Doi mari creatori ale caror spectacole au fost vazute pentru prima data in Romania la Festivalul National de Teatru de la Bucuresti – Thomas Ostermeier si Luk Perceval – vor primi sambata 18 iunie cate o stea pe Aleea Celebritatilor din Parcul Cetatii din Sibiu, la editia 2016 a Festivalului International de Teatru.
Festivalul National de Teatru saluta cu bucurie acest eveniment, cu atat mai mult cu cat aceste nume remarcabile ale teatrului european au fost de-a lungul timpului prezente de mare impact la publicul bucurestean.
In 2007, regizorul Thomas Ostermeier a venit in FNT la invitatia directorului artistic Marina Constantinescu cu doua spectacole memorabile – „Nora” de Henrik Ibsen si „Concert la cerere” (Wunschkonzert) de Franz Xaver Kroetz, productii ale Teatrului Schaubuhne din Berlin.
Thomas Ostermeier si trupa lui minunata participau la Festivalul National de Teatru si la Bucuresti dupa succesul fulminant de la Avignon, la o editie de inalt nivel teatral si cultural, al carei director artistic asociat fusese chiar regizorul Ostermeier.
Ii cucerise pe iubitorii de teatru. Ii era deschis drumul spre un public avid de aceasta arta. De atunci, a tot revenit in Romania cu alte spectacole la Craiova si la Cluj. „Hamlet”, de pilda, prezentat in Festivalul International de Teatru Shakespeare in anul 2010 ramane, dupa „Nora”, o productie de neuitat.
In 2015, regizorul belgian Luk Perceval a fost invitatul special al Festivalului National de Teatru. Marina Constantinescu a ales pentru editia de anul trecut impresionantul spectacol „Frontul” (Front) pe care Perceval l-a pus in scena la Thalia Theatre Hamburg din Germania.
Realizat in 2014, acest spectacol a marcat teatrul european prin modul profund in care trateaza o tema cheie a lumii de azi: razboiul si efectele lui asupra fiintei umane. De asemenea, Luk Perceval a avut in perioada sederii sale la Bucuresti o intalnire cu zece tineri actori romani in cadrul atelierului de creatie sustinut de artist, intitulat „Peace for the monkey mind” / „O minte linistita, perfect concentrata”. O intensa experienta artistica, o imbinare armonioasa intre tehnici de yoga si lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare si Jon Fosse.
De asemenea, suntem incantati de faptul ca un regizor de talia lui Daniele Finzi Pasca se intoarce in Romania. In 2014, prezent in Romania pentru prima oara, regizorul elvetian participa la editia din acel an a Festivalului National de Teatru cu fastuoasa montare „Donka – o scrisoare catre Cehov”, prezentata de Compania Finzi Pasca (Elveția) si Festivalul International Cehov (Moscova). Este o mare bucurie ca un creator de asemenea anvergura revine in tara, de aceasta data la Sibiu, cu spectacolul „Imaculata lume a circului”.
Festivalul National de Teatru promoveaza si sustine valorile Teatrului romanesc, iar prin componenta sa internationala a incercat intotdeauna sa aduca in atentia publicului roman personalitati marcante ale Teatrului Mondial, precum Lev Dodin, Patrice Chereau, Josef Nadj, Vera Mantero, Jean-Guy Lecat, Tamas Ascher, Sylvain Groud, Simon Toal, Jan Lauwers…
Asta inseamna circulatia valorilor si a ideilor, prilejuirea unor intalniri fascinante cu Teatrul intr-o Europa care, daca mai are vreo salvare, aceea este Arta si Cultura.