Grădini posibile, artă urbană și terapii verzi la Street Delivery Baia Mare

Ediția din 2017 a programului Street Delivery se încheie, astăzi, în Centrul Vechi din Baia Mare, care a fost transformat într-un laborator creativ, amestecând proiecte de artă urbană cu cele din industriile creative, ateliere, expoziții, proiecte verzi și muzică, toate însuflețite de iluzia citadină a unor grădini posibile.

Peste 30 de proiecte eco din zona Maramureșului s-au adăugat bilanțului verde înregistrat anul acesta de proiectul Street Delivery: au fost înscrise în total peste 500 de proiecte din toată țara, dintre care fondatorii programului — Ordinul Arhitecților din România și Fundația Cărturești — au găzduit și produs peste 200 de idei pentru un oraș mai bun.

Cele șase orașe care au găzduit anul acesta evenimentul au reunit concertele a peste 30 de trupe, zeci de ateliere interactive, au adunat sute de grădinari pe principii de permacultură, mii de pasionați de plante exotice, meșteșugari, makeri și peste 100.000 de pietoni, care au venit să se plimbe și să se bucure de orașele lor pe străzile eliberate de mașini.

Baia Mare închide acest program astăzi, cu o dimineață de sport, urmată de programe în atelierele verzi și în sufrageriile creative amenajate în centrul orașului, cu baloane uriașe și o expoziție itinerantă a Fundației Friends for Friends. Ziua se termină cu dans pe străzi, ca în marile capitale ale Europei, și muzică în grădină cu DJ Johnny Reggae și Dj Silent Disciple.

Politici verzi la Baia Mare, un oraș care a fost cândva stațiune balneo-climaterică, dar pe care industrializarea forțată din perioada comunistă, alături de lipsa de interes a autorităților pentru protecția mediului, l-au transformat pentru o vreme în cel de-al doilea cel mai poluat oraș al Europei. Prinse în menghina timpului și a betoanelor, grădinile reale supraviețuiesc cu greu unei noi încercări, cea a dezvoltării imobiliare.

Zeci de hectare de parcuri, păduri și grădini dispar treptat, iar în locul lor apar malluri, hoteluri, clădiri de birouri sau cluburi private. În căutarea soluțiilor, în centrul orașului au fost căutate, în ultimele trei zile, grădinile posibile. Pereți verzi, grădini amenajate în centrul orașului, alături de insolite expoziții de tablouri din mușchi și licheni, ateliere verzi și grădini cu povești imaginate chiar în centrul orașului.

‘Trăim printre betoane și uităm să ne conectam cu natura. Am creat o oază chic, verde, în care i-am invitat pe oameni să se descalțe, să pășească în iarbă, să-și tragă sufletul pe un scaun acoperit cu mușchi din pădure, să-și ia un moment verde de respiro’, spune organizatorul Street Delivery Baia Mare, Izabella Kiskasza, președintele Asociației City Makers, structură născută din dorința de a continua proiectele realizate în perioada de candidatură a municipiului Baia Mare la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Baia Mare, un orășel cu puțin peste 135.000 de locuitori, a demonstrat în ultimii ani o remarcabilă capacitate de regenerare prin cultură, schimbându-și legenda de cea mai poluată așezare a Europei în renumele de cel mai dinamic oraș din nord vestul țării, reședință pentru cele mai importante ONG-uri ecologice.

Îți reafirmă implicarea în dezvoltarea acestor proiecte și responsabilitatea socială participanții la ediția 2017 a Street Delivery, fundații, ONG-uri, asociații sau antreprenori în zona verde, care și-au prezentat soluțiile pentru seria grădinilor posibile și pentru un oraș mai bun.

Grădini posibile din materiale imposibile a promis Asociația Muntzomanii din Baia Mare, care a ajuns la Street Delivery cu ghivece uriașe făcute din materiale poluante, paleți reciclați și folie geotextilă, o combinație nedorită atunci când se află în natură, dar foarte bună dacă este reciclată și transformată în elemente de decor.

