“The Knick” este un serial drama filmat in Statele Unite, despre inceputurile medicinei moderne, in primii ani ai secolului XX. Serialul va fi regizat de Steven Soderbergh, iar in rolurile principale ii vom vedea pe actorii Clive Owen (Dr. John W. Thackery), André Holland (Dr. Algernon Edwards) si Jeremy Bobb (Herman Barrow).
Acest serial, abia intrat in grila de programe a postului de televiziune Cinemax, prezinta viata si cariera doctorului John Thackery (Clive Owen), si ne arata sacrificiile si probleme intampinate de vechii doctori americani intr-o perioada cand stiintele si tehnologiile din ziua de azi erau practic inexistente.
Se prezinta “lumea uimitoare in care traim” si faptul ca “Noi traim vremuri in care este posibil orice. In ultimii cinci ani s-au aflat mai multe secrete ale corpului uman decat in ultimii 500 de ani.”
Secretele si descoperirile importante de la inceputul secolului XX, facute de medici ca John Thackery au fost baza tuturor descoperirilor facute de stiinta si tehnologie pana in prezent. Mai ales ca actiunea din serial se intampla in orasul New York, in Manhattan, anul 1900.
Vazute din perspectiva medicinei moderne, tehnicile chirurgicale folosite de doctorul Thackerry (Clive Owen), par primitive, inapoiate, chiar barbare dar, in acele vremuri, operatiile banale (pe care le fac doctorii in prezent, cum ar fi operatia de apendicita), erau considerate riscante si experimentale.
El si ceilalti medici reuseau datorita experientei, indemanarii, pregatirii teoretice si, de cele mai multe ori, din noroc chior. Faceau minuni, daca stam sa ne gandim ca totul depindea doar de ei. Fara tehnici moderne, aparatura performanta, droguri revolutionare si alte lucruri de acest gen.
Serialul este produs intr-o era cand televiziunea are la dispozitie variante nelimitate, care nu sunt constranse de sabloane, clisee si reguli. Aceleasi posibilitati pe care le aveau si medicii de la 1900. Bineinteles, asumandu-si riscul de a ucide persoana operata.
Traim o era in care actori cunoscuti ca Mathew MacConaughey se angajeaza sa joace in opt episoade din primul sezon “True Detective”, si apoi renunta la serial, in intregime. Este un exemplu nefericit. In cazul lui Clive Owen putem sta linistiti cel putin pentru doua sezoane deoarece actorul a semnat angajamentul pentru sezonul doi inainte sa fie difuzat episodul pilot.
Steven Soderbergh a regizat toate cele 10 episoade din sezonul unu, asigurand si postul de editor si director de imagine sub pseudonimele cunoscute. Regizorul american a promis ca va face la fel si pentru sezonul doi.
Traim in vremuri schimbatoare unde totul avanseaza repede: descoperiri, secrete dezvaluite, inventii si inovatii, seriale bune care apar de unde nu te astepti, pe teme care mai de care mai clasice, privite dintr-o perspectiva diferita si abordari neconvetionale.
Pot aminti de (“Orange Is the New Black” pe canalul Netflix, “Rectify” la Sundance, sau nou serial “Transparent”, difuzat de Amazon.
Poate ca John Thackery ar fi fost uimit de operatiile la microscop, cu brate robotice, operatiile cu laser, organe artificiale, trasplaturi complicate, antibiotice moderne… si in acelasi timp dezamagit de doctorii care opereaza o simpla apendicita fara sa simta cu adevarat ca viata acelui om este in mainile lor, ca pot da socoteala in fata legii si ca nu trebuie sa se bazeze doar pe tehnologie.
De fapt, regizorul Steven Soderbergh se afla la a doua colaborare pentru un serial de televiziune. In urma cu zece ani a lucrat la un serial intitulat “K Street”, pentru postul HBO. Un show, despre lobby politic, in mare parte improvizat, in care au jucat actori de film si televizune ca John Slatery (Mad Men) si Mary McCormack (ER, The West Wing), alaturi de analisti politici si comentatori (James Carville, Mary Matalin), care si-au jucat propriul rol.
Revenind la serialul de fata, povestea doctorului nu este atat de simpla. Thackery este un chirurg de succes, bantuit de proprii demoni pe care ii tine in suflet cu ajutorul cocainei (nereglementata in acele vremuri), si a vizitelor de placere la saloane cu prostituate asiatice din New York.
Personajul este plin de clisee si obiceiuri nocive. In scurt timp ar deveni plictisitor daca nu ar exista un actor bun care sa le imbine pe cele doua sa joace rolul de doctor si in acelasi timp sa fie talentat, in interpretarea personajului.
Thackery nu este eroul si antieroul pe care il vedem tot timpul la munca sau in timpul liber. Colegul sau, Algernon Edwards, interpretat de André Holland (42, Bride Wars), este un chirurg afro-american fortat sa lucreze sub tutela lui Thackery de oamenii bogati care finanteaza spitalul.
De aceea, el are parte de discriminare, conflicte de munca, si in general, multa antipatie din partea albilor, care nu acceptau sa fie tratati de un doctor de culoare. Aceeasi situatie apare si in “Cooper”, un alt serial in care actiunea se intampla in perioada tulbure a sclaviei si umilintelor indurate de afro-americani.
Creatorii lui Thackery s-au inspirat dupa doctorul William Stewart Halstead, care si-a desfasurat activitatea la inceputul secolului XX si a fost considerat cel mai bun medic din grupul Johns Hopkins. Pe parsursul vietii, doctorul William Stewart Halstead fost dependent de cocaina si morfina.
Johns Hopkins nu a fost medic. A fost un mare afacerist si filantrop american care a infiintat multe grupuri si institutii de elita care au continuat sa functioneze pana in prezent, iar cele mai cunoscute sunt: Spitalul “Johns Hopkins”, Universitatea “Johns Hopkins” si Scoala de medicina “Johns Hopkins”.
Acum puteti intelege de ce serialul poatea avea un mare succes la public. Nu este un serial despre medicina moderna implict, asa cum este “ER”, “Grey’s Anatomy”, “House MD”, sau “Scrubs”. Nu. E un serial despre istoria medicinei, si toate acele momente cand doctorii nu stiau ce sa faca, nu stiau la ce sa se astepte si nu aveau tehnolgie.
In serialul asta e vorba de pionieratul unor oameni cu mult curaj de a improviza si a se lasa in voia sortii, la un moment dat, cand tot ce au putut face, au facut, si au decis sa mearga mai departe tinand in maini vietile celor care se aflau pe masa de operatie.
Daca ati vazut cateva dintre filmele cunoscute ale lui Steven Soderbergh (Erin Brockovich, seria Ocean, The Informant, Side Effects), veti fi atras din prima clipa de nivelul detaliului in orice scena, constructia si jocul actoricesc al personajelor, coloana sonora, locatiile folosite la filmari si multe alte lucruri marunte pe care acesta le dirijeaza la perfectie.
Mai jos, trailer-ul serialului “The Knick”:
[ot-video][/ot-video]