KINOdiseea – Festivalul International de Film pentru copii, aflat la a VI-a editie, aduce putin farmec, comedie si actiune tuturor copiilor aflati in Bucuresti in perioada 14-19 noiembrie 2014. Astfel, cei mici impreuna cu fratii, parintii, bunicii sau toata familia, sunt asteptati la proiectii sustinute in doua cinematografe din capitala.
Prin KINOdiseea, Bucurestiul s-a alaturat marilor metropole ale lumii (New-York, Chicago, Londra, Berlin) care gazduiesc festivaluri similare. KINOdiseea este membru al Asociatiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) si este, de asemenea, partener cu cele mai importante festivaluri internationale de film pentru copii din Europa.
Partenerii sunt organizatii cunoscute si apreciate in Europa. Printre acestia se afla Kristiansand International Children’s Film Festival (Norvegia), aflat la a 16-a editie , Zlin Film Festival (Cehia), aflat la a 53-a editie, International Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia), aflat la editia cu numarul 30 si Ciné-Jeune de l’Aisne, editia 31.
Pe parcursul a sase zile, speram, mai calde, copii sunt asteptati la workshopuri de educatie cinematografica, sesiuni de intrebari si raspunsuri cu echipele de filmare, petreceri tematice si întâlniri cu actori si regizori straini, la Cinema PRO, Cinema Eforie.
Filmele de animatie, in format 3 D sau simple au fost alese pentru toate gusturile si toate varstele. Asa ca parintii trebuie sa se pregateasca cu multa rabdare, intelegere si servetele de nas pentru copii prezenti in numar mare la cinematografele PRO si Eforie.
Primul Festival de film pentru copii din Romania dupa 1989, aduce productii noi din Europa si America laureate la importante festivaluri de gen precum Toronto si Berlin.
Peliculele vor fi subtitrate sau dublate in limba romana si se adreseaza atat copiilor intre 6 si 14 ani, cadrelor didactice, parintilor si bunicilor, cat si iubitorilor de film in general.
Organizatorii isi continua munca la acest Festival, organizat anul din pasiune pentru arta cinematografica dedicata celor mici.
“Scopul nostru ramane, si în 2014, la fel de puternic ca în primul an. Dorim sa prezentam tanarului public o serie de productii cinematografice de înalta calitate, astupand gaura produsa de-a lungul timpului între copil si filmul de gen. Evenimentele din cadrul festivalului au misiunea de a-l apropia pe cel mic de film si mai ales, ce inseamna el”. Se declara pe site-ul evenimentului.
Ca la fiecare Festival, exista si cateva filme “vedete”, ce se bucura de promovare speciala si laude atat din partea organizatorilor cat si din partea cinefililor pasionati de arta imaginilor miscatoare facute special pentru copiii.
O alta caracteristica a acestui Festival, dedicat copiilor, va reamintesc, este juriul. Bineinteles ca oamenii mari nu se pot baga in treburile copiilor nici in arta cinematografica. De aceea, grupul de jurati va fi constituit din copii cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani, care urmeaza sa fie alesi in urma unei selectii.
Copii castigatori vor avea ocazia sa vada gratuit toate filmele, sa se intalneasca si sa vorbeasca cu profesionistii industriei (actori, regizori, producatori, directori de imagine, scenografi, costumieri si monteuri), printre care se afla si Maia Morgenstern, plus multe alte surprize pe care nu vrem le dam in vileag.
Acest festival are si o latura culturala, sau civica. Se doreste promovarea relatiilor sanatoase, frumoase si inspirationale intre copii si mediul audiovizual, prin indeplinirea scopului principal: Aducerea copiilor in numar cat mai mare la evenimentele Festivalului KINOdiseea.
Se urmaseste si dezvoltarea unei sesnsibilitati a copiilor fata de probleme societatii in care se dezvolta si impregnarea initiativei de dialog si dezbatere.
La cea de-a VI-a editie a Festivalului KINOdiseea au fost anuntate 15 titluri în competitia oficiala (castigatorul va fi ales de juriul format din copii), si în cadrul sectiunii Panorama, peste 100 de scurtmetraje, care vor putea fi vizionate de copii cu varste intre 3 si 15 ani cat si de adulti. Filmele care vor intra in batalia pentru voturile juriului au avut premiera mondiala in acest an la Festivalurile IFF din Berlin si Toronto.
Fara alte introduceri, va invit sa cititi cateva randuri despre cele mai asteptate filme pentru copii, la editia cu numarul sase, tinuta intre 14-19 noiembrie 2014, la Cinema PRO si Cinema Eforie.
1. “Fiddlesticks” (Germania 2014)
Durata: 82 minute
Regizor: Veit Helmer
Cu: Benno Fürmann, Fritzi Haberlandt, Rolf Zacher
Recomandare de varsta: +3 ani
Sinopsis:
Regizorul Veit Helmer ne prezinta “Fiddlesticks” o comedia cu si despre copii, vazuta in premiera anul acesta la Festivalul de la Cannes si proiectata in premiera la Festivalul KINOdiseea.
Intr-un orasel din Europa, cetatenii responsabili decid sa scada varsta populatiei pasive si decid sa isi duca toti batranii intr-un loc rezervat. La azil. Copii nu uita expresia “cine n-are batrani sa-si cumpere” si se mobilizeaza impotriva adultilor pentru ca acestia nu au mereu dreptate.
2. “Beyond, Beyond” / Taramul Regelui inaripat (Suedia / Danemarca 2014)
Durata: 78 minute
Regizor: Esben Toft Jacobsen
Cu: Edvin Ryding, Tuva Novotny, Gustaf Hammarsten
Premii: În competi?ie în sec?iunea Generation Kplus la Berlinale 2014
Recomandare de varsta: +5 ani
Sinopsis:
Animatia “Beyond, Beyond” are o idee interesanta. Iojan personajul principal, este un iepuroi trist, care duce lipsa mamei si vrea sa o contacteze prin scrisorile trimise cu naivitate in interiorul unor sticle ce plutesc pe mare. El locuieste cu tatal sau pe o salupa in mijlocul marii, iar mama sa a disparut intr-o zi cand Regele Inaripat a profitat de lipsa tatalui si a rapit-o.
Cel vinovat, Regele Inaripat, este o creatura de care se teme toata lumea. Pana intr-o zi cand micul iepuras pleaca in cautarea mamei pe taram necunoscut. O poveste inspirata din mitologia scandinava si basmele nordice.
3. “Loulou, L’Incroyable Secret” / Loulou, incredibilul secret (Franta 2014)
Durata: 80 minute
Regizor: Grégoire Solotareff, Éric Omond
Cu: Malik Zidi, Stéphane Debac, Anaïs Demoustier
Premii: În competitie în sectiunea Generation Kplus la Berlinale 2014, castigator al Premiului Cesar pentru cel mai bun film de animatie în 2014
Recomandare de varsta: +6 ani
Sinopsis:
Echipa care a lucrat pentru un alt film de animatie cu mare succes la publicul tanar, vine in acest an cu o alta pelicula despre familia si spiritul de aventura. “Loulou, L’Incroyable Secret”/Loulou, incredibilul secret , spune povestea unui lup si a unui iepure.
Loulou este un lup care afla adevarul despre trecutul sau si decide sa plece impreuna cu cel mai bun prieten, iepurele Tom, intr-o calatorie periculasa pe teritoriul confratilor sai carnivori, pentru a-si gasi mama. In afara de aventura celor doi prieteni pe un teritoriu strin si ostil, povestea urmeaza sa dezvalui si marele secret din trecutul lui Loulou.
4. “Jack and the Cuckoo-Clock Heart” / Jack si mecanica inimii (Franta 2013)
Durata: 94 minute
Regizor: Mathias Malzieu, Stéphane Berla
Premii: În competitie în sectiunea Generation Kplus la Berlinale 2014
Recomandare de varsta: +10 ani
Sinopsis:
“Jack and the Cuckoo-Clock Heart” este o animatie franceza regizata Mathias Malzieu si Stéphane Berla, cu participarea lui Luc Beson in calitate de producator executiv. Pelicula ne prezinta povestea lui Jack, un tanar scotian nascut in cea mai friguroasa zi pe care cunoscut-o tara.
Pentru ca inima lui micuta a inghetat la nastere si risca sa moara, moasa i-a inlocuit inima cu un ceas cu cuc. Mai tarziu, cand Jack se indragosteste pentru prima data, ceasul care ii bate in piept incepe sa ii faca probleme. Singura care femeie care ii poate repara inima este doamna Acacia, care nu este de gasit.
5. “To see the sea!” / Sa vezi marea! (Cehia 2014)
Durata: 90 minute
Regizor: Jiri Madl
Cu: Edvin Ryding, Tuva Novotny, Gustaf Hammarsten
Premii: Cel mai bun film pentru copii la Zlin IFF
Recomandare de varsta: +12 ani
Sinopsis:
“To see the sea” este filmul cu care isi va face debutul tanarul regizor ceh Jirí Mádl. In filmul sau, avem parte de o poveste emotionanta despre Tomas, un baietel de 11 ani, care isi doreste sa fie un regizor de succes in anii ce vor urma.