In ciuda vremii nefavorabile cu ploi torentiale si temperaturi imprevizibile, bucurestenii se pot distra zilele acestea la Festivalul de Muzica si Film din Bucuresti cu prilejul celei de-a IX-a editie, organizat de ArCub, intre 20 si 29 iunie 2014, in Piata “George Enescu”.
Cei de la ArCub ne promit ca anul acesta in “gradina muzicala”, amenajata in fata Ateneului, va fi delectati cu muzica de toate genurile. Vom avea parte de Muzica simfonica, muzica de camera, muzica din genurile rock, folk si jazz, promovata de de ansamblurile Mercury Quartet, Orchestra Nationala Radio, Camerata Regala, Filarmonica George Enescu, Bucharest Jazz Orchestra, Spirit of Vienna, Symphactory Orchestra, Romanian Radio Brass Quintet, Klasikvm Ensemble, Sonomania, cvartetele Capriccio, Subito, Artmusik, Grupul Vocal Acapella si Duo Cello Jaya.
Pemtru fanii muzicii usore, pe scena vor urca membrii trupei VUNK, solistii Teodor Ilincai, Razvan Stoica, Julia Koci, Andreas Jankowitsch, iubitorii de folk ii vor asculta pe Nicu Alifantis, Zoltan Nagy, Matei Ioachimescu, Silviu Dumitrache si amatorii de muzica simfonica vor fi impresionati de dirijorii: Tiberiu Soare, George Natsis, Willy Büchler, Constantin Grigore si Gabriel Bebeselea, care vor interpreta piese si arii, special alese pentru publicul adunat în Piata ”George Enescu”, cu prilejul celei de-a IX-a editie a Festivalului de Muzica si Film din Bucuresti.
Pentru a oferi publicului inca o dovada a succesului inregistrat de artisti romani in strainatate, odata cu lasarea intunericului, dupa concerte, vor fi proiectate pe un ecran gigant, inregistrari cu concerte si musical-uri sustinute in cele mai cunoscute orase ale lumii.
Conform programului oferit de organizatori pe site, Festivalul de Muzica si Film din Bucuresti va incepe vineri la ora 18:30 cu un eveniment numit: “Ora de dans”, care va continua in zilele de sambata si duminica, la aceleasi ore.
“Nelipsite din programul de weekend, orele de dans vor face scena sa vibreze sub pasii dansatorilor, care, sub îndrumarea echipei Academiei de Dans Mihai Petre, vor putea învata sau aprofunda coregrafii spectaculoase de la campioni recunoscuti international.” Ne declara organizatorii, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul evenimentului.
Dupa “Ora de dans”, de la ora 19:30 urmeaza concertul Mercury Quartet cu Vlad Maistorovici (vioara), Pau Codina Masferrer (violoncel), Antoine Françoise (pian), Harry Cameron-Penny (clarinet). Acestia vor canta melodii ale Formatiei Queen dupa aranjamentele lui Vlad Maistorovici.
De la ora 21:00, cei prezenti vor viziona un film din genul musical: “Fantoma de la Opera” de Andrew Lloyd Webber. Aceasta piesa, a fost scrisa de autorul francez Gaston Leroux, initial, intr-o serie de lucrari publicate in Le Gaulois din 1909 pana in 1910.
Romanul este inspirat, in mare parte, de evenimentele istorice petrecute la Opera din Paris, in 1841, cand a fost pusa in scena piesa Der Freischütz (Tintasul), produsa de Hector Berlioz. Ramane de vazut daca va fi o versiune veche din anii ’20, ’40 sau ’60, ori cele din anii ’80, ’90, sau 2000.
Sambata nu avem timp de stat. Dupa plimbarile prin parc, la Mall sau pe la terase, de la ora 18:30 ne intalnim din nou cu “Ora de dans”, iar de la ora 19:30 pana la ora 21:00, va urca pe scena Orchestra Nationala Radio, dirijata de Tiberiu Soare; solist – Razvan Stoica (vioara).
Vor fi interpretate lucrari de: C. Saint-Saens – Introducere si Rondo Capriccioso; G. Bizet/ F. Waxman – Fantezia Carmen; J. Massenet – Meditatie din opera “Thais”; F. Mendelssohn – Uvertura Hebridele; G. Rossini – Uvertura la opera “Barbierul din Sevilla”; W.A. Mozart – Uvertura la opera “Nunta lui Figaro”; P.I. Ceaikovski, Suita din baletul “Lacul lebedelor” si valsul din baletul “Frumoasa adormita”.
Violonistul Razvan Stoica, care ii va uimi pe cei prezenti cu talentul sau inegalabil, a fost laudat si recopensat cu premii pe masura la multe concursuri faimoase din tara si din strainatate. Vocile competente din lumea muzicii simfonice spun despre acesta ca este: “unul dintre cei mai mari violonisti europeni ai tinerei generatii”.
Nu trebuie sa neglijam faptul ca, talentele sale, ar fi risipite pe un instrument banal. De aceea, muzicianul canta la o vioara confectionata de ilustrul Stradivarius, in 1729. Instrumentul a fost dat in folosinta lui Razvan de un donator anonim, din orasul Salzburg, Austria.
Sambata, pe 21 iunie, Razvan Stoica va interpreta alaturi de colegii sai din Orchestra Nationala Radio, trei partituri selecte. Acestea sunt: Saint-Saëns – Introducere si Rondo Capriccioso pentru vioara si orchestra, Bizet/Waxman – Carmen Fantasy pentru vioara si orchestra si Massenet – meditatie din opera “Thais”.
De la ora 21:00, pe marele ecran din Piata “George Enescu”, va fi proiectat un film (probabil documentar), despre cele mai bune Arii de Opera (Great Opera Arias).
Duminica, pe 22 iunie, în Piata, este asteptata trupa VUNK, Camerata Regala si Bucharest Jazz Orchestra, dirijor: George Natsism iar Invitatul special va fi solista Monica Anghel.
Saptamana viitoare, spectacolul contiuna, de la aceleasi ore in aceeasi locatie. Cei prezenti voar avea parte de concerte in direct sau inregistrate din lucrari ale marilor clasici ai muzicii simfonice si de opereta ca: P. I. Ceaikovski, W. A. Mozart, J. S. Bach, A. Vivaldi, Johann & Josef Strauss, G. Bregovic, G. Rossini, J. Strauss, J. Brahms si G. Puccini.
Pe ecran vor putea fi vazute si filme cu: “Otello” de Gioachino Rossini, “Rigoletto” de Giuseppe Verdi, “Furtuna” de Thomas Adès, Moarte la Venetia de Benjamin Britten, Porgy si Bess de George Gershwin, Concert aniversar – Buckingham Palace si concertul extraordinar Anna Netrebko.
“Cei prezenti în Piata George Enescu vor primi totodata si taloane de participare la tombola, pe toata durata festivalului. Duminica, 29 iunie, din urnele special amenjate în spatiul de desfasurare a evenimentului, vor fi extrase 6 taloane castigatoare, în baza carora vor fi acordate premii atractive.” Au tinut sa completeze organizatorii.
Ce am prezentat mai sus este doar partea cunoscuta oricarui consumator de arta. Saptamana viitoare, organizatorii festivalului au pregatit si alte piese, mai putin cunoscute, dar la fel de spectaculoase. Pe parcursul a 9 zile cu zeci de piese muzicale de toate genurile, din toate timpurile, compuse de cei mai mari muzicieni ai lumii si filme de calitate, pe diverse subiecte, fac din acest eveniment, poate cel mai important efort cultural din capitala, in anul 2014.
Sa vedem si clipul de prezentare al evenimentului.