Filme horror bazate pe povesti adevarate

horror-article

Cat de adevarate sunt filmele horror bazate pe ‘povesti adevarate’?

Am creat un top cu zece filme bazate pe “povesti adevarate”. Veti afla cateva lucruri interesante despre titluri faimoase cum ar fi thriller-ul “The Strangers” (2008), “The Haunting in Connecticut” (2009), “The Mothman Prophecies” (2002), “The Exorcism of Emily Rose” (2005) si “The Town That Dreaded Sundown” (1976).

Hollywood-ul a creat o intreaga industrie a filmelor thriller/ horror si a reusit sa o dezvolte miraculos in ultimii ani cu ajutorul muncii de cercetare, consultanti, surse de inspiratie din romane, articole de presa, documentare, zvonuri si legende, toate inbunatatite cu efecte speciele dintre cele mai bune.

De multe ori am auzit sau am vazut in filmele horror americane, la inceput sau la sfarsit, cuvintele “inspirat” sau “bazat” pe evenimente adevarate. Toata lumea are o doza de scepticism atunci cand vine vorba de realitate sau evenimentele asa zis “adevarate”, dupa care a fost facuta o productie de lung metraj sau un serial de televiziune.

Cu toate acestea, trend-ul cinematografic al filmelor “bazate pe povesti adevarate”, continua fara nici un regret sa aduca sute de mii de oameni in cinematografe sau in fata micilor ecrame pentru cateva minute de oroare si groaza.

Sa vedem in randurile de mai jos, care sunt cele zece cele mai interesante filme thriler/horror bazate/inspirate din realitate. Tin sa mentionez inca de la inceput: in acest top am inclus filme care au fost promovate (ca fiind bazate pe evenimente adevarate sau, inspirate de fapte reale).

Chiar daca se zvoneste ca filme classice ale genului horror, cum ar fi “The Exorcist” si “The Texas Chain Saw Massacre” au fost bazate pe povesti adevarate, in campaniile de marketing dedicate acestor filme nu s-a mentionat niciodata ca ar fi bazate pe realitate.

In cazul celor doua filme mentionate mai sus, nu s-a facut nici o mentiune despre adevar in campaniile de marketing, dar este sugerat acest lucru prin cateva detalii usor de trecut cu vederea de majoritatea publicului.

Stilul cinematografic de a filma in spatii intunecate, trailere facute cu vocea unui reporter pe fundal sau relatarea unui martor intervievat la fata locului sau mentiunea ca “Ce s-a intamplat acolo a fost ceva adevarat”, raman semnele caracteristice ale productiilor care nu spun cu subiect si predicat ca filmul este inspirat din evenimente adevarate, dar vor sa lase de inteles tocmai acest lucru.

In curand trebuie sa intre in cinematografele din Romanaia (daca nu a intrat deja, sau a fost vazut pe site-uri cu filme si descarcatat dupa torrente), filmul horror “Backcountry”, o pelicula care intra fix in subiectul nostru.

Thriller-ul “bazat pe fapte” spune povestea unui cuplu venit de la oras, aflat in camping, pe teritoriul unui urs negru care ii terorizeaza de moarte. Dar acest film nu intra in topul nostru asa ca va las sa il urmariti cand aveti timp…si sa nu va speriati prea tare.

Topul contine multe titluri ordonate in ordine crescatoare: de la cele mai putin credibile la cele mai credibile. Incepand cu thriller-ul din 2008 “The Strangers” pana in 1976 cand a fost lansat “The Town That Dread Sundown” ultima intrare in acest top al groazei.

BasedonaTrueStorystill-of-liv-tyler-and-laura-margolis-in-the-strangers-_2008_-large-picture_gallery_primary

1. The Strangers (2008)

Povestea: Un cuplu este terorizat de un grup de criminali mascati intr-o casa izolata de civilizatie.

