Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti desfășoară, în perioada 24-28 martie, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului “Zilele Basarabiei“.
Evenimentul este prilejuit de împlinirea, la 27 martie, a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Programul din acest an este unul deosebit și cuprinde: conferințe, proiecție de film, o horă a unirii și alte acțiuni culturale.
Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc joi, 24 martie, odată cu desfășurarea Conferinței ,,Generația Unirii – context istoric, acțiuni, rezultateˮ la Aula Magna Universitate.
La conferință vor fi prezente personalități din mediul academic, politic și cultural, bloggeri și tineri de pe ambele maluri ale Prutului. Conferința va avea drept scop: remarcarea acțiunilor desfășurate de tinerii basarabeni, influențele contextului istoric, acțiuni și rezultate.
Programul Festivalului va continua vineri, 25 martie, cu ,,O oră din trecut”. ,,O oră din trecut” este o activitate în cadrul liceelor din București cu implicarea tinerilor elevi basarabeni și români. Această activitate constă în desfășurarea a trei ore de istorie despre Unirea Basarabiei cu Țara-Mama, în colaborare cu ISMB, în trei licee din București. Scopul activității este de a ne reaminti de acestă importantă zi în istoria țării noastre și de a întări cunoștințele istorice despre aceasta.
Duminică, 27 martie, în cea mai importantă zi a Festivalului – ziua Unirii Basarabiei cu România, participanţii de la festival alături de organizatorii evenimentului, se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru a aduce un omagiu celor care au stat la baza îndeplinirii idealului Unirii. Astfel, tinerii vor depune coroane şi flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, printre care se numără şi Pantelimon Halippa, Ioan Pelivan şi primul Mitropolit al Basarabiei, Gurie Grosu, în cinstea cărora se va ţine o slujbă de pomenire.
Comemorarea de la cimitirul Mănăstirii Cernica este deja o tradiţie. Pentru al optulea an consecutiv, în data de 27 martie, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti îşi exprimă astfel recunoştinţa şi aprecierea faţă de cei care au luptat pentru propăşirea valorilor neamului românesc.
Tot în această zi, între orele 14:30 și 16:00, va avea loc Flashmob-ul Unirii în Piața Unirii. Evenimentul va fi încununat cu o horă din Moldova prin intermediul căreia vom sărbători Unirea. Flashmob-ul Unirii se va încheia prin realizarea hărții României Mari cu ajutorul persoanelor care vor dori să marcheze, împreună cu organizatorii, hotarul României.
În ultima zi a festivalului, luni – 28 martie, începând cu ora 18:00 va avea loc premiera filmului ,,Să vezi Parisul” regizat de basarbeanul Victor Istrate, la Muzeul Țăranului Român. Imediat după proiecția de film, participanții vor fi invitați să participe la o Șezătoare – povești vechi cu oameni noi! În cadrul șezătorii ne vom aduce aminte de tradițiile străbunilor noștri prin dans, muzică și povestiri.
Festivalul “Zilele Basarabiei” se desfăşoară cu sprijinul partenerilor noștri: Institutul „Eudoxiu Hrumuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Muzeului Naţional al Ţăranului Român și Inspectoratul Școlar al Municipiului București
Festivalul “Zilele Basarabiei” este un eveniment tradițional desfășurat de OSB București, care confirmă anual faptul că semnificaţia zilei de 27 martie este la fel de vie în cugetul şi spiritul românesc acum, ca și la 1918.
OSB București vă invită să participați la acțiunile desfășurate în cadrul Festivalului “Zilele Basarabiei“.