Vineri, 20 decembrie ora 19, la Godot Cafe-teatru va avea loc piesa de teatru “Fragil, dupa Neil LaBute, in regia lui George Dogaru si scenografia Corinei Gramosteanu.
O piesă despre cât de imposibilă poate fi dragostea când nesiguranța și lipsa de încredere în tine și în cel de lângă tine pun stăpânire pe oameni.
Comedia neagra “Fragil” (titlul original “Reason to be beauty) face parte din trilogia lui LaBute (“Shape of Things” si “Fat Pig”), si vorbește despre capcana sincerității în cuplu si aspectul fizic.
Daca in “Shape of Things” si “Fat Pig”, LaBute exploreaza atitudinile societatii despre standardele frumusetii, in piesa “Fragil”, societatea nu respinge pe cineva pentru ca este “Fat Pig” ci descrierea chipului unei femei ca fiind“normala”, “obisnuita”devine o lupta.
Criticile si reactiile au fost indelung disputate de marile reviste americane, cum ar fi NY Times si The Guardian.
LaBute este bantuit de obsesia americanilor de frumusetea lor fizica, iar in piesa “Fragil”demonstreaza cum o remarca despre caracteristicile unei persoane poate distruge o relatie.
Rezultatul este o comedie realistica si inteligenta care sugereaza ca ar trebui sa ne oprim toti in a ne defini si caracteriza sau in a critica pe cel de langa noi, prin aparitiile si fizicul nostru noastru exterior.
LaBute, prezintă o abordare mai melancolica a impasului intre bărbați și femei. Războiul dintre sexe este înca în acceleratie maxima, dar acum este un razboi rece, nu un sport sangeros .
Piesa captează atenția cu un dialog plin de viața și descrierea sa tensionata a relațiilor abrazive .
Un cuvânt neînsemnat devine motiv de conflict în această comedie urbană realizată de George Dogaru, avându-i protagoniști pe Andreea Gramosteanu, Radu Iacoban, Mirela Zeta și Marin Grigore.
Sinopsis Fragil
Steph este o tanara care ajunge la concluzia ca prietenul ei nu o mai gaseste suficient de atragatoare.
Cortina se ridica si o surprinde pe Steph intr-un acces de furie, isterie si acuzatii. Ea sare din pat cerandu-i prietenului ei, Mark, sa ii spuna care ii sunt sentimentele legate de ea.
Daca barbatii sunt de pe Marte, in piesa lui LaBute, femeile sunt de pe planeta psiho.
Cuplul joaca aceasta batalie domestica cu un umor subtil. Dar toate cartile sunt in favoarea lui.
In acest joc de patru caractere, doua cupluri, unul este un ticalos, unul este un tip decent; LaBute este un bun observator si da sanse egale ambelor cupluri.
Cât de mult valorează sinceritatea?
Cine are dreptate într-o relație?
Cine dictează într-un cuplu?
Răspunsurile le veți afla vineri la Godot într-o comedie fără menajamente jucată cu turația la maxim de către o echipă de tineri actori.
Piesa de teatru “Fragil” a participat la cea de-a treia editie a Maratonului Teatrului Independent, Bucharest Fringe 2013, un festival ce isi propune sa promoveze miscarea teatrala independent si sa ofere criticilor din toate zonele performative.
LaBute este cel mai aclamat si discutat regizor. Temele pe care le abordeaza socio-realistice si cinice inspirate din viata de zi cu zi, el s-a impus ca un judecator neiertator a celei mai urate parti ale naturii umane.
El alege sa atace subiecte pe care multi nu doresc cu adevarat sa vorbeasca despre ele si arata modul in care oamenii vorbesc despre ei.
Multi spun ca David Mamet, dramaturg, eseist, scenarist si regizor de film, laureate al premiului Pulitzer, a avut o mare influenta asupra lui LaBute.
La origine, LaBute a fost dramaturg. Dupa absolvirea Universitatii din Kansas si Universitatii din New York, el a primit o burse la la Chicago, Los Angeles si New York. Dupa terminarea acestor burse, LaBute intra in cinematografie, realizand filmele sale precum piesele de teatru-arata personajele asa cum sunt in viata reala: cat de rai, cinici, ignoranti, speriati, deziluzoniati si raniti sunt.
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=-bdbci_-m68[/tube]
“Fragil este o piesa vie, contemporana, cu personaje bine construite si foarte bine interpretate. Discutiile si tonul sunt realiste, adaptate realitatilor romanesti, tipologiilor locale de oameni; inclusiv costumele sustin acest demers, asa ca piesa are unitate, cursivitate. Momentele de umor sunt savuroase, dar punctate cu delicatete, iar subiectul serios – relatiile dintre membrii a doua cupluri contemporane – nu risca niciun moment sa cada in desuet.” Radiana Bratu
“Chiar daca nu te identifici in totalitate cu personajele piesei Fragil, cu siguranta iti vei aminti de certurile in care ai folosit abuziv replicile lor. Povestea lui Greg (Radu Iacoban) si a lui Steph (Andreea Gramosteanu) poate fi a oricui, indiferent de tara sau de pozitia sociala. In plus, piesele jucate in spatii nonconformiste, printre spectatori, au avantajul ca aduc povestea in mijlocul acestora, transformandu-i din observatori detasati in personaje care iau parte la derularea lucrurilor.” Diana Marasoiu
Durata Spectacol: 1:40h
Preț bilet: 35 lei
Rezervări: 021 316 16 82 0736 414 244
Premii:
-Andreea Grămoşteanu: premiul pentru cea mai bună actriţă (festivalul Undercloud 2013)