Ce se spune despre film: “Inspirat din evenimente adevarate”

Ce sa intamplat in realitate: Scenaristul si regizorul Bryan Bertino sustine ca filmul a fost bazat pe evenimente petrecute in copilarie cand un grup de talhari verificau locuitele din cartierul sau. Acesti talhari veneau in fata casei si bateau la usa, dar nu purtau masti de papusi, asa cum se arata in film.

Verdictul: In loc sa se spuna “Inspirat din evenimente adevarate”, ar fi fost mai bine sa scrie “Inspirat din evenimente adevarate din copilaria lui Bryan Bertino, care nu au nici o legatura cu ce se intampla in acest film.”

Basedonatruestory2009_the_haunting_cennecticut_003_gallery_primary

2. The Haunting in Connecticut (2009)

Povestea: O familie obisnuita se muta in alta casa pentru avea grija de baiatul lor. Dupa un timp, intreaga familie este inbolnavita in urma unor evenimente supranaturale.

Ce se spune despre film: “Bazat pe evenimente adevarate”

Ce sa intamplat in realitate: Desi filmul a fost bazat pe un roman incadrat la genul non-fictiune, co-autorul Ray Garton, a iesit in public si a facut declaratii impotriva celor descrise in carte si in film. “Dupa ce am scris cartea, am aflat multe informati, care ma fac sa cred in mintea mea ca nu este nici o indoiala cand vine vorba de prefacatoria familiilor Warren si Snedekers. Nu ca as fi avut mare dubiu, oricum.”

Sotii Warren sunt investigatorii in paranormal care l-au angajat sa scrie romanul, iar familia Snedekers a fost “inbolnavita” de evenimentele supranaturale.

Verdictul: Daca mentiunea “Bazat pe evenimente adevarate” inseamna “Bazat pe o poveste inventata de o familie care voia sa vanda o carte si faca profit”, atunci filmul “The Haunting in Connecticut” chiar este bazat pe evenimente adevarate.

BasedonaTrueStorythe-amityville-horror-2_gallery_primary (1)

3. The Amityville Horror (2005)

Povestea: O familie tanara este inbolnavita de evenimente bizare si supranaturale dupa ce se muta intr-o casa, construita pe un lot de pamant care fost in trecut scena unor crime in serie.

Ce se spune despre film: “Bazat pe o poveste adevarata”

Ce sa intamplat in realitate: Chiar daca este greu de crezut, materialele de promovare ale filmului original din 1979 nu aveau aceasta mentiune oficiala nicaieri, in ciuda faptului ca era lansat la doi ani dupa publicarea romanului scris de Jay Anson. Un roman care a facut “milioane de oameni sa creada in ceva incredibil” (cum se spune si in film).

Abia in 2005, cand a fost lansat remake-ul de la Platinum Dunes, s-a spus prima data in mod oficial si explicit ca filmul este “Bazat pe o poveste adevarata”.

Bine inteles, orice discutie despre adevarul cuprins in roman si/sau in filme, variaza in functie de omul pe care il crezi: George si Kathy Lutz au sustinut pana la moarte evenimentele din romanul lui Anson, spunand ca au fost in mare parte adevarate.

De cealalta parte, cei sceptici, care sustin ca nu exista nici o dovada stiintifica in prijinul afirmatiilor facute de George si Kathy Lutz. Mai trebuie mentionat ceva. George Lutz (asa cum se arata in film), nu a incercat sa isi omoare familia, in timpul evenimentelor supranaturale, dar acesta a dat in judecata producatorii filmului din 2005 pentru ca au “spus prostii”.

Verdictul: Sunt de acord cu George. Au spus prostii.

The-Fourth-Kind-2009_gallery_primary

4. The Fourth Kind (2009)

Povestea: Un psiholog ajunge la concluzia (geniala), ca omenii dati disparuti in oraselul Nome, Alaska, au fost rapiti de extraterestrii.

