Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) vor desfășura în perioada 16 – 20 noiembrie 2015, cea de-a 2-a ediție a evenimentului Săptămâna Filmului pentru Elevi, parte din programul de educație cinematografică pentru elevi — EducaTIFF.
‘Inițiat în 2014, evenimentul Săptămâna Filmului pentru Elevi s-a bucurat de un succes neașteptat, fapt ce subliniază interesul crescut al profesorilor pentru educația cinematografică a elevilor. Anul trecut, peste 3.000 de elevi si profesori, de la 37 de unități de învățământ din județul Cluj-Napoca, au participat la prima editie a evenimentului.
Efortul depus pe parcursul celor șapte ediții EducaTIFF a fost recompensat pe măsură: profesorii din județul Cluj au devenit partenerii noștri și asta este cea mai mare reușită !’, a declarat Ramona Sârbu, project manager EducaTIFF.
Pentru cea de-a doua ediție, organizatorii au pregătit zece filme special alese pe categoriile de vârstă 6+, 11+, 15+, urmate de discuții post-vizionare cu Raluca Bugnar — jurnalist clujean și editor al site-ului CinemaRX.ro
Programul evenimentului Săptămâna Filmului pentru Elevi 2015 | Cinema Victoria
Luni 16 noiembrie
11:00 | TĂRÂMUL VISURILOR (SUA, 2013, Dramă, recomandare vârstă 11+)
Tărâmul visurilor este povestea lui Hushpuppy, o fetiță de șase ani care locuiește într-o comunitate izolată, separată de civilizație printr-un baraj care îi mărginește universul: Bathtub/ Cada. Hushpuppy locuiește doar cu tatăl său, Wink, și vede lumea că un puzzle imens, format din bucăți care se potrivesc perfect.
Atunci când o furtună dezlănțuită amenință comunitatea în care trăiește, iar tatăl ei se îmbolnăvește subit, Hushppupy simte cum ordinea naturală a tot ceea ce iubește se destramă în jurul ei. Mica eroină încearcă din răsputeri să restabilească ordinea în orașul care se scufundă, să-l ajute pe Wink și să supraviețuiască unei catastrofe de proporții epice.
13:30 | TOTO ȘI SURORILE LUI (România, 2014, Documentar, recomandare vârsta 15+)
Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni (și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri).
O poveste universală despre legături de familie și noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto si surorile lui este un documentar observațional de lung metraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.
Marți, 17 noiembrie
11:00 | ORĂȘELUL ALANDALA (Germania, 2015, Familie, recomandare vârstă 6+)
Viața din micul oraș Bollersdorf este dată peste cap când cercetătorii de piață decid că orășelul e perfect pentru testarea de produse, iar locuitorii acceptă cu entuziasm. Doar că cei în vârstă sunt excluși de la teste și trimiși la azilul de bătrâni. Ține doar de șase copii de la grădiniță să-și elibereze bunicii și să readucă totul la normal !
13:30 | RETEAUA (România, 2015, Documentar, recomandare vârstă 15+)
În România, medicamentele citostatice nu se obțin nici gratuit, așa cum prevede legea, nici contra cost din farmacii. Mulți dintre bolnavii care încearcă să facă rost de medicamente sunt ajutați de o adevărată rețea de oameni. Membrii ei nu obțin niciun fel de beneficiu material din participarea la acest ‘trafic’. Documentarul reconstituie traseul medicamentelor de la una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavul din România.
Miercuri, 18 noiembrie
11:00 | HOTEL TRANSILVANIA 2 (SUA, 2015, Animație, recomandare vârstă 6+)
În Hotelul Transilvania lucrurile s-au schimbat puțin în ultima vreme: politica strictă a lui Dracula care acceptă doar monștri în hotel s-a mai relaxat, iar hotelul își deschide porțile și oamenilor. Dar în spatele cavourilor închise, Dracula este neliniștit deoarece adorabilul său nepot, jumătate vampir, jumătate om, Dennis, nu dă semne că ar fi și vampir.
Așa că, în timp ce Mavis își vizitează socrii umani (și are și ea parte de un șoc cultural), bunicul vampir Dracula își cheamă prietenii Frank, Murray, Wayne și Griffin, pentru a-l supune pe Dennis unor antrenamente speciale. Însă nimeni nu știe că tatăl lui Drac, foarte bătrânul și morocănosul Vlad e pe cale să facă o vizită familiei. Când Vlad află ca strănepotul său nu este de sânge pur și că oamenii pot să stea acum la Hotel Transilvania, lucrurile o iau un pic razna.
13:30 | MACONDO (Austria, 2014, Dramă, recomandare vârstă 15+)
Povestea urmărește viața unui copil cecen de 11 de ani, numit Ramasan, care locuiește cu mama sa, după moartea tatălui său în luptă. Când un fost soldat, care a luptat alături de tatăl său, apare în viața lui, Ramasan nu poate să nu se întrebe cum a fost tatăl său, pe care abia l-a cunoscut.
Ramasan are o mulțime de responsabilități pentru un băiat de 11 ani. În societatea cecenă tradițională, el este acum considerat bărbatul în casă, care se ocupă de mamă și de cele două surori mai mici ale sale. Lumea lui este acum centrată în Macondo, un cartier etnic, dur, din suburbiile industriale din Viena.
Joi, 19 noiembrie
11:00 | ALBINUTA MAYA. FILMUL (Australia — Germania, 2015, Animatie, recomandare vârstă 6+)
Albina proaspăt eclozată Maya este o mică furtună, care nu respectă regulile stupului. Una dintre aceste reguli este să nu aibă încredere în viespile care trăiesc dincolo de luncă. Când Jeleul Regal este furat, viespile sunt suspectate și Maya este considerată complicea lor.
Nimeni nu crede că ea este victimă inocentă și nimeni nu va sta alături de ea, cu excepția celui mai bun prieten al ei, bunul Willy. După o călătorie lungă și plină de evenimente către stupul viespilor, Maya și Willy vor descoperi curând adevăratul vinovat, iar cei doi prieteni se împrietenesc în cele din urmă cu ceilalți locuitori din lunca luxuriantă.
13:30 | ALIYAH DADA (România, 2015, Documentar, recomandare vârstă 15+)
O istorie bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara sfântă, pentru a înființa una dintre primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi drumul evreilor către Israel se împletește cu istoria României moderne printr-o relație de iubire și ură ale cărei influențe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.
Vineri, 20 noiembrie
11:00 | ÎN CĂUTAREA LUI SUPERMAN (Suedia — Finlanda — Irak, 2014, Dramă, recomandare vârstă 11+)
La începutul aniilor ’90, regimul lui Saddam Hussein a făcut presiuni mari asupra regiunii kurde din Irak. Doi kurzi vagabonzi văd Superman la primul cinematograf din oraș și se hotărăsc să se ducă în America. Ca să ajungă acolo au nevoie de pașapoarte, bani și mult noroc. Din nefericire, nu au de niciunele, dar tot își încep călătoria spre visul american.
13:30 | UN ETAJ MAI JOS (România, 2015, Dramă, recomandare vârstă 15+)
După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercație domestică ce se sfârșește cu o crimă, Pătrașcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiați: unul este bizarul ucigaș, celălalt este propria sa conștiință.
Accesul la proiecții se face pe baza unui bilet la preț redus, în valoare de 5 RON. Pentru elevi de la școli speciale sau școli din afara municipiului Cluj-Napoca, intrarea este gratuită, pe bază de rezervări: ramona@tiff.ro, 0733.735.915
EducaTIFF este primul program de educație media și cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re) aprinde pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru magia artei cinematografice și de a influența primii pașii către o agendă solidă și coerentă de programe școlare de educație media.
Astăzi, când toată lumea este expusă constant și adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt și cei mai vulnerabili. Filmele pentru copii și adolescenți se adresează unui public ale cărui nevoi emoționale și culturale ating cote foarte ridicate.
Săptămâna Filmului pentru Elevi este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, în parteneriat cu Asociația Victoria Film.
Comments are closed.