A devenit celebru în 1988, când făcea senzație, alături de Michelle Pfeiffer și Glenn Close, în Dangerous Liaisions/Legături periculoase. În ultimul sfert de veac, John Malkovich te-a mai impresionat de câteva ori în filme independente, dar și în producții ale marilor studiouri, reușind să-și creeze o carieră complexă, cu mai bine de 70 de apariții pe marele ecran. Află în ce o să-l vezi la anul din acest material dedicat aniversării apreciatului Malkovich.
Absolvent al unei facultăți de teatru, John Malkovich a ajuns în 1976 în Chicago, unde intră, alături de alte nume mari precum Joan Allen și Gary Sinise, în compania de teatru Steppenwolf. O producție a companiei, pusă în scenă la New York, îi va aduce un premiu Obie, dar probabil că cea mai cunoscută piesă a sa din această perioadă este Moartea unui comis voiajor, în care apărea alături de Dustin Hoffman. Ecranizată pentru televiziune, piesa îi va aduce un premiu Emmy în 1985.
Și-a făcut debutul în lungmetraje pentru marele ecran în 1984, când apare alături de Sally Field în Places in the Heart. A fost un mare succes pentru Malkovich, care primește o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar. Apare tot mai des în filme, iar dintre titlurile notabile putem aminti Empire of Sun al lui Steven Spielberg, dar și The Glass Menagerie, în care joacă alături de Paul Newman și Joanne Woodward. În 1992 este apreciat pentru apariția, alături de colegul său de la teatrul Steppenwolf Gary Sinise, în ecranizarea Of Mice and Men. Doi ani mai târziu primește o nouă nominalizare la Oscar, tot pentru Cel mai bun actor în rol secundar, pentru In the Line of the Fire.
În a doua jumătate a anilor ’90 începe să apară în filme de acțiune și blockbustere precum Con Air, unde face echipă cu pe atunci tot mai popularul Nicolas Cage, dar și în The Man in the Iron Mask, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, imediat după celebritatea mondială obținută cu ajutorul lui Titanic. În 1999 dă titlul și are un rol important, o versiune alternativă a sa, în Being John Malkovich, specialul film scris de Charlie Kaufman. Producția îi aduce mai multe nominalizări la premii de actorie.
Joacă rolurile unor personalități ale istoriei sau filmului precum Carol al VII-lea în The Messenger: The Story of Joan of Arc, Herman Mankiewicz în RKO 281, F.W. Murnau în Shadow of the Vampire, Charles Talleyrand în miniseria Napoleon, Carol al II-lea în The Libertine, Gustav Klimt în Klimt și altele. Din păcate primii ani ai acestui mileniu nu îi dau ocazia unor proiecte notabile sau măcar cu succes la public. Apare în Beowulf, Burn After Reading al fraților Coen, Changeling și insuccesul Jonah Hex.
Provoacă surpriză anul trecut, când se anunță că va avea un rol secundar în Transformers: Dark of the Moon. Din păcate este și singura apariție a sa într-o premieră a acelui sezon. În 2012 nu l-ai văzut în niciun film adus pe marile noastre ecrane, dar John Malkovich compensează în 2013, când i se lansează comedia romantică Warm Bodies, dar și Red 2, continuarea comediei de acțiune din 2010, cu Bruce Willis, Morgan Freeman și Helen Mirren. Cu excepția lui Morgan Freeman, toți ceilalți actori revin în sequel, secondați de Catherine Zeta-Jones, dar și de Anthony Hopkins.
Mai mare succes ar putea avea în Warm Bodies, ecranizarea după romanul omonim al lui Isaac Marion, despre experiența unui zombie (Nicholas Hoult), care observă cu stupoare cum dragostea lui pentru o „umană” (Teresa Palmer) îl readuce la viață. Malkovich este tatăl personajului feminin, un general ce protejează ultimul bastion al umanității în fața hoardelor zombi.