“Dracula Untold” (Dracula: Povestea nespusa), este un film horror de actiune despre Contele Dracula (Vlad Tepes), ecranizat dupa romanul lui Bram Stoker, dintr-o perspectiva putin diferita, fata de versiunea arhicunoscuta a regizorilor americani din ultimii 25 de ani .
In cinematografele din Romania, “Dracula Untold” va avea premiera pe 3 octombrie 2014.
Filmul va fi regizat de Gary Shore, iar rolurile personajelor vor fi interpretate de Luke Evans (Contele Dracula/Vlad Tepes), Sarah Gadon (Belle), este Mirena sotia lui Vlad, Samantha Barks (Les Misérables), va fi Bana Yaga, Art Parkinson (Game of Thrones), va fi Ingeras, fiul lui Vlad, Charles Dance va fi Caligula, Imparatul Imperiului Roman, Charlie Cox (din Boardwalk Empire) nu are inca un rol definit si Noah Huntley va fi Capitanul Petru.
In 2007, Alex Proyas a fost angajat de Universal Pictures sa regizeze filmul “Dracula: Year Zero”. Pelicula urma sa fie produsa de Michael De Luca si filmata in Australia. Mai tarziu, Universal a renuntat la proiectul propus regizorului Alex Proyas, din cauza bugetului mare, impus de acesta.
In februarie 2012, pe site-ul Deadline.com, au aparut informatii despre implicarea regizorului Gary Shore in acest proiect, care parea sa fie readus in actualitate. Shore a colaborat cu scenaristii Mat Sazana si Burk Sharpless penru a oferi o viziune realista personajului Vlad Tepes, din punct de vedere istoric si cultural..
Mai tarziu, in aprilie 2013, The Hollywood Reporter a confirmat faptul ca Universal Pictures a dat publicitatii un anunt oficial despre noul film cu Dracula, ce urmeaza sa aiba premiera pe 8 august 2014 (probabil in Statele Unite ale Americii).
Pe 20 mai 2013, Primul Ministru al Irlandei de Nord, Peter Robinson si adjunctul acestuia Martin McGuinness, au anuntat oficial ca Universal Pictures urmeaza sa inceapa filmarile in Irlanda de Nord, in luna august. Acestui proiect i s-a alaturat si compania de productie Legendary Pictures, care s-a oferit sa co-finanteze filmul.
Actorul care urma sa interpreteze rolul principal, a fost, inca de la inceput, o problema. In ianuarie 2010, s-a anuntat ca Sam Worthington se afla in negocieri cu producatorii, pentru rolul lui Vlad Tepes, iar filmul avea sa fie lansat in 2011, dar acest lucru nu s-a intamplat.
In 2012 presa americana a anuntat ca producatorii au renuntat la Sam Worthington in favoarea actorului Luke Evans. In mai 2013 i s-a alaturat Sara Gadon si Dominic Cooper (Mehmed al II-lea). In iulie acelasi an, au fost angajati si actorii Smantha Banks (Baba Yaga), Charlie Cox, Ferdinand Kingsley (Hamza Bey), William Houston (Cazan) si Thor Kristjansson (Bright Eyes).
Cea mai noua ecranizare a Contelui Dracula, este o cosmetizarea cinematografica concentrata pe evenimentele istorice reale, luptele duse de domnitorul roman si viata acestuia in momentele rare de pace, la care se adauga elementele fanteziste, care il transforma intr-o creatura nemuritoare si insetata de sange.
Sunt explorate evenimentele tragice ce au dus la transformarea sa în “cel mai faimos vampir din toate timpurile”. Povestea începe cand Vlad Tepes (Luke Evans) era înca un conducator al unei tari amenitata de armata colosala a Imperiului Otoman. Mai exact, relatia turbulenta a familiei domnitorului cu violentul si lacomul Sultan Mehmet al II-lea (Dominic Cooper).
Pentru a-si salva tara si familia, Vlad face sacrificiul suprem: isi vinde sufletul diavolului, pentru a lupta vesnic impotriva tuturor inamicilor. Pacat ca “nemurirea” lui nu a durat pana in ziua de azi. Am fi avut nevoie de el acum.
Acest film nu este singurul proiect de revitalizare a personajului, Dracula, propus de cinematografia americana. Recent, postul de televiziune NBC, a difuzat primele episoade din serialul “Dracula”, cu Jonathan Rhys Meyers in rolul principal. In acest serial Vlad Tepes este prezentata ca un pion puternic intr-un joc politic de proportii mari.
Din fericire pentru noi, serialul a fost anulat dupa cateva episoade. Probabil ca recenziile negative, lipsa rating-ului si interpretarea mediocra sau chiar proasta a lui Rhys Meyers i-au determinat pe producatori sa taie finantarea. Nu este de mirare acest fapt daca ne aducem aminte de alta interpretare mizerabila a lui Rhys Meyers in serialul “The Tudors”.
Daca ar fi sa le comparam, “Dracula Untold” este interesant mai mult din perspectiva umana a personajului. Cine a fost acest muritor. Ce sperante, ce temeri, ce viata avea el intr-un secol amenintat de armata imensa a Imperiului Otoman.
Obligat sa cada in cea mai mare capcana intinsa omului muritor de fortele malefice ale intunericului, el apare ca un personaj inspirat din tragediile scriitorului englez William Shakespeare.
“Voi traiti pentru ca eu am facut posibil asa ceva!”, spune Vlad in trailer, sugerand ca filmul va prezenta povestea despre viata reala si complicata a personajului istoric. Acum urmeaza sa vedem cum va reusi regizorul Gary Shore impreuna cu cei doi scenaristi (Matt Sazama si Burk Sharpless), sa scape de acele clisee care au sufocat personajul zeci de ani.
Ce doi scenaristi isi fac debutul impreuna cu regizorul Gary Shore intr-un proiect ce se vrea cu totul diferit de filmele traditionale cu Dracula, in care aveam parte de mituri, legende, magie sexuala si aceleasi concepte de vampirism.
Daca tot vorbeam despre mituri legende si magie sexuala, ar fi interesant sa analizam putin imaginea posterului pentru filmul “Dracula Untold” (2014): Imaginea vampirului sexy a creat valva in comunitatea pasionatilor de “vampirologie”, asemanand filmul lui Gary Shore cu abordarea lui Guillermo del Toro pentru noul serial “The Strain”.
In serialul “The Strain” oamenii sunt imbolnaviti cu un virus care ii transforma in creaturi dependente de sange uman, atragandu-i in capcana nemuriri si a setei de putere pe care numai un vampir o poate avea.
In “Dracula Untold”, exista viziunea veche a vampirismului care nu este ceva atat de avansat si explicabil. Acolo vampirismul este un fel de blestem, care nu poate fi ridicat, o povara de care nu se va scapa niciodata.
Mai mult, “Dracula Untold” face parte dintr-o tendinta actuala a cinefililor de a da personajelor negative mai multa esenta, mai mult realism pentru a se arata partea umana din conceptul numit “rau” sau “malefic”. Filmul “Maleficent” cu Angelina Jolie in rolul principal, este un bun exemplu.
Din punct de vedere stilistic, “Dracula Untold” seamana cu o “Snow White and the Huntsman” o alta poveste veche ecranizata intr-o viziune noua, combinand personajele negative sau povesti despre fortele intunericului cu personaje, evenimente si locuri istorice pentru a se oferi iluzia realismului.
Mai jos, trailer-ul filmului “Dracula Untold”: