Lacul Lebedelor, o poveste nemuritoare, o feerie pe gheata

Este deja a treia oara cand vad spectacolul Lacul Lebedelor, pe gheata, la Sala Palatului si nu stiu daca ma voi satura vreodata de aceasta clasica poveste, de acesti gratiosi balerini, de frumusetea costumelor si de starea in care te cufunzi urmarind spectacolul.

Luni 15 ianuarie, intr-o seara geroasa de iarna, la Sala Palatului din Bucuresti, ‘’Lacul Lebedelor’’, un spectacol oferit de unii dintre cei mai buni patinatori rusi ce se reunesc sub denumirea ‘’Ansamblul de Balet pe gheata din Sankt Petersburg’’, pe acordurile muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski a emotionat o sala arhiplina.

2500 de kg de gheata naturala si un decor de basm a facut ca cele cateva mii de oameni prezenti la spectacol sa fie purtati pe aripi fantasitce pe taramul basmelor si al copilariei.

Diferentele fata ce celelalte doua spectacole au fost mici, doar costumele mi-au parut mai colorate si parca patinatorii zambeau mai mult azi si muzica a fost cam prea incet la inceput dar s-a remediat pe parcurs.

Povestea este clasica si simpla, lupta intre bine si rau. Legenda spune ca o printesa, Odette, a fost fermecata in lebada de catre un vrajitor rau, iar vraja acestuia poate fi sfaramata numai prin dragostea unui print.

Dupa transformarea printesei urmează scena petrecerii majoratului prințului Siegfried, căruia mama îi propune ca a doua zi să-și aleagă o mireasă. Dansurile nu-l înveselesc; mai degrabă pleacă singuratic spre malul lacului din parcul castelului de unde se văd în zare ruinele unui vechi palat.

Gândurile sunt întrerupte de zborul unui stol de lebede care poposește pe malul lacului, lângă ruine. Dornic să le vâneze prințul ia arbaleta și aleargă prin pădure. In momentul în care Siegfried voia să o țintească pe cea mai frumoasă, lebedele ajunse la mal se transforma in printese iar Odette ajunsa langa el ii destainuie blestemul lor.

Siegfried este hotărât să lupte contra lui Rotbart, dar Odetta îl previne că nu prin luptă poate dezlega blestemul, ci prin iubire adevarata. La bal printului ii sunt prezentate mai multe posibile mirese. El le refuza dar se arata cucerit de o pereche cam stranie care era de fapt vrajitorul Rotbart si fiica lui.

Accepta sa se casatoreasca cu ea incalcand astfel juramantul facut lui Odette. Totusi dragostea invinge si printul ii da seama de greseala facuta, fuge la Odette, ii cere iertare si blestemul se risipeste.

Frumusetea povestii a fost sporita atat de gratia dansatorilor cat si de costumele minutios alese si minunat create astfel incat sa ne introduca perfect in atmosfera de demult a basmului. Alunecau pe gheata de parca nici nu o atingeau. Frumoasele balerine care intruchipau lebedele chiar pareau ca au aripi si isi iau zborul. Hipnotizati de sunete si imagini feerice, fascinati de frumusetea interpretarii si alunecand odata cu ei in atmosfera de basm, ne reveneam doar din cand in cand pentru a aplauda si a trage un pic de aer in piept. Aproape ca uitam sa respir sau poate ca imi era teama ca nu cumva daca ma misc, respir sau imi indrept privirea in alta parte, totul se va dezintegra si visul se va spulbera.

Multi copii in sala dar si noi cei trecuti de ceva vreme de varsta aceea minunata in care credeam in zane si feti-frumosi ne-am simtit din nou copii. Am fost pentru doua ore din nou copila balaie ce privea fascinata piruetele balerinelor si visa ca odata va dansa si ea pe o scena.

Un astfel de spectacol te rupe de cotidian, de realitatea care pare cateodata prea gri si ne face sa vrem din nou sa traim, sa visam, sa privim din nou prin ochii de copii calzi, sinceri, fara temeri.

Spectcolul a fost oferit de catre German Quality Entertainment

Foto: Gabriel Isac

Galerie Foto

 

Actualitate

HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST

Sambata dupa pranz, undeva pe la orele 16.30, am avut sansa sa particip la unul dintre cele 4 concerte...

Tenorul ŞTEFAN von KORCH cântă din nou CARMINA BURANA în România, la Palatul Culturii din Bistriţa-Năsăud pe 17 noiembrie

Melomanii din Bistriţa au ocazia să îl asculte pe tenorul Ştefan von Korch, recunoscut pentru interpretarea din Carmina Burana în...

“Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă,” care va fi gazduita pe 18 noiembrie la Teatrul national – Sala Pictura.

Spectacolul “Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă” – o savuroasă comedie cu mare succes la public, va avea pe 18 noiembrie...

JAZZ SYNDICATE FESTIVAL îl aduce pe AVISHAI COHEN la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot pe 15 noiembrie

Pentru pasionati de jazz, showul sfârşitului de an va avea loc la Palatul Bragadiru: AVISHAI COHEN, una dintre cele...

Concert MEŞTERII ROCK pe 14 noiembrie la The Pub Universităţii

Pe 14 noiembrie 2024 în ambianţa elegantului club de la Universitate vor avea loc două eveniment ce au în...

REGULI DE ACCEST ŞI CONDUITĂ “HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST”. OASPETE SPECIAL ESTE VIOLONISTA RUSANDA PANFILI

Artista scenograf şi regizor de film, Mariana Pachis, va modela in nisip cadre impresinante din celebrele pelicule! Producțiile Sand...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro