Home Filme Dracula Festival: Ziua III – Thriller autohton si SF international

Dracula Festival: Ziua III – Thriller autohton si SF international

0
Dracula Festival: Ziua III – Thriller autohton si SF international

vineri sera

Dupa momentele de groaza traite joi seara, cei de la Asociatia Culturala Fanzin au hotarat sa mai relaxeze putin publicul cu un calup de filme ceva mai usor de vazut si foarte interesante.

Astfel, vineri, 3 octombrie, la Teatrul Sica Alexandrescu, din Brasov, a inceput Competitia de Lungmetraje – “Dracula Trophy”, cu primul film romanesc proiectat la acest festival tomnatic.

Productia “Vineri seara” (Friday Night), a fost realizata in 2014, si a avut premiera la acest festival (chiar intr-o zi de vineri), in prezenta unui public numeros, care astepta de mult sa mai vada un film romanesc cu thriller, horror sau fantasy.

In cele 97 de minute regizate de Hendl Jamil, cu Oana-Irina Dutu, Vasile Calofir si Ion Haiduc in roluile principale, am reusit sa vedem trei povesti diferite (Ultimul strigat al balaurului, Sinucide-ma!, Amnezie) spuse de un crainic infricosator de la radio 96, 66 FM, intr-o seara de vineri cand povestile triste sunt numai bune de povestit.

“Ultimul strigat al balaurului” spune povestea unui unui tata care a fost parasit de sotie si fiu in urma cu zece ani cand copilul era mic si foarte atasat de acesta. Durerea singuratatii si obsesia momentelor frumoase din trecut, speranta unui viitor mai bun asigurat de un premiul la loterie, il face pe batran sa cumpere sute de bilete pentru a castiga.

Dezamagirea totatala si lipsa oricarui motiv de a mai ramane in viata, il impinge pe batranul tata (Ion Haiduc), sa se arunce de la balconul apartamentului chiar inainte sa fie salvat de un vecin care ii banuia intentiile.

“Sinucide-ma!” este a doua poveste a filmului. Din cate am inteles, un barbat parasit de prietena si dat afara de locul de munca cade intr-o spirala autodistructiva si se hotaraste sa se sinucida. Aceasta parte a filmului ar fi trista si banala daca scenaristii nu s-ar fi gandit la o metoda mai complicata si amuzanta prin care personajul principal sa isi ia viata.

Metoda de a se sinucide era foarte riscanta si periculoasa, dar oricum voia sa moara asa ca totul era in avantajul lui. Lose-lose situation era exact ceea ce isi dorea. Sa fie ucis de un asasin profesionist. Pentru a plati asasinul se duce la camatari sa imprumute o suma de bani cu care sa isi plateasca contractul pus pe el insusi. Amuzant nu?

Totul merge bine pana a doua zi cand regreta totul si il apuca instant pofta de viata cand stie ca trebuie sa moara si se uita mereu in jurul pentru a-l vedea pe omul care ii va lua viata. Asasinul nu vine, dar va veni altcineva. O fata, o straina ce il va ajuta intr-un moment de slabiciune psihica.

Ei se indragostesc si hotarasc sa fuga impreuna. La sfarsit noi (si el) aflam ca ea era asasinul, si dragostea lor le-a salvat viata. Numai temporar, pentru ca pe urmele lor este pus un alt asasin care va indeplini contractul sinucigasului.

“Amnezie”, a treia poveste a filmului, ne duce intr-un orasel de munte unde personajul principal este un tanar ajuns la medic cu amnezie temporara in urma unei lovituri la cap. Nu isi poate aminti ultimele 2 zile, si nimic dint tot ce s-a intamplat in acel timp.

Acasa, pe acoperisul blocului, cunoaste o fata pe care nu a vazut-o niciodata. Intalnirile sunt scurte, ciudate si sentimentale. Atractia barbatului pentru acesta femeie pare sa fie ceva mai mult decat dragoste la prima vedere.

In curand, creierul incepe sa ii joace feste. Fata de pe acoperis nu este de gasit, cateodata apare acolo unde s-au intalnit, alteori totul pare sa fi fost doar un vis. In periplul inuman al personajului masculin realitatea incepe sa fie o halucinatie si…viceversa.

In cele din urma aflam ca intalnirea cu personajul feminin a dus la o situatie violenta in care barbatul amnezic a incercat sa o ucida pe fata, dar aceasta a scapat de moarte dupa ce l-a lovit cu o piatra in cap.

Sa vedem trailer-ul filmului romanesc “Vineri seara”:

Apoi am hotarat sa merg in ce de-a doua locatie a evenimentului, pentru a viziona clasicul “Dune” (1984), aniversare 30 de ani, la sectiunea Retro Vision si documentarul “Jodorwsky’s Dune” din 2013.

La cinematograful Patria, de la ora 19:00, am vizionat un film clasic al genului SF: Productia “Dune”. O pelicula ecranizata dupa romanul omonim al lui Frank Herbert, realizata in 1984, in regia lui David Lynch, cu Kyle MacClahlan, Virginia Madsen si Sting, in rolurile principale.

dune4f-4-web

De la ora 22:00, am vizionat documentarul “Jodorowsky’s Dune” realizat in Franta si Statele Unite ale Americii in 2013. Acest documentar, despre am scris recent pe site-ul Roevents, prezinta povestea fascinanta a regizorului cilian Alejandro Jodorowsky, care a incercat la jumatatea anilor ’70 sa faca un film grandios, bazat pe romanul lui Frank Herbert.

Proiectul lui Jodorowsky a fost inaintea vremurilor sale. Avea o echipa artistica desavarsita, formata din artisti ce aveau sa intre in cartile de istorie. Planuia sa distribuie in rolurile principale actori ca David Carradine, Mick Jagger, Salvador Dali si Orson Welles.

Proiectul a fost vazut de multi producatori de la Hollywood, a fost apreciat si laudat, dar nici unul dintre acestia nu a avut curajul sa investeasca sumele enorme, necesare productiei, considerata pana in ziua de azi o lucrare magistrala a regizorului Alejandro Jodorowsky.

Mai jos, trailer-ul filmului documentar “Jodorowsky’s Dune”:

La sectiunea Midnight Cult / Retro Vision, in aceeasi sala din complexula Patria, a rulat o alta productia horror ce aniversa 10 ani de la lansare.

“Dawn of the dead” (Dimineata mortii), un film de groaza si fantezie despre un grup de oameni obisnuiti: o asistenta, un politist, un cuplu de tineri casatoriti si alti supravietuitori ai unei pandemii odioase, care transforma oamenii in zombie.

Personajele se adapostesc intr-un centru comercial si lupta sa traiasca pana a doua zi, trecand peste fricile personale, demonii interiori, dupa ce fac sacrificii, trec peste situatii limita si isi asuma riscuri uriase.

Asa cum s-a obisnuit in ziua precedenta, si in seara de vineri, de la ora 22:00, a fost sustinut un concert in cadrul petrecerii marca Laborazon Maker Space, de trupa Karpov Not Kasparov si DJ-ul Mehmet Aslan & Andrew.