Ce se spune despre film: “Bazat pe studii de caz reale”

Ce sa intamplat in realitate: Exista oraselul Nome, in Alaska, au existat cateva disparitii mai mult sau mai putin neobisnuite, a fost chemat Biroul Federal de Investigatii (FBI), petru a ancheta evenimentul, s-au descoperit cadavrele a jumatate dintre cei rapiti…si cam atat. Ce nu este adevarat? Pai, partea a doua, cea cu extraterestrii.

Potrivit unor foi tiparite pentru a fi impartite publicului la vizionari, inainte de lansarea oficiala, se declara ca “in toamna anului 2000, mai multi pacienti hipnotizati de un terapeut au nceput sa aiba un comportament anormal ce sugera intalnirea cu fiinte non-umane.

Nu exista dovezi care sa sustina aceste “Studii de caz”, sau existenta terapeutului mentionat in film, o femeie pe nume Abigail Tyler, interpretata de Milla Jovovich si Charlotte Milchard in productia din 2009. Acele informatii “reale” au fost, mai mult ca sigur, o strategie de marketing pusa la cale de compania Universal.

La scurt timp dupa lansarea filmului, Universal a fost obligata de Instantele americane sa plateasca suma de 20.000 de dolari catre Clubul de Presa din Alaska pentru ca s-a folosit arhive de stiri trucate in timpul campaniei de promovare.

Verdictul: Disparitiile oamenilor au fost adevarate. Restul, apa de ploaie.

BasedonatruestoryThe_Mothman_Prophecies_Screenshot_3_gallery_primary

5. The Mothman Prophecies (2002)

Povestea: Un reporter de investigatii este pe urmele unei fiinte misterioase surprinsa pe strazile unui orasel din vestul statului Virginia.

Ce se spune despre film: “Bazat pe evenimente adevarate”

Ce sa intamplat in realitate: “Defapt este multa fictiune, poate ar fi trebuit sa zicem ‘inspirat’ din evenimente adevarate si mai putin ‘bazat’ pe evenimente adevarate”. A spus regizorul Mark Pellington pentru revista Entertainment Weekly in 2002.

Are dreptate. In primul rand, personajul interpretat de Richard Gere (John Klein), nu este bazat pe adevaratul reporter (Klein) de la ziarul Washington Post. Gere interpreteaza un cercetator in fenomene paranormale, un vanator de fantome si scriitor numit John A. Keel.

Spre deosebire de Klein, cercetatorul John Keel nu a avut o nevasta care a murit in circumstante misterioase, n-a fost prezent la prabusirea podului Silver si nici nu a existat personajul Mary Hyre, femeia dupa care a fost inspirat personajul actritei Laura Linney. Asa cum spune si regizorul Mark Pellington, filmul este o serie de evenimente inventate care folosesc manevra cu povestea “adevarata” pentru a atrage publicul.

Verdictul: “Inspirat din evenimente adevarate” ar fi fost o descriere potrivita pentru campania de marketing dedicata acestui film.

BasedonatruestoryWolfCreek_gallery_primary

6. Wolf Creek (2005)

Povestea: Trei calatori plecati in camping pe teritoriul Australiei sunt amenintati de un criminal sadic.

Ce se spune despre film: “Bazat pe evenimente adevarate”

Ce sa intamplat in realitate: Regizorul Greg McLean a inclus in filmul sau doua evenimente separate, care au avut loc in realitate: uciderea turistului britanic Peter Falconio de catre Bradley Murdock; si crimele in serie comise de australianul Ivan Milat. La sfarsitul anilor ’80, inceputul anilor ’90, Milat a omorat sapte oameni.

Actorul John Jarratt, cel care il interpreteaza pe ucigasul Mick Taylor, a petrecut ore intregi singur in salbaticie in incercarea de a-l imita pe Ivan Milat. Acestea fiind spuse, trebuie sa mai adaug ca filmul sintetizeaza elemente din ambele cazuri, dar nu prezinta cu exactitate nici unul dintre cele doua evenimente.

