- Delahoya, primul festival de muzică electronică din România, începe astăzi, 10 iunie, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca
- Vor fi zeci de petreceri, pe trei scene, dar şi o competiție dedicată tinerilor DJ și un atelier de mixaj pentru cei care vor să trăiască experiența din spatele pupitrului
- Headliner va fi trupa Die Antwoord, iar publicul din Cluj îl poate vedea la lucru pe cel mai bun DJ de drum&bass din lume, Andy C.
eveniment recomandat de DISPERSIE#Răspândim Idei
Cluj-Napoca, 10 iunie
Primul festival de muzică electronică din România, Delahoya, dă astăzi startul petrecerii aniversare cu numărul 20, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.
“Este o ediție aniversară, pentru care am încercat să găsim cel mai bun loc de desfășurare. Îl avem acum. Sala Polivalentă o să rămână casa Delahoya și în anii care urmeazăpentru că e locația perfectă pentru amploarea acestui eveniment. Se află într-o zonă accesibilă, sigură și cu o acustică de calitate”, spune Teodor Negrea, managing partner Delahoya.
Festivalul începe la ora 18, când pe Main Stage urcă DJ Wicked, urmat de Macanache, Golan și Șuie Paparude. Punctul culminant al serii va fi prezența trupei sud-africane Die Antwoord, al cărei show începe în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 1:30. Noaptea albă continuă cu legendarul Andy C și se încheie pe vibrații drum & bass cu Madliquid, care ne va ține în picioare până dimineața!
Higholler deschide Scena House, la ora 19:00, iar de la ora 21:30 spectacolul este garantat: începe finala pe România a concursului BURN Residency! Publicul şi juriul vor decide cine este DJ-ul care va reprezenta țara noastră în finala mondială. Vom asista, cu siguranță, la mix-uri create să impresioneze o lume întreagă! Câștigătorul va petrece trei săptămâni în Bootcamp Ibiza, unde îi va avea ca mentori pe unii dintre cei mai mari DJ ai lumii, și unde va avea șansa de a câștiga marele premiu de 100.000 de euro. Burn Residency este cea mai mare competiție pentru DJ, dedicată în întregime descoperirii și creșterii tinerelor talente în materie de muzică electronică.
Cei cinci tineri DJ-i români au povestit astăzi cum au început să mixeze şi ce i-a atras să participe la supercompetiţia Burn.
Cei cinci tineri DJ-i români au povestit astăzi cum au început să mixeze şi ce i-a atras să participe la supercompetiţia Burn.
Marius Ene
Am fost atras de competiţia Burn, nu neapărat prin prisma premiului, ci pentru că ne va permite să ne dezvoltăm muzical, ca DJ şi producători. Eu sunt în această lume a muzicii electronice de aproximativ 10 ani, mixez de şase ani în capitală şi mi se pare competiţia potrivită pentru un DJ în ascensiune ca mine. În seara asta o să fie greu, ştiu pentru că am ascultat şi mix-urile celorlalţi concurenţi, îi simt că sunt dornici să câştige, dar sper să fiu surpriza serii!
Mihai Sterian
La 14 ani am avut norocul să împrumut de la un DJ set-up-ul său. Ţin minte şi acum, îl ţinea într-o cutie foarte mare de lemn, de-abia îl puteam ridica de jos, dar eram atât de fericit, că l-am târât după mine până acasă şi l-am ţinut o săptămână. Acolo a început totul. Decizia cea mare am luat-o anul trecut, când am renunţat practic la altceva şi am plecat în Londra să studiez ingineria de sunet. Concursul Burn este o ocazie unică în viaţă, competiţia este foarte mare, prima oară am participat anul trecut, acum am avut noroc şi am reuşit să ajung în finală. Le urez succes colegilor şi sper că o să ne simţim bine.
Alex Preda
M-am apucat de music production acum 10 ani, iar de DJ-ing cu 5-6 ani în urmă, când am descoperit că este cea mai bună metodă de a-mi arăta muzica audienţei. Organizez petreceri în Amsterdam de câţiva ani pentru o audienţă restrânsă, dar ultimele două ediţii au avut mare succes. Am auzit de competiţia Burn de ceva vreme, am participat şi în trecut, nu am avut nicio şansă, iar anul acesta m-am gândit că ar fi o oportunitate să încerc din nou, pentru că ceea ce oferă Burn este o şansă incredibilă. Anul acesta mi-am propus să fiu focusat sută la sută pe muzică. De-abia aştept să văd ce se va întâmpla deseară.
Andrei Hinodache (Hino)
Cum am descoperit muzica? La mine e foarte simplu, tata a fost sunetist, de mic mă plimbam prin săli polivalente la probe de sunet, am fost atras mereu de chestia asta. Fiind consumator de muzică electronică, la un moment dat am decis să schimb placa şi să fiu eu cel care pune muzica! În domeniu sunt de puţin timp, de circa un an, iar de Burn am auzit la o petrecere de acum câţiva ani şi am zis că dacă tot m-am apucat de muzică electronică, ăsta e primul loc în care trebuie să mă înscriu. Am intrat cu o săptămână înainte să se termine competiţia, mulţumesc juraţilor că mi-au luat set-ul, multă baftă tuturor şi sper să ne distrăm.
