Anul acesta s-au împlinit 45 de ani de la invazia asupra Pragăi din 21 august 1968, când forțele militare din Uniunea Sovietică împreună cu aliații săi din Pactul de la Varșovia, în afară de țara noastră, au invadat Cehoslovacia. Cu această ocazie se va organiza, pentru prima dată în România, expoziția „Josef Koudelka – Invazie 68 Praga”, în prezența fotografului, pe data de 17 octombrie 2013 de la orele 19:00, la Anexa Muzeului Național de Artă din București (Calea Moșilor nr. 62 – 68, et.3). Un proiect al Centrului Ceh București împreună cu Institutul Francez din România.
Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani și-a petrecut cele 7 zile de teroare fotografiind, lucrările au fost scoase din țară iar el a emigrat în Franța. Au fost publicate până în 1985 fără a se menționa numele autorului. Expoziția va fi însoțită de lansarea albumului de fotografie „Invazie 68 Praga”, publicat în România la Editura Art. Aflându-se în Rusia cu ocazia expoziției spunea: Știu că această galerie înseamnă asumarea unui risc. Rusia este singura țară din Europa în care fotografiile mele despre invazie nu au fost încă publicate într-o articol complet într-o revistă; doar imagini răzlețe ici și colo. Dacă după această expoziție ele rămân nepublicate voi ști că Rusia nu este cu adevărat o țară liberă.
Invazia a oprit reformele de liberalizare plănuite de Alexander Dubček, care în timpul Primăverii de la Praga (martie-august 1968) fusese ales secretar de stat al Partidului Comunist din Cehoslovacia și dorea să permită așa-zisul socialism cu față umană. URSS nu va lăsa acest lucru să se întâmple. Invazia a întărit autoritatea partidului comunist din Cehoslovacia și a lăsat în urmă aproape 500 de răniți și 108 morți. În Praga, invadată de tancuri, soldații sovietici s-au ciocnit de protestatari. Se pare că deși în Rusia s-a organizat expoziția, nici o revistă nu a îndrăznit să scrie un articol complet despre fotografii.
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=9WFVhe1Eqb4&feature=player_embedded[/tube]
Koudelka mai spune că a ales 10 fotografii, cele mai bune dintre toate, cele care au cu adevărat o valoare universală, pentru că, adaugă el : În ele nu este atât de important cine este rus sau cine e ceh. Este mai important faptul că un om are o armă, celălalt nu. Apoi menționează că nu are ură pentru acei soldați, pentru că pe atunci nimeni nu era liber.
Un personaj interesant pe scena fotografiei, un foto-jurnalist pursânge vine în România pentru a-și prezenta imaginile, expoziția promite să fie un adevărat eveniment.
Iată câteva imagini semnate de Josef Koudelka:
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=i6ck9v_9wls[/tube]