‘Paleții pictați sunt foarte buni și pentru mobilierul de grădină’, spune Vlad Roman, președintele asociației, care derulează în această perioadă un proiect de reamenajare a spațiului verde, denumit EcoSinergii, în parteneriat cu o școală din Baia Mare.

Interesați de Promovarea și dezvoltarea turismului în România, în special, în județul Maramureș, interesați de valorile peisagistice, geomorfologice, istorice și culturale, asociația dorește dezvoltarea și implementarea proiectelor de turism ecologic, reciclare și permacultură.

PENTRU ‘GENERAȚIA NEVORBITĂ’. Pentru că ecologia ar putea să însemne inclusiv gânduri curate, Baia Mare Găzduiește anul acesta expoziția itinerantă ‘In Relationship’, dezvoltată de Fundația Friends for Friends, un proiect dedicat ‘Generației nevorbite’, adolescenților, care sunt încurajați să-și analizeze relațiile si să identifice acele elemente care le consolidează și pe cele care le distrug.

Vom afla ce așteptări au adolescenții de la oamenii cu care intră în relație și care sunt cuplurile din filme și seriale cu care vor să semene. Vom mai afla cât de prețioasă le este intimitatea și cum totuși ar fi gata s-o împartă cu o persoană pe care o iubesc. Ce nu ar ierta niciodată de la persoanele dragi și care sunt situațiile în care nu se simt ok. Că reușesc să distingă violența atunci când o văd, dar că admit mai puțin c-ar putea să li se întâmple lor. Că vor să vorbească despre asta, dar mulți dintre băieți au impresia că nu se cade s-o facă.

În 2017, 6 orașe din România sunt incluse în proiectul Street Delivery: București (ediția 12), Timișoara (ediția 11), Iași (ediția 5), Cluj (ediția 3), Baia Mare (ediția 2), Bacău (prima ediție), iar în toamnă proiectul trece granița, realizând prima ediție dintr-o capitală vecină, la Chișinău.

Echipe din multe alte orașe și-au anunțat anul acesta intenția de a organiza și găzdui Street Delivery. Printre acestea: Alba-Iulia, Galați, Arad, Craiova, Constanța, Sinaia, Alexandria și Ruse (Bulgaria).

 

PROGRAMUL COMPLET AL ZILEI DE DUMINICĂ, 2 IULIE (11.00—20.00)

— TRX, Yoga, Cross Fit by Fit Expert — h 10.30 — 12.00

— zonă de lounge cu canapele, saltele, limonadă și povești, by Aramis Group

— smart gardens by Verdi Online

— pereți verzi by ASSOC

— în sufrageria verde by Asociația City Makers

— expoziție de tablouri din mușchi și licheni by Frena Design @ Hotel Diafan

— grădini posibile din materiale inposibile (grădini din obiecte reciclate) by Muntzomani

— ateliere verzi pentru copii și adulți by comunitatea Work at Home Moms Baia Mare

— creative gardening și animație stradală by Fundația de Voluntari Somasky

— grădini din povești — activități pentru copii by Cartema

— baloane gigant by The INK

— atelier verde by Asociația Cercetașii Munților

— Cum se face—atelier de realizat mobilier de grădină by Asociația Artiștilor Platici Amatori

— grădini posibile—ghivece buclucașe by Faimar Baia Mare

— agricultură eco by Grădina din Deal

— Social Reporter @ Street Delivery by Social FM și Repka Electronics

— In a Relationship @ Street Delivery—expoziție itinerantă by Fundația Friends For Friends

— Muzica din grădină: DJ Johnny Reggae (h 18.00-20.00), Dj Silent Disciple (h 20.00-22.00),

— Dans în grădină: Tango, Kizomba, Zouk (h 18.00-20.00)

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro