Red Bull Music Academy te invită pe 1-3 iulie la prima ediție Outernational Days at Grădina Uranus & Club Control! Noul festival de world music găzduiește două nopți RBMA, pe 1 și 2 iulie, la Club Control, în care te vor încânta Andy Votel (UK), Booty Carrell (DE), Rabih Beaini (Morphine Records) (LB), Hisham Mayet (USA), DJ soFa (BE) & The Attic Soundsystem (Scoro) (RO).
Sâmbătă, 2 iulie, de la ora 17:00, la Grădina Uranus, are loc un lecture Red Bull Music Academy în cadrul căruia documentaristul francez Vincent Moon va discuta liber cu DJ-ul și producătorul libanez Rabih Beaini despre moduri ale creației în epoca digitală, despre forme artistice hibride, care depășesc barierele genurilor, despre unde avant-spirituale care transformă arta în vindecare.
Discuția va fi moderată de Aaron Gonsher, editor Red Bull Music Academy, și cu siguranță nu e de ratat, chiar dacă încă nu ne e clar nici nouă încotro se va îndrepta 🙂
Lecture-ul va fi urmat de un performance inedit susținut de către Vincent și Rabih, care vor îmbina ritualuri sprituale și cinema de avangardă cu muzica experimentală într-o trăire greu de uitat.
Vincent Moon este un regizor independent de film care se autodescrie ca explorator al sunetului. În ultimii 10 ani a călătorit în jurul lumii, a descoperit și întregistrat ce a întâlnit pe drum, începând de la Sufism în Cecenia și Etiopia, ritualurile cu Ayahuasca din Peru, ceremoniile de intrare în transă din Brazilia, dansurile Jathilan din Indonezia și ritualurile Len Dong din Vietnam.
Crescut în Paris, Vincent Moon a studiat imaginea la Atelier Reflexe din Montreuil. În 2005 a început să experimenteze cu filmele scurt-metraj, combinând diferite tipuri de peliculă cu cele mai bizare medii de înregistrare: film super 8 cu video filmate cu telefonul – obținând rezultate pline de viață, intime și poetice.
În anul ce a urmat, a început să producă o serie de video transmisiuni intitulate „Concert à Emporter” (nt. „Concerte de luat la drum”). În acestea erau invitați artiști precum REM, Arcade Fire, Sufjan Stevens, Yo La Tengo, și Sigur Ros să performeze în locuri și contexte neașteptate (în mijlocul unei găști de copii în fața școlii, în lift etc). Aceste transmisiuni i-au făcut pe jurnaliștii de la The New York Times să afirme că “Vincent Moon a reinventat videoclipurile muzicale”.
După alți câțiva ani de rătăciri, Moon se mută din Paris și începe călătoriile în jurul lumii ale căror documentare se pot vedea în publicațiile „Collection Petites Planètes”. „Secolul 20 a fost secolul arhivării, secolul 21 este despre experimentare”, a declarat Moon pentru The Times. „Scopul meu este să explorez sunete tradiționale și să mă joc cu ele. Asta am încercat să fac în filmele mele în ultimii ani, să iau tradiții și să le privesc din alt unghi.”
Producătorul libanez Rabih Beaini (cunoscut anterior ca Morphosis) este specializat în techno-ul imaginativ, analog. Cu toate acestea, anul trecut, casa lui de discuri Morphine s-a concentrat pe voci (adesea trecute cu vederea) cheie din muzica electronică de avangardă și muzica outernational.
Ca Morphosis, Rabih Beaini și-a orientat atenția către zonele întunecate ale techno-ului, încă din anii ‘90. Făcându-și ucenicia ca DJ, mutarea în Italia în 1996 s-a dovedit a fi catalizatorul ce i-a declanșat experimentele din studio. Puțini muzicieni construiesc un stil de techno emoțional, explorator, ca Beaini. Abilitățile sale native și paleta vastă de influențe – de la krautrock la new wave – se strecoară în producțiile inventive, captivante.
Evenimentul Outernational Days aduce pe scena locală din România trupe și artiști din întreaga lume, precum și o serie de evenimente discursive. Veți putea asculta muzicieni din Congo, Burkina Faso, Turcia, Egipt, SUA și România, DJ set-uri, conferințe, performance-uri, filme documentare și altele. Outernational Days își propune să definească mai concret termenul generic de “world music”, în căutarea aspectului autentic, original, specific și mondial din muzica de azi.
Outernational este un termen relativ nou folosit în muzicologie, care se referă la genuri de muzică actuală, contemporană, specifice unor subculturi sau periferii din spațiul cultural ce nu se identifică în mod direct cu normele vestice / occidentale.
Outernational se află la polul opus față de International, are propriile forme de promovare și diseminare culturală care funcționează și la nivel global, chiar dacă de cele mai multe ori vin din periferii. Muzici de acest gen se regăsesc pe tot parcusul Asiei Mijlocii, în Estul Asiei, Africa, Europa de Est, inclusiv în România.
Mai multe informații: http://www.redbullmusicacademy.com/events/outernational-days-2016
FB Events: https://www.facebook.com/events/294958430893051
https://www.facebook.com/events/655027071317513/
Red Bull Music Academy este o instituție globală dedicată schimburilor creative prin muzică. Din 1998 încoace, RBMA aduce laolaltă în fiecare an, în orașe din toată lumea, producători, vocaliști, creatori de beat, instrumentiști și DJ-i atent selectați din piscina de talente în care ne scăldăm.
redbullmusicacademy.com | rbmaradio.com | facebook.com/redbullmusicacademy | twitter.com/rbma | google.com/+RBMA