Home Stiri La Tulcea se sărbătoresc 130 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu

La Tulcea se sărbătoresc 130 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu

0
La Tulcea se sărbătoresc 130 de ani de la nașterea dirijorului George Georgescu

Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea în colaborare cu Asociația George Georgescu organizează vineri, 19 mai, ora 19.00, la Muzeul de Artă Tulcea, concertul extraordinar “De la clasic la divertisment” susținut de ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu.

Pe scena Muzeului de Arta Tulcea, sub conducerea lui Marin Cazacu, vor concerta douazeci si unu de violoncele care vor oferi invitatilor un periplu prin ritmuri de Dans Taranesc (Constantin Dimitrescu), Vals (Dimitri Sostakovici), Astor Piazzolla, Alla Turca Jazz (Mozart /Say) si multe altele.

Evenimentul are loc în cadrul celei de a 25-a editii a Concursului International de Interpretare George Georgescu si este dedicat aniversarii a 130 de ani de la nasterea dirijorului George Georgescu.

Prezent pentru prima oara la Tulcea, ansamblul Violoncellissimo este unul dintre cele mai de succes ansambluri camerale românesti din ultimii 20 ani. Acesta a fost înfiintat la initiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care începând de anul trecut este presedintele juriului Concursului International de Interpretare Muzicala George Georgescu..

Alaturi de actuali si fosti studenti ai UNMB, Marin Cazacu a deschis un drum nou în promovarea muzicii si a tinerelor talente. Participarile la Festivalul International “George Enescu“ din 2001 si 2013 au fost considerate evenimente inedite si s-au bucurat de un imens succes. Concertul “Violoncellissimo“ din 4 mai 2008 de la Ateneul Român, când pe scena au aparut 60 de violoncelisti si cel din 26 mai 2013 cu 100 de violoncelisti au fost considerate evenimente de cartea recordurilor.

Repertoriul ansamblului este alcatuit din piese originale si transcriptii – muzica usoara, populara, pop, clasica, contemporana si divertisment. Varietatea genurilor abordate reflecta posibilitatile tehnice si expresive ale unuia dintre cele mai îndragite instrumente muzicale – violoncelul, instrumentul de suflet al lui George Georgescu.

Initiat în urma cu 25 de ani de catre Liceul de Arte George Georgescu si organizat cu sustinerea Consiliului Judetean Tulcea, a Primariei Municipiului Tulcea si cu sprijinul unor investitori locali, Concursul International de Interpretare Muzicala George Georgescu este dedicat tinerilor din învatamântul muzical preuniversitar (scoli si licee de arta) si se desfasoara toate categoriile de instrumente inclusiv muzica de camera.

Juriile care s-au succedat, formate din personalitati reprezentative pentru domeniul interpretativ si cel universitar, au asigurat un înalt nivel de exigenta si au contribuit la notorietate concursului. Concursul se desfasoara pe parcursul a trei zile, în luna mai. Anul acesta, Concursul International de Interpretare Muzicala “George Georgescu” este organizat în perioada 18-21 mai.

Deschiderea concursului va avea loc la Palatul Copiilor Tulcea, joi, 18 mai, ora 18.00. Concurentii vor evolua, pe sectiuni, în trei locuri diferite: Liceul de Arte George Georgescu, Teatrul J. Bart si Palatul Copiilor Tulcea. Aceasta editie jubiliara prilejuita de împlinirea a 130 de ani de la nasterea dirijorului George Georgescu se va desfasura cu sprjinul Primariei Tulcea si al Consiliului Judetean Tulcea, precum si cu sustinerea sponsorului S.C Alum S.A. Tulcea.

“Concursul International de Interpretare Muzicala George Georgescu reprezinta o oprotunitate importanta oferita tinerilor muzicieni si, de-a lungul anilor, a devenit un reper de calitate, exigenta si profesionalism.” Dan Dediu, profesor doctor, rector UNMB

George Georgescu s-a nascut la Sulina pe 12 septembrie 1887. Talentul sau muzical s-a manifestat de timpuriu. A urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti, continuând studiul violoncelului la Scoala Superioara de Muzica din Berlin. Dupa primele succese internationale ca violoncelist, Arthur Nikisch si Richard Strauss, marii muzicieni ai vremii, l-au îndrumat catre cariera de dirijor. Astfel, în anul 1918 se afla pentru prima data la pupitrul Filarmonicii din Berlin.

În anul 1921 este numit Director artistic al Societatii Filarmonica, al carei Presedinte de onoare era Regele Ferdinand. Timp de patru decenii (cu o pauza de câtiva ani) este directorul general al Filarmonicii din Bucuresti.

George Georgescu dirijeaza, în aceasta perioada, atât în tara cât si în strainatate. Este invitat si ovationat peste tot ca unul dintre marii sefi de orchestra ai momentului: Viena, Berlin, Paris, Florenta, Barcelona. Statul francez îi confera cea mai înalta distinctie: Legiunea de Onoare.

Dupa razboi devine directorul artistic al primelor doua editii ale Festivalului George Enescu si colaboreaza cu muzicieni importanti ai timpului precum: Sviatoslav Richter, David Oistrach, Yehudi Menuhin, Lola Bobescu.

De-a lungul carierei sale a încurajat si propulsat tinerele talente, printre “protejatii” sai numarându-se Claudio Arrau, Henrik Szering, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Valentin Gheorghiu. Se stinge din viata la Bucuresti, pe 1 septembrie 1964.