Mihai Lucian
Pentru mine, totul a început când eram puşti. Un amic de-ai tatălui meu avea un club de noapte, eu mi-am pierdut acolo o mare parte din timp, în spatele pupitrului. De-acolo până la a pune muzică au trecut circa 5,6 ani, pe care i-am petrecut stând pe lângă diferiţi artişti. La 22 de ani am decis să mă apuc de muzică și timp de 7-8 ani am organizat petreceri mai mici sau mai mari, sub diferite nume sau forme, în Bucureşti. În momentul în care am decis să trec la următorul nivel, am plecat în Ibiza, de unde am venit cu foarte multă experienţă, apoi am continuat să fac petreceri în Bucureşti sub numele de Fullhouse. De acolo până la producţie a fost un mic pas, la sugestia prietenilor mei. Au trecut deja doi ani de când stau în studio, produc piese şi încerc să mă lansez pe partea de DJ cât se poate de bine şi de profi. La concursul Burn nu am ajuns din greşeală. Sper să ne distrăm cu toţii şi că va fi o seară frumoasă.
Invitaţii speciali ai Burn Residency, Bog şi Simina Grigoriu, i-au încurajat pe concurenţi înaintea competiţiei din această seară.
“Ştiţi cum e vorba aceea – «toată lumea mixează, şi bunica e DJ» -, aşa că e foarte tare că aţi ajuns până aici. Nu vă luaţi prea în serios, aveţi încredere în voi. Mă aştept la muzică bună şi zâmbete! Dacă faci ce-ţi place, energia ta se va transmite în public”, a spus Simina Grigoriu.
“Competiţia de la Ibiza nu e uşoară deloc. Când ajungi acolo, nu prea realizezi ce ţi se întâmplă. Challenge-urile sunt foarte tari. Ca să le faceţi faţă, trebuie să ieşiţi din zona voastră de confort. Concursul acesta te provoacă să-ţi depăşeşti propriile bariere. Pentru mine a fost o experienţă super-super-productivă; dacă ajungi acolo nu contează premiul, contează să faci networking, să nu vă fie frică să-i stresaţi pe mentorii de-acolo, să învăţaţi cât mai mult. Dacă mergi în club, să ai tot timpul un USB cu muzica ta, nu ştii niciodată când ai o surpriză şi trebuie să treci la pupitru”, a spus şi BOG, unul dintre câştigătorii ediţiilor trecute Burn Residency.
Vineri noaptea, Bog, Simina Grigoriu, Nic Fanciulli, Black Asteroid și Ado vor încerca să stabilească noi recorduri de anduranţă! Petrecerea se încheie oficial abia dimineaţa.
Ziua de sâmbătă începe la Main Stage, de la ora 17, cu Dodo, urmat de inedita colaborare dintre Blanilla și formația de muzică clasică Solartis Quartet. De la ora 21, urcă pe scenă Silent Strike, urmat de CTC, iar miezul nopții îl vom trăi alături de Shiver. De la ora 1, e timpul pentru unele din cele mai așteptate nume ale acestei ediții: Modestep, Calyx & Teebee și Dudawles.
A treia scenă importantă pe harta festivalului este Silent Stage, dedicată artiștilor români. Trei DJ vor mixa simultan, iar publicul își va putea alege ritmul pe care vrea să îl asculte în căști, folosind una din cele trei frecvențe diferite.
Delahoya propune în acest an și un workshop pentru pasionații de muzică electronică. Tinerii care vor să afle secretele mixajului, să facă show-uri vizuale sau scratching, îi vor avea ca traineri pe DJ SHIVER, DJ WICKED și Manu, vineri şi sâmbătă, între ora 20 şi miezul nopţii.
Horaţiu Dumitraş, fondatorul Delahoya, a vorbit astăzi despre începuturile festivalului pe dealul Hoia și evoluția acestuia în cei 20 de ani de existență:
În 1997, în pădurea Hoia, am început cu scenă care în ziua de astăzi ar fi considerată foarte mică, dar la vremea respectivă ne-am bucurat de un interes uriaş. Circa 4500 de oameni, veniţi din toată ţara, la primul festival de acest gen. Lumea care ştia de muzica electronică şi de rave se bucura că exista aşa ceva în România, un loc unde putea să vină mascată, aranjată ca la Love Parade, vopsită pe păr şi cu ţepi, cum era la vremea respectivă mişcarea rave. Am dus festivalul 9 ani de zile acolo, la Hoia, după care, la un moment dat, şi din cauza vremii, fiindcă am “beneficiat” de mulţi ani de ploaie, ne-am mutat pe aeroport, unde au fost nişte ediţii interesante. Eram pe pista de rezervă, acolo instalasem scena, toţi artiştii erau fermecaţi că există aşa ceva, nici măcar în Ibiza nu există o scenă lângă pista de aterizare. Am stat trei ani acolo, până când aeroportul a trebuit să se dezvolte. Ne-am mutat în Floreşti, la centrul comercial, am avut ediţii bune, apoi pe Valea Gârbăului, încă o dată în Hoia, dar acum începem un alt nivel al festivalului, atât ca organizare, cât şi ca invitaţi. În ziua de astăzi, lumea are pretenţii, partenerii noştri au pretenţii, publicul la fel, aşa că era normal să venim în întâmpinarea lor. Evenimentele încep astăzi la ora 6 seara şi pot dura până la ora 12 a doua zi.
Festivalul Delahoya a fost fondat în 1997 și a fost primul eveniment de gen din România, reunind tânăra comunitate a fanilor muzicii electronice. Numele Delahoya a fost dat de pădurea şi dealul Hoia, care au găzduit primii nouă ani ai festivalului.
Ediția 2016 beneficiază de sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj. Delahoya sprijină candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.