Verdictul: Filmul urmareste atmosfera de groaza si mai putin evenimentele exacte.

BasedonaTruetoryExorcismofEmily_gallery_primary

7. The Exorcism of Emily Rose (2005)

Povestea: Un avocat pledeaza pentru cazul unui preot care a omorat din neglijenta o tanara posedata, in timpul unui ritual de exorcizare.

Ce se spune despre film: “Bazat pe o poveste adevarata”

Ce sa intamplat in realitate: “Exorcizarea lui Emily Rose” este, intradevar, bazat pe o poveste adevarata. Povestea tinerei Anneliese Michael, o fata germana in varsta de 23 de ani, care a murit in 1976 dupa ce a fost supusa la 67 de exorcizari pe parcursul a zece luni.

Pentru fi mai aproape de public, povestea a fost mutata in America zilelor noastre si spre deosebire de viata reala, filmul se concentreaza pe procesul si condamnarea unui singur preot pentru moartea fetei. In realitate, doi preoti si parintii acesteia au fost gasiti vinovati de Instante.

Si inca ceva: In film, fata moare dupa o singura exorcizare, in realitate a murit dupa 67 de exorcizari.

Verdictul: Premiza filmului este aceeasi cu realitatea, dar detaliile au fost schimbate putin pentru a “Hollywood-iza” povestea. Pentru o versiune ceva mai apropiata de realitate puteti cauta filmul german “Requiem”(2006).

The-Entity-1983_gallery_primary

8. The Entity (1983)

Povestea: O mama singura este tulburata si violata de o forta supranaturala in propria casa.

Ce se spune despre film: “Bazat pe o poveste adevarata”

Ce sa intamplat in realitate: Personajul interpretat de Barbara Hershey, in film, este bazat pe Doris Bither, o femeie din Los Angeles, care a declarat in 1974 ca fost batuta si agresata sexual de entitati nevazute care se aflau in casa ei din orasul Culver.

Doi cercetatori in fenomene paranormale, Kerry Gaynor si Barry Taff au venit in casa ei si au desfasurat o investigatie in paranormal. Cu toate ca au fost martori la evenimente supranaturale, nu au reusit sa surprinda nici o urma de entitate pe camerele de filmare.

In antiteza cu personajul din film, interpretat de Barbara Hershey, femeia din realitate, Doris Bither era alcoolica si spre deosebire de film, casa ei nu se afla in stadiu de reconstructie generala, asa cum se arata in actul trei din filmul lansat in 1983.

In rest, ideea principala prezenta in film este relativ apropiata de povestea relatata de Doris Bither si cei doi cercetatori in fenomene paranormale, Kerry Gaynor si Barry Taff.

Verdictul: Nu trebuie sa crezi in supranatural pentru recunoaste asemanarile dintre evenimentele dramatizate in filmul “The Entity” si cazul din viata reala, care a servit drept sursa de inspiratie.

BasedonaTrueStoryopen-water-2003-04-g_gallery_primary

9. Open Water (2002)

Povestea: Un cuplu de tineri uitati in apa dupa o scufundare la adancime se lupta sa supravietuiasca in mijlocul oceanului.

Ce se spune despre film: “Bazat pe evenimente adevarate”

Ce sa intamplat in realitate: Scenaristul si regizorul Chris Kentis si sotia lui, producatorul Laurie Lau au bazat acest film pe povestea lui Tom si Eileen Lonergan, un cuplu de americani care au fost lasati accidental in mijlocul oceanului dupa ce au facut scuba diving in Marea Bariera de Corali din Australia, in 1998.

Asa cum se arata in film, echipajul a facut o numaratoare inexacta a pasagerilor inainte sa plece. Tragedia este cu atat mai mare pentru ca nu se stie cat timp au supravietuit ce s-a intamplat cu ei sau ce s-ar fi putut face mai repede.

