Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti
prezintă:
Jean Baptiste Poquelin de Molière
DOM JUAN (Dom Juan ou le Festin de pierre)
Versiune scenică de Victor Ioan Frunză
16 Februarie 2013 – ora 19.00 – sala ArCuB
ArCuB prezintă sâmbătă 16 februarie de la ora 19.00, la sala ArCuB spectacolul DOM JUAN de Jean Baptiste Poquelin de Molière.
Spectacolul este semnat de Victor Ioan Frunză, iar scenografia îi aparţine Adrianei Grand.
În montarea lui Victor Ioan Frunză, Don Juan este omul care nu admite ordinea prestabilită a lumii iar istoria seducătorului prin excelenţă este asociată unei policromii tematice: trădarea, destinul, moartea, banii, paternitatea şi bătrâneţea.
Pe lângă punerea în scenă a celebrului mit, spectacolul reprezintă şi un experiment care vizează reabilitarea valorilor breslei teatrale, dezvoltarea artei actorului şi a relaţiei dintre Teatru şi Cetate. Montarea piesei „Dom Juan” s-a derulat în paralel cu o cercetare asupra modalităţilor interpretative, punând în valoare atât diversitatea cât şi unicitatea artei actorului. Spectacolul are trei versiuni, cu distribuţii multiple.
Pornind de la o piesă clasică, montată pe mii de scene şi cunoscută tuturor, spectacolul regizat de Victor Ioan Frunză se joacă într-o manieră aparte. Cu măestria unui caricaturist, acesta dublează comicul de situaţie prin accentuarea umoristică a laturii prea libertine a lui Dom Juan. Viziunea cu totul nouă asupra piesei face ca tânărul personaj să depăşească barierele timpului. El încetează de-a mai fi un exponent al secolului al XVII-lea şi devine simbolul omului care se distanţează de morală şi sfidează normele sociale. Cu o înfăţişare aparte şi un cinism care frapează şi place în acelaşi timp, Dom Juan îşi cucereşte publicul pe loc. Indiferenţa şi nonşalanţa cu care abordează subiectele sensibile surprind până la amuzament şi, totodată, determină spectatorii să devină părtaşi la modul lui de a acţiona şi a gândi. Totuşi, în subtextul spectacolului se ascunde o întrebare la care rămâi reflectând: care este în cele din urmă cel mai bun mod de a fi şi a te comporta în lume?
1h 50’ – fără pauză
Biletele pot fi achiziţionate la preţul de 35.00 lei (Categoria I), 26.50 lei (Categoria II) şi 15.90 lei (reducere la Categoria II – numai pentru elevi, studenţi, pensionari pe baza prezentării legitimaţiei sau talonului de pensie) de la Casa de Bilete ArCuB (Sala Batişte nr. 14) si online pe bilete.arcub.ro.