Industria de evenimente din România, pregătită pentru revenirea la normalitate

După includerea sectorului cultural în schema de ajutor de stat ce urmează a fi lansată, prin care pot fi

accesate fonduri nerambursabile pentru capital de lucru și fonduri nerambursabile pentru investiții, Guvernul invită sectorul cultural – muzical antreprenorial la masa discuțiilor pentru o mai bună gestionare a măsurilor sanitare trasate pentru industrie.

 

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte (AROC) este optimistă în ceea ce privește reluarea evenimentelor live de dimensiuni medii și mari. În urma întâlnirii productive cu doamna Vicepremier Raluca Turcan și cu reprezentanți ai Guvernului din data de 9 septembrie a.c., au fost puse cu succes bazele reluării sectorului live în 2021, în condiții de maximă siguranță.

În perioada următoare se vor organiza grupuri de lucru, sub coordonarea doamnei Vicepremier Raluca Turcan, între cele două părți menționate mai sus, menite să găsească soluții pentru repornirea industriei de evenimente din țară. Industria de evenimente, nu doar în România, ci în întreaga lume, se numără printre sectoarele grav afectate de pandemia Covid-19, fiind printre singurele industrii care au fost oprite în proporție de aproape 100 % pentru o perioadă de cel puțin 1 an.

AROC se bucură că a găsit în Guvernul României un partener deschis și consecvent în a înțelege problemele acestui sector, ocupându-se activ de găsirea soluțiilor de sprijin pentru fiecare segment din industria de evenimente.

Grupurile de lucru interministeriale care își vor începe activitatea în cursul săptămânii următoare (14-18 septembrie) vor avea prilejul de a explora soluții și a crea o mai bună înțelegere asupra specificului acestui sector, oferind autorităților cunoștințe în detaliu și sugestii asupra mai bunei sale gestionări în acest moment și pe viitor.

Cele trei grupuri de lucru vor explora trei mari teme, de ordin economic, tehnic și legislativ, respectiv:

 

Măsuri de susținere și relansare economică a sectorului cultural muzical și festivalier;

  1. Un plan de relansare a evenimentelor, care va implica măsuri tehnice și de siguranță atât pentru organizatori, cât și pentru publicul participant;
  2. Măsuri legislative pentru susținerea și reglementarea coerentă și sustenabilă a sectorului cultural-muzical.

Recunoscând greutățile cu care se confruntă industria de evenimente live, Guvernul își propune crearea unei scheme de ajutor de stat pentru această industrie, care contribuie în mod susținut atât la imaginea României la nivel de brand de țară, cât și din punct de vedere economic prin prisma turismului cultural.

Cultura festivalieră, cu un model de business anual, nu beneficiază de redeschiderea parțială a sectorului, iar un colaps al acestei industrii ar atrage după sine căderi în lanț ale firmelor de producție, scenotehnică, logistică, ce ar avea efecte grave asupra tehnicienilor și lucrătorilor care activează în aceste industrii conexe.

Industria de evenimente din România înseamnă mii de societăți comerciale și ONG-uri implicate în organizarea de evenimente indoor și outdoor, concerte, festivaluri etc., toate acestea însumând zeci de mii de angajați, furnizori și colaboratori, a căror activitate profesională a fost grav afectată, în cele mai multe cazuri complet oprită.

În acest context, sprijinul guvernului reprezintă o gură de oxigen după multe luni de suferință, nesiguranță și imobilitate.

“Suntem încântaţi că doamna Vicepremier Raluca Turcan a avut disponibilitatea să primească Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC) pentru a discuta problemele cu care această industrie se confruntă.

Consider că cea mai mare realizare a întâlnirii este crearea unui grup de lucru interministerial sub coordonarea vicepremierului care va analiza măsurile sanitare, fiscale şi legale de susţinere a industriei, în care să fie implicat şi sectorul cultural muzical antreprenorial.

Măsurile de redeschidere trebuie să fie corelate cu realitatea practică cu care membrii AROC şi nu numai se confruntă. Sectorul privat are toată deschiderea de a colabora cu Guvernul şi cu autorităţile statului pentru a discuta şi trasa modalităţi pentru redeschiderea treptată şi în siguranţă a zonei culturale.

Credem că implicarea sectorului privat în aceste discuţii poate aduce un plus şi va conduce la optimizarea măsurilor sanitare impuse sectorului cultural care în acest moment sunt de multe ori concepute fără a ţine cont de realitatea din practică din cauza unei cunoaşteri insuficiente a modalităţilor de organizare a unui concert, eveniment etc. Faptul că Guvernul arată deschidere şi dialog ne dă siguranţă că vom trece cu bine prin această perioadă dificilă.

Suntem convinşi că doar printr-o colaborare strânsă între autorităţile statului şi sectorul privat România va ieşi mai puternică din această criză fără precedent.” Codruţa Vulcu, Vicepreşedinte AROC

 

 Asociația Română a Organizatorilor de Concerte (AROC) are ca scop crearea și dezvoltarea cadrului organizatoric necesar pentru promovarea intereselor cu caracter profesional, legislativ și economic ale organizatorilor de concerte și evenimente culturale din România și dezvoltarea unor raporturi instituționalizate cu societatea civilă și autoritățile publice la nivel național și cu alte organizații similare din țară și din străinătate, pentru realizarea unor activități și inițiative care promovează libertatea de exprimare, deontologia profesională, excelența și valorile acestor profesii.

Membrii AROC

ARTmania (ARTmania Festival, Blaj aLive), Asociația Fapte (Jazz in the Park), Asociația Mozaic (Mozaic Jazz Festival), Asociația Festivalul de Film Transilvania (TIFF), Best Music Live, Centrul Cultural Plai (Plai Festival, JazzTM), Comparty Events (diMANSIONS Hit Music Festival), Electric Castle, Emagic Live (Awake Festival), FORM Space, Movement Team (Sports Festival), NEVERSEA, SNRS (Sunwaves Festival), Sprint Media Group, Sublime Romania, Summer Well, The Institute, UNTOLD, VRTW (Vinyl, Rum, Tapas & Wine), Why Not Us (Street Food Festival), Wise Factor (The Fresh).

Actualitate

SAMAEL – PASSAGE exclusive SHOW, Quantic 12 decembrie 2024

Acum aproape 20 de ani, elevetienii de la Samael lansau Passage, un album etalon pentru aceasta trupa. Pe 12...

Tarja la Arenele Romane: Program si reguli de acces

 Pe 23 decembrie va asteptam la Arenele Romane in cort incalzit la un show cu Tarja Turunen - Dark...

Grimus intră în studio pentru „Grimus 6” și lansează primul single pe 12 decembrie.

Vești mari pentru fanii Grimus! Una dintre trupele emblematice ale scenei alternative din România, anunță cu entuziasm că a început...

Tenorul Ştefan von Korch dăruieşte poveşti de iarnă pe portativ melomanilor din Bucureşti, Timişoara şi Blaj în luna decembrie

Concerte vocal-simfonice pe scenele Filarmonicilor naţionale, recitalul “Invitaţie la vals” cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi...

Colinde cu Moonlight Breakfast şi Alexandra Ungureanu la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în această lună

Sărbătorile vin în acorduri de jazz şi refrene de colinde la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot.  Întâlniri muzicale...

Călin Pop lanseazăun nou single: „Îngeri de zăpadă”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Îngeri de zăpadă”   Melodia este disponibilă...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro