In acest week-end, 8-10 august, se va tine cel mai mare Festival catalan, din afara Spaniei, la cea de-a 27 editie, organizata intr-unul din cele mai mari orase ale Romaniei.
Cei prezenti vor avea ocazia sa vada hore catalane, papusi gigante, si constructii umane, toate, venite din cultura si portul Spaniol cu ocazia Festivalului APLEC Internacional. Sute de artisti si membrii ai echipei de organizatori sunt veniti din Barcelona pentru a oferii locuitorilor din Timisoara o parte din istoria si obiceiurile spaniole.
Festivalul este organizat de ADIFOLK Barcelona (Associacio per a la difusio del folklore) împreuna cu Consulatul Onorific al Spaniei la Timisoara, Asociatia Via Rumania Cultura si Primaria Timisoara.
La eveniment vor participa peste 500 de artisti catalani, sprijiniti de colegi din Romania pentru a oferi un spectacol de neuitat in cadrul Festivalului APLEC Internacional. Artistii vor oferi parade cu giganti, jocuri de foc, turnuri umane si multe alte manifestari culturale ce apartin traditiei catalane.
Festivalul APLEC Internacional a început cu hore catalane – Sardanas, vineri, 8 august, de la ora 10.00, în Parcul Rozelor, urmand sa continue cu expozitiile de constructii umane ale create de grupurile Falcons de Barcelona si Falcons de Piera, tinute in spatiul rezervat din fata Stadionului „Dan Paltinisanu”, dar si în Parcul Botanic, de la ora 17.00.
Spectacolul continua in ziua de Sâmbata, 9 august, de la ora 11.00, în Piata Victoriei unde se for face pregatiri pentru elementele imaginare (recuzita, giganti, capete uriase etc.), cat si amplasarea atelierelor de cultura populara catalana, spatii pentru cursuri de dans Sardana (hora catalana), cursuri de Falcons (constructii umane, scrable multicultural, poze cu capetele gigant).
Obiceiul spaniolilor de a crea giganti, este un fapt documentat istoric incepand cu secolul al XIV-lea si pana in prezent, cu mici modificari de design si structura. La inceput, gigantii erau reprezentari ale unor evenimnte sau personaje biblice, construiti pentru sarbatoarea de Rusalii.
Mai tarziu, caracaterul religios ale acestor manifestari s-a schimbat, dar unele dintre ele se mai gasesc si astazi in sarbatorile populare catalane.
De la ora 11:30, timisorenii, calatorii si turistii sunt invitati din nou sa danseze in hore catalane si sa vada constructiile umane, amplasate in centrul orasului.
Spectacolul de sambata va continua cu parada catalana Cercavila, la care toate grupurile ajunse la Festival, printre care cel mai cunoscut este Ansamblul Timisul si Peregrinii.
Parada va avea loc de la ora 17.30, pe urmatorul traseu: str. Marasesti, colt cu Gh. Dima – Piata Victoriei (prin fata Operei) – Modex (blocare sens giratoriu str. I.C Bratianu) – bd. 20 Decembrie 1989 – bd. C.D Loga – bd. Regele Ferdinand – Piata Regina Maria – Bd. Republicii – Piata Victoriei
Cea de-a doua zi de Festival se va încheia cu spectacolul „La Terra i el Foc a Catalunya” (Pamântul si Focul în Catalonia), care va începe de la ora 19.00 în Piata Victoriei.
In cea de-a treia zi, duminica, 10 august, de la orele 11:00, in centrul orasului, vor fi amplasate din nou ateliere de cultura populara catalana, cursuri de dans Sardana si cursuri de Falcons. In afara de ateliere si cursuri de dans, participantii vor putea admira pregatirea elementelor imaginare si expunerea elementelor de recuzita.
Muzica este o componenta importanta in cultura catalana, de aceea, spre seara, de la ora 18:00, la Gradina de Vara a Filarmonicii Banatul, toata lumea se va delecta cu un concert de muzica din Catalunia. Incepand cu ora 20:00, in aceeasi locatie va avea loc o parada a grupurilor muzicale prezente la Festival.
Festivalul catalan din Timisoara se va încheia cu spectacolul „Follia Dels Elements” (Nebunia Elementelor), care va începe de la ora 20.45 în Piata Victoriei si la care vor fi prezente toate grupurile care participa la Festival.