“No es normal saber nadar” este titlul expozitiei de fotografie pe care artista spaniola Tanit Plana o prezinta la Instituto Cervantes din Bucuresti, in sala de expozitii din Bd. Regina Elisabeta 38.
“Nu e normal să știi să înoți”, expoziția individuală semnată de Tanit Plana, propune, prin intermediul unui număr de patruzeci de instantanee, o privire asupra Bucureștiului, pornită dintr-o foarte mare dorință de cunoaștere, artista încercând să se joace și să șteargă granițele dintre public și privat și să creeze prin intermediul dispozitivului fotografic o nouă realitate ce își are originea într-o nouă percepție a scenei urbane.
Expozitia va fi deschisa in perioada 26 septembrie – 30 octombrie.
Vernisajul va avea loc joi, 26 septembrie 2013, ora 18:30 si are ca invitat pe ilustratoarea Ada Musat care va desena in contextul expozitiei, o incercare de dialog intre desen si fotografie.
Atunci când i s-a propus să analizeze spațiile din viața noastră cotidiană în „Espèces d´espaces” (1974), scriitorul Georges Perec a dedicat un paragraf străzii, un spațiu care „în principiu nu aparține nimănui” și în care cititorului i se propune un joc interesant: „observă strada, din când în când, […] fă-o cu atenție, dedică-i timp…”.
Autorul ne explică că, dacă nu vedem nimic special, înseamnă că nu știm să privim. Și adaugă: „Continuă. Până când scena ajunge să nu-ți mai pară ceva real, până când ai impresia că, pentru o clipă, te afli într-un oraș necunoscut, sau, mai mult, până când nu mai poți înțelege ce se întâmplă de fapt și ce …”
Ceea ce Perec dorește să obțină prin intermediul acestui exercițiu este evident: dorește să îl determine pe cititor să privească în jurul său cu alți ochi. Acestă idee se aseamănă cu ceea ce încerca să facă, la mijlocul secolului XIX, scriitorul Charles Baudelaire: artistul trebuie sa fie un „botanist al străzii”, un observator care reușește să se îndepărteze de ritmul frenetic al orașului și să analizeze clădirile și persoanele cu curiozitatea unui cercetător.
Tanit Plana (Barcelona, 1975) este membru fondator al colectivului “NOPHOTO” și al biroului pentru dezvoltarea proiectelor fotografice “PINGPONG therapy”, a făcut parte din comitetul artistic “SCAN” în 2008 și 2009.
Curator asociat al expoziției “Talent Latent” în 2008. Profesoară de fotografie la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) din anul 2005. Profesoară de proiecte fotografice la școala IDEP (Barcelona) din anul 2012. A primit bursa Fotopres’01, premiul Descubrimientos Photoespaña în 2002, bursa Arts Plàstiques Ciutat d’Olot în 2004 și a primit Mențiunea de Onoare pentru Cea mai bună carte de fotografie la festivalul Photoespaña în 2006.
Lucrări de-ale sale se află în colecția FNAC (Fondul Național de Artă Contemporană) a Ministerului Culturii Francez.
Lucrări recente:
- LA CÁMARA GRANDE (cu Aleix Plademunt, Ran-el Cabrera și Juan Diego Valera), bursa EADC în 2008 și bursa AGITA de Figueres în 2009.
- PARA SIEMPRE , produsa de Fundació “la Caixa”, pentru a fi expus în 2010 și în 2011.
- LA TIERRA PROMETIDA, lucrare realizată în contextul “Trans_Art09 pràctiques artístiques en l’àmbit sanitari” a fost expusă în Centre d’Arts Contemporànies de Vic, ca fiind parte componentă a expoziției “Catalitzadors” și în Arts Santa Mònica la sfârșitul anului 2010.
- Cercetarea artistică pentru proiectul CIRCULACIÓN, produs de Idensitat, Cal Gras și Primăria din Manresa a fost concepută în perioada iunie 2001 – martie 2012, și s-a materializat între lunile aprilie și iulie 2012. Pornind de la idea de a găsi vechiul drum de transhumanță între Avinyó și Manresa, propun o plimbare populară, fotografică, care are ca scop situarea locuitorilor zonei în peisajul istoric al ținutului.
Documentarul experimental HOLA!, realizat în colaborare cu Toni Amengual, Bego Antón și Román Yñán a primit bursa pentru „Proiecte culturale cu grupuri ce prezintă risc de excludere socială”, oferită de Fundația “la Caixa” în 2012.