Florin Dobre -“Nepsis. The last legion”- part II, F/W 2016 collection

Florin Dobre.NEPSIS. The last legion partII.FW 2016collection. January11th.in LONDONNArtistul si designerul Florin Dobre, isi prezinta in Londra, noua colectie F/W 2016 ready to wear, denumita NEPSIS. The last legion part II,  luni 11 ianuarie, orele 14.00, 4’th Floor Studios/  255-259 Commercial Rd/ Tower Hamlets/ London/ E1 2BT

Ultima legiune daco-romană din Britania a revenit! Ne-am întors, să împărtășim cu voi „arta războiului”, pentru ultima mare bătălie: Nepsis – lucrarea minții.

Prieteni britanici, vă invităm să priviți în istorie, pentru un moment, într-o încercare de a recunoaște niște vechi prieteni, dacii.

Așadar, să ne reamintim de Banna, acum cunoscută ca și Birdoswald Roman Fort, care a rezistat din 112 până în anul 500. Legătura dintre Britania și români se reface prin creștinismul vechi și așa numita ultimă legiune, din care făcea parte Cohors I Aelia Dacorum – cohortă romană de daci rămași să apere Britania și după retragerea romană.

Florin Dobre este designerul român originar din Dobrogea, regiunea în care au fost încreștinați, în primul secol al erei noastre, primii daci, care, la rândul lor, au fost unul dintre primele popoare încreștinate, încă din sec. I d.HR.

 

Mesajul pe care “Nepsis” îl transmite…

„…este timpul să privim înapoi, ca să putem privi înainte cu alți ochi, cu mintea limpede, vigilentă și inima deschisă, gata să ne păzim mintea, gata să ne păzim inima…”

Termenul Nepsis provine din Noul Testament: „Fiţi treji, privegheaţi. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită”. Aici, nepsis apare într-o formă verbală, ca un apel urgent la vigilență și trezvie: „fiți atenți și conștienți”.

Cu alte cuvinte, mesajul lui “Nepsis” este: păzește-ți gândurile, pentru că ele au potențialul de a deveni acțiuni, care pot, la rândul lor, să degenereze, devenind adicții. Începe să fii „câinele de pază” al minții tale, pentru ca aceasta să fie instrumentul tău și nu viceversa.

Ultima luptă: lucrarea minții

Paradoxul din arta războiului minții este reprezentat de faptul că această luptă aduce pace. Termenul “Nepsis” face o referire și la ascetism. În creștinismul orthodox, lupta de a menține mintea necoruptă de gândurile-dușmane, numite patimi, este condusă, prin efort ascetic, spre purificarea sufletului. (ascetism în grecește: askesis “exercițiu”).

La stadii mai avansate, această luptă presupune „aducerea minții în inimă” („mintea” este un substitut pentru termenul imposibil de tradus din grecește nous (νοῦς), care indică facultatea sufletului prin care omul intră în comuniune cu Dumnezeu).

Principala armă cu care câștigi acest război este „Rugăciunea minții”, o străveche metodă de a „păzi mintea”, care constă în rostirea repetată, în inimă, a scurtei formule: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”.

“Suntem români, suntem daci, suntem prieteni…”

Florin Dobre a ales să își îndrepte atenția spre  autenticitatea românească, ghidat și îndrăgostit de puterea si frumusetea românilor simpli, de peste generații. Designerul vede adoptarea valorilor tradiționale în spațiul modern ca pe o soluție de supraviețuire, în contextul experimentului globalizării, spirituale și nu numai, în cadrul căruia suntem cu toții, mici cobai.

Nu vrem să fim asimilați de giganții pseudo-culturali care vor să ne înghită, precum acel „roaring lion” menționat în Noul Testament, de aceea venim să spunem, cu duh de pace, că „noi suntem români, noi suntem daci, noi suntem prieteni…”

Colecția Nepsis, The last (re)legion reprezintă o călătorie spre origini, spre tradițiile sfinte moștenite de la strămoși. Designerul pășește, de această dată, pe „cărări deja bătătorite”, folosind același croi simplu, atât de ușor de realizat și de purtat, însă pe atât de puternic ca impact.

Liniile simple al portului tradițional au influențe din Țara Hațegului și din Ținutul Pădurenilor, unde au avut centrul politic străvechii daci. Aceștia sunt singurii reprezentați cu portul lor pe columna lui Traian. Acest fond stămoșesc care, în multe forme, a rezistat până astăzi, se regăsește în colecția lui Florin. Designerul imaginează propulsarea acestui fond, cu putere, spre viitor.

Materialele folosite sunt produse de fosta fabrică Dorobanțul, care, din păcate, după 129 de ani de la nașterea sa, în 1886, a decedat în anul „de grație” 2015, în luna noiembrie. Materialele au designul unicat, însă, de această dată, de nereprodus.

Stofa, lâna, bumbacul și inul fac parte și de această dată din colecție, tăiate în clasicul croitorilor, „întinerite” de linia designerului și personalizate printr-un styling puternic, ca, de altfel, toate colecțiile anterioare.

Crucea de lemn, inima mea…

„Încercarea de a pune accentul pe spiritul românesc mi-a adus o frumoasă colaborare cu un frumos tâmplar de pe meleagurile dobrogene. Pe Marius îl intâlnesc duminica la biserică și îl pot descrie ca fiind „omul păcii mele”.

El m-a ajutat să cred cu și mai multă tărie că doresc pentru această colecție un suflu autentic românesc, cu simbolistică creștină, care să vină ca un statement, cu totul în defavoarea trendurilor întunecate pe care le adoptăm cu ușurință din cultura de larg consum.

Ca atare, am dat drumul la colaborarea cu acest om nou, în care am regăsit aceleași valori către care tind și l-am rugat să facă cu această colecție.ce știe el mai bine…cruci de lemn.” (Florin Dobre)

Nepsis, The last (re)legion” reprezintă rodul viselor mele ludice, aspirația sufletului meu către înălțimi. Dumnezeu a vrut să sculptez cruci, eu nu am vrut. Eu am vrut să deprind tehnica sculpturii și am zis să încep cu niște cruci. Apoi am descoperit creația populară și simplitatea ei frumoasă.

Mi-am dat seama că oamenii care lucrau lemnul în trecut nu o făceau într-un spirit pragmatic, cu norme precise, ci, bucurându-se de răgazurile vieții, într-o inspirație tăcută, împodobeau obiectele de lângă casă (lada de zestre, stâlpii pridvorului, poarta, scaunele și mesele, furcile de tors, sărăriile, bâtele de cioban) sau obiectele de cult (cruci, pristolnice, troițe), lăsând frumusețea în trecerea timpului.

Îmi place lemnul vechi de zeci de ani, mâncat de carii, care încă rezistă timpului. Îmi vine să îl mângâi și cu greu mă hotărăsc să îl lucrez. Sunt încă la început în arta sculpturii în lemn, observ și învăț dar vreau să zbor puțin… Sper să realizez niște cruci frumoase pentru colecția lui Florin, cruci pe care tinerii să le iubească și să le poarte cu bucurie în suflet.” (Marius, tâmplarul pașnic)

În strădania lui în a împleti modernismul și libertinajul modei cu acceptarea fara nici o ezitare a tradiționalului port românesc, în clasicul lui stil, Florin Dobre transmite un mesaj lesne de înțeles: dacă noi nu luptăm cu propria noastră minte, altcineva o va face.

Muzica, aleasă din cel mai adânc sentiment, îmbină, de asemenea, cu mult curaj tradiționalul cu contemporanul și clasicul.

„Deschis-au asupra mea gura lor, ca un leu ce răpeşte şi răcneşte…”

 

Video by Alex Vlad:

Partners : Jägermeister / Silva / Media Cars London /

Media Partners : Stil Masculin / ActiveNews / Say Rouge / Vulpescu.eu / Barbosul.ro / Bucharest style / Creative Class / Denis Radu PR / DivaHair.ro / Etiquette Magazine / Fuga prin magazine / Gabriela Simion / Express the style. By Ingrid Ispas / InOras.ro / InstaGlam / InStilulMeu.ro / IQool / Jurnal LifeStyle / @LeBoutique / Lookool / Last Minute Couture / MissTV / Pia Marina Voicu / Readmymind Blog / Revista Atelierul / Revista VIP / @Romania Fashion / romanticu.org – Robert Cadar / Shopaholica Confessions / Social Agenda / Stefan Hamza / Suburban Magazine / Urban Things – Chestii Urbane / VIPStyle.ro / The Essence of Style / Amaia / Bigcitylife.ro /

Actualitate

HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST

Sambata dupa pranz, undeva pe la orele 16.30, am avut sansa sa particip la unul dintre cele 4 concerte...

Tenorul ŞTEFAN von KORCH cântă din nou CARMINA BURANA în România, la Palatul Culturii din Bistriţa-Năsăud pe 17 noiembrie

Melomanii din Bistriţa au ocazia să îl asculte pe tenorul Ştefan von Korch, recunoscut pentru interpretarea din Carmina Burana în...

“Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă,” care va fi gazduita pe 18 noiembrie la Teatrul national – Sala Pictura.

Spectacolul “Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă” – o savuroasă comedie cu mare succes la public, va avea pe 18 noiembrie...

JAZZ SYNDICATE FESTIVAL îl aduce pe AVISHAI COHEN la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot pe 15 noiembrie

Pentru pasionati de jazz, showul sfârşitului de an va avea loc la Palatul Bragadiru: AVISHAI COHEN, una dintre cele...

Concert MEŞTERII ROCK pe 14 noiembrie la The Pub Universităţii

Pe 14 noiembrie 2024 în ambianţa elegantului club de la Universitate vor avea loc două eveniment ce au în...

REGULI DE ACCEST ŞI CONDUITĂ “HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST”. OASPETE SPECIAL ESTE VIOLONISTA RUSANDA PANFILI

Artista scenograf şi regizor de film, Mariana Pachis, va modela in nisip cadre impresinante din celebrele pelicule! Producțiile Sand...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro

Artistul si designerul Florin Dobre, isi prezinta in Londra, noua colectie F/W 2016 ready to wear, denumita Nepsis. Florin Dobre -"Nepsis. The last legion"- part II, F/W 2016 collection