Cei doi nu au supravietuit, nu au fost salvati nici vii nici morti. Cadavrele lor nu au fost gasite niciodata. Pentru a adauga mai multa teroare in film, scenaristii s-au gandit sa arunce in ocean cativa rechini care sa le ameninte viata.

In realitate, un articol din 2004 apartinand publicatiei The Guardian sustine ca au fost gasite vestele de salvare si tuburile de oxigen. Acestea nu confirmau ipoteza ca cei doi au fost omorati de pradatori.

Verdictul: Acesta este un film “mai adevarat” decat celelalte, dar nu putem sti exact cat de aproape se afla filmul de realitate. Din pacate, sotii Lonergan nu au mai trait sa spuna toata povestea.

BasedonaTrueStoryThetowndreaded_gallery_primary

10. The Town That Dreaded Sundown (1976)

Povestea: Un serif texan vaneaza un criminal in serie, mascat, care terorizeaza locuitorii din Texarkana, Arkansas.

Ce se spune despre film: “ O poveste adevarata”

Ce sa intamplat in realitate: Filmul este socant de precis. Chiar daca detaliile despre crime au fost nascocite (si numele victimelor au fost schimbate), chiar a existat un criminal in serie liber, in Texarkana in 1946 si acesta (sau aceasta), chiar a omorat cinci oameni.

Poate ce-a mai mare nascocire dintre toate este actul trei cand ucigasul “Phantom Killer” este pe cale de a fi prins de politie care, in realitate, nu s-a aflat nici pe departe incoltit de politie. In plus, crimele din film au fost mai apropiate decat s-au intamplat in realitate.

Probabil, acest fapt a fost modificat pentru a creste dramatismul povestii si oroarea spectatorilor.

Verdictul: Chiar daca nu este un film fara inventii si nascociri “The Town That Dreaded Sundown” este unul din putinele filme horror care sunt inspirate cu adevarat din realitate.

Acesta a fost top-ul celor zece filme inspirate din evenimente adevarate, povesti adevarate, sau mai bine spus: evenimente care aproape s-au petrecut, s-au petrecut cu cateva detalii schimbate, nedezvaluite, musamalizate si tot asa.

Nu este nici o surpriza. Cinematografia nu poate mereu sa gaseasca toate ingredientele unui film de succes in evenimentele petrecute in viata reala sau in relatarile, probele, dovezile oficiale, puse la dispozitie de autoritati si mass-media. De aceea este nevoie de putina fictiune pentru a transforma totul intr-o experienta memorabila.

1 COMMENT

Comments are closed.

Actualitate

SAMAEL – PASSAGE exclusive SHOW, Quantic 12 decembrie 2024

Acum aproape 20 de ani, elevetienii de la Samael lansau Passage, un album etalon pentru aceasta trupa. Pe 12...

Tarja la Arenele Romane: Program si reguli de acces

 Pe 23 decembrie va asteptam la Arenele Romane in cort incalzit la un show cu Tarja Turunen - Dark...

Grimus intră în studio pentru „Grimus 6” și lansează primul single pe 12 decembrie.

Vești mari pentru fanii Grimus! Una dintre trupele emblematice ale scenei alternative din România, anunță cu entuziasm că a început...

Tenorul Ştefan von Korch dăruieşte poveşti de iarnă pe portativ melomanilor din Bucureşti, Timişoara şi Blaj în luna decembrie

Concerte vocal-simfonice pe scenele Filarmonicilor naţionale, recitalul “Invitaţie la vals” cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi...

Colinde cu Moonlight Breakfast şi Alexandra Ungureanu la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în această lună

Sărbătorile vin în acorduri de jazz şi refrene de colinde la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot.  Întâlniri muzicale...

Călin Pop lanseazăun nou single: „Îngeri de zăpadă”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Îngeri de zăpadă”   Melodia este disponibilă...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro