Incepe FEST-FDR 2018!

Emoții, sentimente contradictorii, lumini, umbre, culori, dans, muzică, tragedie, dramă, comedie. Spectacole în sălile Teatrului Național din Timișoara și în afara lor. Mâine – sâmbătă, 5 mai – începe o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești.

Organizat de Teatrul Național și susținut de Primăria și Consiliul Local Timișoara, cu sprijinul UNITER, FEST-FDR este singurul festival din România dedicat dramaturgiei naționale în identitatea ei distinctă și, totodată, coerentă în plan european.

Anul acesta, festivalul lansează o provocare atât creatorilor, cât și publicului, plasând toate evenimentele sale într-un concept care traduce însăși dinamica societății: Involuție – Revoluție – Evoluție.

„Involuție – Revoluție – Evoluție este schema dialectică ce caracterizează orice parcurs social, cultural și de gândire. De aceea, dintr-un punct de vedere, s-ar putea spune că tema aleasă pentru această ediție a festivalului este una generoasă. Căci dacă, în mod sigur, într-un festival nu încerci să marchezi involuția unui proces artistic, este imperios necesar să vorbești despre evoluția și (uneori) chiar despre revoluția stilistică a dramaturgiei românești actuale, care începe să se consolideze pas cu pas și care, îmbucurător, primește suflul proaspăt al unor noi condeie.

Despre calitate, valoare și reprezentativ este vorba și în selecția europeană. Regizorii Luk Perceval și Milo Rau. Compania Zahrbat și Compania Pál Frenak. Dramaturgul Dejan Dukovski. Și cum, uneori, este suficientă doar enumerarea pentru a da imaginea întregului, putem spune: acesta este FEST-FDR2018”, afirmă Oana Borș, selecționerul și totodată coordonatorul FEST-FDR2018.

FEST-FDR2018 transformă orașul într-o scenă atotcuprinzătoare, care are ceva de oferit tuturor: publicului Teatrului Național, iubitorilor de teatru, dar și publicului ocazional, trecătorilor, tuturor celor care vor să trăiască împreună experiențe și emoții pozitive.

Aceștia sunt  așteptați în Teatrul Național (la Sala Mare, Sala 2 și Studio „Uțu Strugari”), dar și în fața Teatrului Național, mai precis în Piața Victoriei și în Parcul Civic, lângă Sala 2.  La spectacolele în aer liber accesul este gratuit. Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Național, www.tntimisoara.com.

În cifre, FEST-FDR2018 înseamnă 9 zile de festival, 23 de spectacole – teatru,  muzică, dans, teatru acrobatic la înălțime, teatru cu păpuși în mărime naturală –, 4 lansări de carte, 2 mese rotunde etc.

Prima zi a festivalului debutează în forță cu spectacolul “10”, un spectacol al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul a fost descris în mass-media ca fiind un amestec – „ironic, trist, funny, uneori cinic și alteori pur și simplu frumos” și este semnat de Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai interesanți regizori români, având la bază piesa semnată de tânărul dramaturg Csaba Székely.

„Pornită de la cele zece porunci din Vechiul Testament și concepută în sistem thriller, piesa 10 declanșează un proces de reflecție”, spune Radu Nica. Spectacolul începe la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național.

Tot sâmbătă, de la ora 21, în Parcul Civic, lângă Sala 2, are loc un eveniment cu o enormă rezonanță atât în plan local, cât și în plan național. Concertul Subcarpați închide simbolic primul modul al Atelierului Identitate, într-o întâlnire fabuloasă cu tradiția muzicală românească, pe ritmurile de hip-hop și electro, care au impus trupa Subcarpați ca una dintre cele mai importante nume ale culturii underground a României. Este momentul în care trei dintre participanții la Atelierul Identitate vor urca pe scenă, alături de Marius Andrei Alexe – Bean MC, și vor cânta împreună la caval.

Duminică, 6.05., FEST-FDR deschide un alt drum de descoperire a teatrului și a rolului său în lume. Astfel, de la ora 11, în foaierul Sălii 2 va avea loc o masă rotundă cu tema De ce-ai plecat? De ce-aș mai fi rămas? Fenomenul emigrării din România centenară.

Evenimentul este moderat de jurnalistul Mihai Brezeanu (Liternet, Dilema veche, Scena 9) și propune o înțelegere a unuia dintre cele mai fierbinți  subiecte ale societății românești.

La ora 17, Librăria „La două bufnițe” găzduiește lansarea de carte Dinăuntru. Un curs masteral de regie a teatrului contemporan și o selecție de articole. Evenimentul prilejuiește întâlnirea cu două nume importante ale regiei românești: Theodor Cristian Popescu, de data aceasta în calitate de scriitor și Radu Apostol, care va prezenta volumul.

Tot duminică, de la ora 19, la Sala 2 este programat spectacolul “Familia fără zahăr”, o coproducție Teatrul Mic și Centrul Educațional „Replika” din București. Familia fără zahăr este un spectacol muzical despre „familia la români”, pe muzica și versurile membrilor cunoscutei trupe Fără zahăr.

Spectacolul reprezintă o provocare pe care dramaturgul Mihaela Michailov și regizorul Radu Apostol (aflați într-o colaborare de lungă durată) o aruncă în arenă, un musical plin de vervă, umor fin și multă ironie. Familia fără zahăr vorbește, în același timp, despre o realitate românească, și o face subliniind cutumele unor scheme de comportament și de mentalitate în care suntem prinși cu toții.

Ziua se încheie în aer liber, pe platoul din fața Teatrului Național, în Piața Victoriei, la ora 22,  cu un spectacol fenomenal de teatru acrobatic la înălțime: “Wanted”, prezentat de compania italiană eVenti verticali. Wanted este un show de comedie vizuală și artă video la înălțime.  Creația video, teatrul și acrobația se întâlnesc într-un spectacol în care screening-ul 2D fuzionează cu mișcările reale, în “3D”, ale actorilor-acrobați.

Într-o lume ca din desenele animate, cei doi artiști se joacă de-a „hoții și vardiștii pe o scenă pe verticală, pornind într-o călătorie/aventură pe cât de aparent lipsită de sens, pe atât de comică, care probează limitele teatrului la înălțime. Spectacolul “Wanted” a avut reprezentații în toată Europa, în Statele Unite, Rusia și Taiwan.

 

Biletele pentru spectacolele care se joacă în sălile de spectacole se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

 

Actualitate

SAMAEL – PASSAGE exclusive SHOW, Quantic 12 decembrie 2024

Acum aproape 20 de ani, elevetienii de la Samael lansau Passage, un album etalon pentru aceasta trupa. Pe 12...

Tarja la Arenele Romane: Program si reguli de acces

 Pe 23 decembrie va asteptam la Arenele Romane in cort incalzit la un show cu Tarja Turunen - Dark...

Grimus intră în studio pentru „Grimus 6” și lansează primul single pe 12 decembrie.

Vești mari pentru fanii Grimus! Una dintre trupele emblematice ale scenei alternative din România, anunță cu entuziasm că a început...

Tenorul Ştefan von Korch dăruieşte poveşti de iarnă pe portativ melomanilor din Bucureşti, Timişoara şi Blaj în luna decembrie

Concerte vocal-simfonice pe scenele Filarmonicilor naţionale, recitalul “Invitaţie la vals” cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi...

Colinde cu Moonlight Breakfast şi Alexandra Ungureanu la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în această lună

Sărbătorile vin în acorduri de jazz şi refrene de colinde la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot.  Întâlniri muzicale...

Călin Pop lanseazăun nou single: „Îngeri de zăpadă”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Îngeri de zăpadă”   Melodia este disponibilă...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro