Fara alte introduceri, Galeria Aiurart este un spatiu dedicat artei contemporane de la pictura si sculptura la arta video, instalatii si proiecte artistice experimentale. În egala masura este locul în care industriile creative si culturale (design, advertising, arhitectura, etc) pot gasi o scena de comunicare si o platforma de întalnire cu artele contemporane.
In perioada 26 iunie-22 august 2014, incepand cu ora 19:00, spatiul de arta contemporana din Bucuresti va gazdui lucrarile lui Ciprian Ciuclea cu expozitia intitulata “Interval Deschis”.
Ciprian Ciuclea e un artist care cerceteaza relatia dintre imagine si senzorialitate. “I love Bach” (Galeria Calina, Timisoara, 2009) si “Descriptio” (Muzeul National Brukenthal, Sibiu, 2009) au fost doua expozitii importante care i-au permis sa isi continue experientele artistice pentru a elabora noi opere afisate in anii urmatori la muzeele din Bucuresti.
Astfel, in anii urmatori pasionatii de arta au avut ocazia sa admire expozitia intitulata: The consequences of the object’s interpretation process on an objective look (Consencintele procesului de interpretare a lucrurilor in mod obiectiv), Galeria Recycle Nest, Bucuresti, 2010 si Erosion: After continental drift theory (Dupa teoria alunecarii continentale), Spatiul Platforma, Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti, 2013.
În lucrarile sale, trairile senzoriale ale artei sunt reprezentate prin lucrari inspirate din elemente ale diferitelor stiinte. Arta lui Ciprian Ciuclea este strans legata de tehnologie, aparate si alte simboluri, care fac referire la stiinte exacte ca: matematica, fizica abstracta, fizica miscarii, fizica optica si chimie.
Expozitia “Interval deschis” nu se indeparteaza de la aceste caracteristici. Le confirma, dar, in acelasi timp ele prezinta un interes mai vechi al artistului. Sunetul si instalatiile de sunet. De aici si notiunea din algebra de interval inchis sau deschis. In orice spatiu, sunetul se propaga altfel si prinde alte valori creand formula unei realitati abstracte.
Ce înseamna sa produci si sa percepi un interval deschis prin unde sonore? Sunetul este mai întai propagat si înregistrat fizic prin imagine (prima parte a expunerii: instalatie audio-video), ca apoi sa devina protagonist de unul singur (a doua parte: instalatie sonora). Proiectul lui Ciprian Ciuclea propune un mediu imersiv, ambiental, difuz; o atmosfera conceptual-sonora care reconfigureaza datele fizice ale spatiului si ale perceperii lui.
Ciprian Ciuclea este artist roman stabilit în Bucuresti. Este interesat de proiectele site-specific si se concentreaza în principal pe aspectele conceptuale ale receptarii. El dezvolta instalatii complexe, care implica lumina, sunetul si imagine. Temele explorate, folosindu-si de multe ori corpul ca pe un instrument, sunt legate de aspectele sociale ale comunicarii si interpretarii mesajelor, contemplare si supraveghere, puse în relatie cu aspectele stiintifice ale existentei umane.
Adriana Oprea este critic si istoric de arta. Colaboreaza cu spatii de arta, scrie cronici, curatoriaza expozitii. În 2011, ea a semnat curatorial expozitia “Welcome to the Uncanny Valley” (artisti: Zsolt Berszán, István Betuker, Veres Szabolcs) de la Galeria Bazis, în Fabrica de Pensule din Cluj, iar în 2012 a avut o interventie documentara despre fictiune si uitare în istoria artei în “Trecutul Perfect.Oferte efemere “, un proiect la Spatiul Platforma, Muzeul Nasional de Arta Contemporana din Bucuresti.
Aceasta expozitie pare a fi o experienta interesanta in lumea artei moderne, abstracta si influentata de stiinta cu aportul incontestabil al tehnologiei. Acest stil nu este o revelatie, dar poate pune in lumina viziuni noi asupra unor idei vechi.