangra / https://hektomeron.com/macedonia
  69. Regizor: Liu Yutong / China / cu Ramona Drăgulescu / https://hektomeron.com/china
  70. Regizor: Mclaudy Muyuni Munanzwa / Zambia / cu Ioana Florentina Manciu / https://hektomeron.com/zambia
  71. Regizor: Alicia Saco / Peru / cu Marian Politic / https://hektomeron.com/peru
  72. Regizor: Irene Sanga / Tanzania / cu Dragoș Măceșanu / https://hektomeron.com/tanzania
  73. Regizor: Mikayil Mikayilov / Azerbaidjan / cu Claudiu Mihail / https://hektomeron.com/azerbaijan
  74. Regizor: Syafiq Syazim / Malaysia / cu Claudiu Bleonț / https://hektomeron.com/Malaysia
  75. Regizor: César Manzano / Venezuela / cu Nicolae Vicol / https://hektomeron.com/venezuela
  76. Regizor: Håkon Thorstensen Nielsen / Norvegia / cu Angel Rababoc / https://hektomeron.com/norway
  77. Regizor: Waleed Alafee / Sudan / cu Gabriela Baciu / https://hektomeron.com/sudan
  78. Regizor: Zemouri Samir / Algeria / cu Nicolae Poghirc / https://hektomeron.com/algeria
  79. Regizor: Philip Parr / Regatul Unit al Marii Britanii / cu Geni Macsim / https://hektomeron.com/united-kingdom
  80. Regizor: Kalifala Waritay / Liberia / cu George Albert Costea / https://hektomeron.com/liberia
  81. Regizor: Sunil Shanker / Pakistan / cu Ioana Florentina Manciu / https://hektomeron.com/pakistan
  82. Regizor: Brett Brown / Australia / cu Alina Mangra / https://hektomeron.com/australia
  83. Regizor: Kon Yi / Coreea de Sud / cu Nicolae Vicol / https://hektomeron.com/south-korea
  84. Regizor: Seri Kurosawa / Japonia / cu Anca Dinu / https://hektomeron.com/japan
  85. Regizor: Flávia Gusmão / Capul Verde / cu Monica Ardeleanu / https://hektomeron.com/cape-verde
  86. Regizor: Natasza Soltanowicz / Polonia / cu Cătălin Vieru / https://hektomeron.com/poland
  87. Regizor: Egly Larreynaga / El Salvador / cu Marian Politic / https://hektomeron.com/el-salvador
  88. Regizor: Reuben Jones / Gambia / cu Claudiu Mihail / http://hektomeron.com/gambia
  89. Regizor: Roberts Dauburs / Letonia / cu Alex Calangiu / https://hektomeron.com/latvia
  90. Regizor: Diarra Mahamane / Mali / cu Adrian Andone / https://hektomeron.com/mali
  91. Regizor: Nuttamon Por Pramsumran / Thailanda / cu Ștefan Cepoi / https://hektomeron.com/thailand
  92. Regizoare: Tara Jamora Oppenși Sabrina Basilio / Filipine / cu Cerasela Iosifescu / https://hektomeron.com/philippines
  93. Regizor: Byron Paste / Ecuador / cu Angel Rababoc / https://hektomeron.com/ecuador
  94. Regizor: Hesham Ali / Egipt / cu Cătălin Vieru / https://hektomeron.com/egypt
  95. Regizor: Sinéad O’Donnell-Carey / Irlanda / cu Tamara Popescu / https://hektomeron.com/ireland

 

Actualitate

SAMAEL – PASSAGE exclusive SHOW, Quantic 12 decembrie 2024

Acum aproape 20 de ani, elevetienii de la Samael lansau Passage, un album etalon pentru aceasta trupa. Pe 12...

Tarja la Arenele Romane: Program si reguli de acces

 Pe 23 decembrie va asteptam la Arenele Romane in cort incalzit la un show cu Tarja Turunen - Dark...

Grimus intră în studio pentru „Grimus 6” și lansează primul single pe 12 decembrie.

Vești mari pentru fanii Grimus! Una dintre trupele emblematice ale scenei alternative din România, anunță cu entuziasm că a început...

Tenorul Ştefan von Korch dăruieşte poveşti de iarnă pe portativ melomanilor din Bucureşti, Timişoara şi Blaj în luna decembrie

Concerte vocal-simfonice pe scenele Filarmonicilor naţionale, recitalul “Invitaţie la vals” cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi...

Colinde cu Moonlight Breakfast şi Alexandra Ungureanu la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în această lună

Sărbătorile vin în acorduri de jazz şi refrene de colinde la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot.  Întâlniri muzicale...

Călin Pop lanseazăun nou single: „Îngeri de zăpadă”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Îngeri de zăpadă”   Melodia este disponibilă...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro