“Virtuozii Johann Strauss” (orchestra de camera vieneza foarte cunoscuta si dedicata muzicii marelui maestru), vor vraji si vor transpune audienta in epoca plina de farmec a Vienei, un inestimabil spectacol de muzica clasica si vals, cu doar cateva zile inainte de Sarbatoarea Craciunului.
Un eveniment de prima clasa ce se va desfasura pe 16 decembrie 2019, la Sala Palatului din Bucuresti, cu incepere de la ora 19.00, sub egida “WALZING VIENNA WINTER GALA”, aflata la prima sa editie in acest an!
🎟 BILETE în rețeaua Eventim.ro 👉 http://bit.ly/BileteViennaWaltzingWinter
👉 Event Facebook: www.facebook.com/events/434455890443296
Accesul publicului se face de la ora 17.30!
https://www.leadersnet.at/news/20634,johann-strauss-virtuosen-geigten-in-den-sofiensaelen-auf.html
Biletele se gasesc la urmatoarele categorii de preturi:
• VIP – 199 lei
• Categoria I – 149 lei
• Categoria II- 99 lei
• Categoria III – 50 lei
Biletele se pot procura din reteaua Eventim.ro 👉 http://bit.ly/BileteViennaWaltzingWinter
DESPRE JOHANN STRAUSS – FIUL
Tatal lui Johann Strauss care impreuna cu prietenul sau, Josef Lanner, au creat valsul in forma sa actuala, a fost strict impotriva tuturor eforturilor din partea fiului sau de a deveni muzician. Tatal sau i-a gandit initial o cariera de functionar public, desi mama sa, Anna, a recunoscut geniul fiului ei si l-a sustinut in ambitiile sale muzicale.
Johann Strauss s-a antrenat in secret pentru a deveni muzician si, urmand pasii tatalui sau, si-a infiintat propria orchestra in 1844. La 15 octombrie 1844, fara acordul tatalui sau, Johann Strauss si-a facut prima aparitie publica cu propria orchestra si compozitii in cazinoul Dommayer din Hietzing. Debutul a fost un succes triumfator, presa anuntand: “Noapte buna, Lanner! Buna seara, Strauss Senior! Buna dimineata, Strauss Junior!
Pentru ca a compus mai multe piese pentru revolutionari în 1848 – de exemplu “Cantecul de vals al libertatii” si “Marsul Revolutiei” – a cazut prada instantelor in pofida popularitatii sale; Din acest motiv, abia în 1863, Kaiser Franz Joseph I i-a acordat pentru prima data titlul de “k. u k. Hofball-Musikdirektor” (director de muzica la Curtea Regala).
Dupa moartea tatalui sau, în 1849, a preluat orchestra si a progresat rapid ca „Regele al valsului” pentru societatea imperiala si regala care cerea divertisment. Turneele de concert l-au dus curand in toata Europa, America de Nord si Rusia. Noul dans si melodiile fermecatoare au captivat intreaga lume. Johann Strauss si fratii sai au facut valsul popular pe tot globul in nenumarate turnee si angajamente.
Fascinatia pentru muzica sa a fost ceva de la care nici Curtea Imperiala nu a putut sa se sustraga si, astfel, din 1851 inainte i s-a permis sa concerteze mai des in Palatul Hofburg. In aprilie 1854, Johann Strauss a regizat chiar Marele Bal al Curtii in salile Redouten, cu ocazia sarbatorilor de nunta ale lui Franz Josef si viitoarei printese Elisabeta. El a regizat acum toate bile de curte pana în 1871. In aceasta perioada, Strauss a compus doar muzica de dans, stabilindu-si reputatia de „Regele Valsului”. In 1886/67, Strauss a compus Valsul “Dunarea Albastra” („An der schönen blauen Donau”) care va deveni mai tarziu cunoscut peste tot in lume si care astazi serveste ca imn neoficial al Vienei si Austriei. Dupa 1871, i s-a acordat Ordinul lui Franz Josef. Fratele sau, Eduard Strauss, a devenit apoi responsabil al Curtii pentru organizarea balurilor.
Jacques Offenbach, pe care l-a cunoscut in 1864, l-a încurajat pe Strauss sa compuna operete. La 10 februarie 1871, prima sa opereta, “Indigo si cei patruzeci de hoti”, a avut premiera la Teatrul din Viena. Spectacolul de debut al operetei sale cea mai de succes și probabil cea mai cunoscuta, Die Fledermaus („The Bat”-”Liliacul”), a avut loc la 5 aprilie 1874 la acelasi teatru. Aceasta lucrare a fost inclusa in repertoriul k.u. k. Opera de la Curte (cunoscuta astazi sub numele de Opera de Stat din Viena) in 1894 și ramane singura opereta care se mai canta si astazi. Au urmat o serie de premiere de opereta, printre care Der lustige Krieg („Razboiul Vesel”) si Eine Nacht in Venedig („O Noapte în Venetia”). Strauss devenise o figura cheie in „Era de Aur a Operetelor de la Viena”.
Johann Strauss a murit la 3 iunie 1899 din cauza unei pneumonii. Dupa slujba, cu ajutorul a multe mii de oameni prezenti, sicriul sau a fost transportat la Cimitirul Central din Viena. Strauss se odihneste intr-un mormant de onoare, fiind amplasat aproape de alti muzicieni de renume, cum ar fi Beethoven, Schubert si Brahms.