Se pare ca vampirul din Carpati are parte de o promovare vesnica izvorata din cinematografia americana, folclorul romanesc, si ideile geniale venite din partea ministrilor de turism.
Aflat la a doua editie, concursul de scurtmetraje Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, care se va desfasura intre 1-5 octombrie 2014, la Brasov, cuprinde montaje din sapte filme de succes, ce apartin unui gen aflat in plina dezvoltare.
In 2014, competitia va avea doua sectiuni la care se vor intrece concurentii: Sectiune de lungmetraj si cea de scurtmetraj. Competitia de scurtmetraje va fi o selectie draguta de margele bine slefuite, iar cea de lungmetraje va aduna sase filme prezentate in premiera nationala.
Localnicii si turistii care se vor afla in Brasov, intre 1-5 octombrie, au parte de aniversari ale unor filme faimoase ca “Pulp Fiction” si “Dune”. Proiectiile nu se vor oprii la lasarea serii, din contra, in spiritul teparului nostru Domnitor, devenit vampir, tocmai atunci incepe adevarata petrecere.
Groaza si comedie, actiune si romantism, petreceri galagioase si un concert neasteptat, venit din partea turcilor de la Baba Zula.
Desi pare mult zgomot pentru nimic, cele 7 productii, aflate in concurs, sunt facute cu suflet, pasiune, fonduri mai mult sau mai putin independente si foarte multa imaginatie. Avem parte de filme din genul Fantasy, Horror, Science-Fiction, si experimentale.
Toti participantii sunt pregatiti sa-si arate lucrarile si sa castige Trofeul “Vladutz” (de la Vlad Tepes, personajul istoric care a primit acest nume in cultura populara si literatura clasica).
Iata o prezentare pe scurt a celor 7 filme ce vor putea fi vizionate la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, din Brasov:
Primul concurent este Ion Badescu cu al sau “Disparutii”, un film despre Ion, un personaj atipic, care adora sa fumeze langa prieteni (atunci cand se afla acasa), si landa clienti (atunci cand munceste). Viata sa ia o turnura neastaptata atunci cand prietenii si clientii sai dispar.
Ce s-a intamplat cu acesti oameni langa care statea Ion in fiecare zi? Aceasta intrebare il face pe personajul principal sa isi puna intrebari cu privire la sanatatea sa mintala.
Al doilea pe lista este Paul Muresan cu filmul “Pui de somn”, un scurtmetraj inspirat, parca, din productia Fantasy/SF “Inception”. Titlul jucaus si inocent prevesteste o supradoza de vise, o experienta care nu te lasa sa crezi ca dormi si visezi sau esti treaz si vezi realitatea.
Florian Dumitrache ne aduce “Lumina Firava”, un scurtmetraj despre Victor si Marta, doi locatari intr-un apartament de moda veche unde stau si asteapta sfarsitul lumii. Probabil acela care trebuia sa vina in 2012?
Mara Ionescu, o prezinta pe “Gloria”, un scurtmetraj despre un corporatist cazut intr-un joc al sortii din care poate iesi fara loc de munca. Nu din vina sa ci din vina unui angajat. Dupa hotaraste sa il ierte pe cel care a gresit, incep sa i se intampla lucruri stranii.
Asa ca feriti-va sa ii iertati pe cei din jurul vostru pentru ca se pot intampla lucruri stranii, unele chiar bune pentru voi.
Urmeaza “LAG” de Anton Grooves si Bogdan Orcula. Cei doi tineri ne prezinta povestea unei femei care adoarme in cada si este trezita de un zgomot suspect. Sunt vecinii galagiosi sau un oaspete nepoftit.
Un alt film proiectat la Dracula Film: Horror and Fantasy Festival de la Brasov este “Sah”, de Claudia Ciocan si Iulia Radu, un exerciþiu experimental de imagine si imaginatie care porneste de la un joc de sah si ajunge departe în timp si spatiu.
“Kazimir”, de Dorian Boguta (Love Building), spune povestea preotului Kazimir, un slujitor al Domnului care locuieste intr-un sat izolat din Delta Dunarii. Oamenii din sat spun ca ar avea puterea sa faca minuni, Dar asta sa fie toata povestea?
Ca sa ne lamurim, despre ce e vorba, puterile nevazute ale universului aduc in sat un grup de pelerini, care ne vor ajuta sa vedem ca puterile lui Kazimir au si o latura intunecata.
Daca tot am pomenit de muzica, simt ca am datoria sa va spun cate ceva despre Celebra formatie turceasca BaBa ZuLa, care va concerta la Brasov (Teatrul Sica Alexandrescu), sambata, pe 4 octombrie, incepand cu ora 21.00.
Baba Zulla promoveaza sunete lor psihedelice bazate pe saz (instrument turcesc cu corzi), si îmbina muzica venita din diferite regiuni ale Turciei cu notele muzicii electronice de gen, reggae si dub. La toatea acestea se adauga sarea si piperul: dansatoare si costume elaborate, poezie, teatru si desen live, într-un show cu tenta orientala ca in “1001 de Nopti”.
Ca sa stie toata lumea la ce sa se astepte, am sa scriu un cateva randuri despre aceasta trupa.
Formatia a fost infiintata in 1996 de Levent Akman (Linguri, percutie, masini, jucarii), Murat Ertel (saz si alte instrumente ciudate cu coarde, vocal, oscilatoare si theremin) si Cosar Kamçi (Darbuka si percutie), ca altceva nu are timp sa faca.
Dara ar fi sa incradam formatia la un gen de muzica, acest lucru a fi imposibil: Nu canta doar pop, rock, psihedelic, blues, jazz, sau altele.
Formatia BaBa ZuLa a compus diferite piese pentru filme ca Dondurmam Gaymak, iar membrii trupei au aparut în filmul documentar “Crossing the Bridge – The Sound of Istanbul”, facut in regia lui Fatih Akin, si inclus in Selectia Oficiala de la Cannes in anul 2005.
Membrii BaBa ZuLa s-au implicat si lumea filmului si teatrului, iar pentru munca lor la coloana sonoara a diferite productii din tara de pastina si nu numai, au luat multe premii recunoscute. Ultimul fiind Ismet KaŸntay Award pentru the Best Theater Music 2008.
Sa vedem si trailer-ul de prezentare Dracula Film: Horror and Fantasy Festival, ce va avea loc in perioada 1-5 octombrie 2014, la Brasov.