Lipatti omagiat la Besançon. Trei mari pianiști români cântă în Festival international de musique de Besançon Franche-Comté

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la nașterea pianistului de geniu Dinu Lipatti, Festival international de musique de Besançon Franche-Comté în parteneriat cu festivalul Serile Lipatti prezintă în trei seri consecutive – 10, 11 și 12 septembrie – trei pianiști de marcă ai României.

Pentru ei se deschide Sala Parlamentului din Palatul Justiției din Besançon, acolo unde Dinu Lipatti și-a susținut ultimul său recital, devenit celebru nu numai datorită calității lui excepționale și înregistrării lui, ci și datorită gestului impresionant cu care Lipatti l-a încheiat, oferind publicului varianta pianistică a unui coral de Bach, „Isuse, bucuria mea…”, prin care parcă și-ar fi prevestit apropierea propriului sfârșit.

Cei trei artiști români, Vlad Dimulescu, Daniel Goiți și Viniciu Moroianu, au în comun nu numai laurii Concursului Internațional George Enescu, dar și o strălucită carieră pianistică și universitară.

Recitalurile lor se constituie într-un eveniment aparte în Festivalul de la Bersançon și sunt reunite sub titulatura LES SOIRÉES LIPATTI – Hommage à Dinu Lippati, 100e anniversaire (http://www.festival-besancon.com/production/soirees-lipatti-1/). De altfel, în programele celor trei sunt incluse piese din acel ultim recital al lui Lipatti din 1950.

Pe lângă impromptu-uri de Schubert, Vlad Dimulescu interpretează valsuri și Marea Poloneză de Chopin, reamintindu-ne implicit legătura dintre Lipatti și creația chopiniană. Programul lui Daniel Goiți este provocator: Bach în contrapartidă cu Rahmaninov, Scriabin și Enescu.

Exeget al creației lui Lipatti și, astfel, cu atât mai mult îndreptățit interpret al lor, Viniciu Moroianu vine cu noutatea pentru publicul francez a trei dintre lucrările lui Dinu Lipatti – două nocturne și o sonată neterminată – încadrate de Mozart și Schumann.

 

Festival international de musique de Besançon Franche-Comté se află la cea de a 70-a ediție și se bucură în fiecare an de aproximativ 22.000 de spectatori. La fiecare ediție, un număr de 900 de artiști se prezintă publicului în aproape 70 de concerte. O secțiune importantă din cadrul festivalului -Concours de jeunes chefs d’orchestre – se desfășoară deja pentru a 56-a oară și crește valoarea întregului eveniment (http://www.festival-besancon.com/).

Festivalul Serile Lipatti a debutat în anul 2012 la Conacul Lipatti de la Fundățeanca . S-a extins cu fiecare ediție, ajungând să aibă concerte cu mari artiști ai scenei internaționale, invitați la Ateneul Român și alte săli prestigioase din țară. Totodată, festivalul i-a promovat în cadrul concertelor sale pe cei mai merituoși tineri artiști din România, prin secțiunea de debut, facilitând și formarea lor prin organizarea de masterclass-uri cu somități ale artei interpretative mondiale.

Prin obținerea unui însemnat grant (SEE), festivalul a pătruns în manifestări de gen din Norvegia și Islanda, cu concerte și masterclass-uri, susținute de artiști români în secțiuni special înființate și denumite Lipatti Evenings. Grație aceluiași grant, publicul Serilor Lipatti a putut admira mari artiști norvegieni.

Ediția actuală a festivalului s-a deschis în luna martie prin sărbătorirea centenarului nașterii pianistului Dinu Lipatti,continuă cu omagiul de la Besançon, iar în lunile octombrie și noiembrie se vor relua concertele de la Conacul Lipatti de la Fundățeanca și de la Teatrul Davila din Pitești.

 

Dinu Lipatti

Personalitate aparte în panteonul pianisticii mondiale, faima internațională a lui Lipatti se datorează nu numai marelui talent cu care  fost înzestrat, cât și înregistrărilor de valoare inestimabilă, ce reprezintă și astăzi un reper pentru pianiștii din întreaga lume.

Dinu Lipatti s-a născut în 19 martie 1917 la București. Elev al eminentei Florica Musicescu și, mai târziu, al compozitorului Mihail Jora, se prezintă în 1933, la doar 16 ani, la un mare concurs de pian din Viena, unde îl întâlnește pe legendarul Alfred Cortot, care îi va deveni profesor la École Normale de Musique din Paris.

Odată cu primul recital de la Paris, Dinu Lipatti devine un nume cu rezonanţă în viaţa muzicală a Franţei și continuă pe drumul unei cariere strălucitoare.  Și în țară va susţine multe recitaluri, unele dintre ele în compania lui George Enescu.

Deja din 1943 Lipatti este diagnosticat cu o formă de leucemie, ceea ce însă nu-l împiedică ca în următorul an să devină profesor la Conservatorul din Geneva. Totodată, îşi continuă cariera concertistică dând recitaluri de pian sau ca solist împreună cu renumite ansambluri orchestrale din toată Europa. Colaborează cu şefi de orchestră ca Herbert von Karajan, Ernest Ansermet sau Alceo Galliera.

În 1946 încheie un contract exclusiv cu casa de înregistrări Columbia, realizând înregistrări ce vor deveni un adevărat tezaur pentru o lume întreagă.

În anul 1950, în ciuda agravării bolii, Lipatti susține în septembrie la Besançon un ultim recital, care din fericire a fost și înregistrat. Pentru noi toți acest recital reprezintă un rămas bun al unuia dintre cei mai mari pianişti ai secolului XX, căci Lipatti se stinge din viaţă trei luni mai târziu.

De atunci și până acum s-au publicat și republicat în lumea întreagă înregistrările sale, Lipatti rămânând și astăzi o icoană pentru pianiștii de pretutindeni.

LES SOIRÉES LIPATTI – Hommage à Dinu Lippati, 100e anniversaire este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Partener principal: Festival international de musique de Besançon Franche-Comté.

Festivalul Serile Lipatti 2017 se bucură de sprijinul Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Argeș, Muzeului Județean Argeș, Raiffeisen Bank și H.B.P. EKO Distribution.

Parteneri media: România Liberă, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Observator Cultural, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien.

Actualitate

HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST

Sambata dupa pranz, undeva pe la orele 16.30, am avut sansa sa particip la unul dintre cele 4 concerte...

Tenorul ŞTEFAN von KORCH cântă din nou CARMINA BURANA în România, la Palatul Culturii din Bistriţa-Năsăud pe 17 noiembrie

Melomanii din Bistriţa au ocazia să îl asculte pe tenorul Ştefan von Korch, recunoscut pentru interpretarea din Carmina Burana în...

“Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă,” care va fi gazduita pe 18 noiembrie la Teatrul national – Sala Pictura.

Spectacolul “Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă” – o savuroasă comedie cu mare succes la public, va avea pe 18 noiembrie...

JAZZ SYNDICATE FESTIVAL îl aduce pe AVISHAI COHEN la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot pe 15 noiembrie

Pentru pasionati de jazz, showul sfârşitului de an va avea loc la Palatul Bragadiru: AVISHAI COHEN, una dintre cele...

Concert MEŞTERII ROCK pe 14 noiembrie la The Pub Universităţii

Pe 14 noiembrie 2024 în ambianţa elegantului club de la Universitate vor avea loc două eveniment ce au în...

REGULI DE ACCEST ŞI CONDUITĂ “HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST”. OASPETE SPECIAL ESTE VIOLONISTA RUSANDA PANFILI

Artista scenograf şi regizor de film, Mariana Pachis, va modela in nisip cadre impresinante din celebrele pelicule! Producțiile Sand...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro