Legendara formatie ce va concerta la Bucuresti pe 20 iunie 2014 are o poveste extrem de interesanta in ceea ce priveste numele sau – Jethro Tull. Bizarul nume al formatiei britanice apartine unui mare inventator si pionier al agriculturii, acesta dovedindu-se a fi foarte usor de tinut minte si extrem de popular.
Cum a debutat formatia JETHRO TULL?
Legendara formatie JETHRO TULL s-a nascut in Luton – la nord de Londra, in 1968, din cenusa altor trupe din care facusera parte tinerii muzicieni britanici ce au inceput prin a canta de doua ori pe saptamana. Impartind aceeasi pasiune – muzica, si cu o dragoste comuna pentru blues si alte variate forme ale muzicii, tinerii artisti au inceput sa castige din ce in ce mai multi simpatizanti, avand la inceput un public mic dar entuziast, in diverse baruri si cluburi din sudul Angliei.
Un moment important a fost acela in care faimosul Marquee Club din Wardour Street, Soho le ofea aspirantilor la faima rezidenta in fiecare joi seara. Dar pana la a fi rezidenta in Club Marquee, in incercarea de a ascunde cumva esecurile prestatiilor muzicale modeste si pentru a avea mai multe sanse sa fie rechemata in acelasi club, trupa a recurs la metoda schimbarii permanente a titulaturii. Astfel, trupa a purtat diferite alte nume, printre care si Navy Blue sau Bag of Blues.
Aceste nume erau cel mai adesea oferite de impresarul lor, care intr-o zi i-a botezat Jethro Tull. Contextul in care longevivul grup a imprumutat acest nume ne trimite in timp, in februarie 1968, in biroul firmei londoneze de impresariat Ellis-Wright, de pe Regent Street.
Atunci Ian Anderson a incuviintat aparitia, in clubul Marquee, a grupului pe care il conducea, sub titulatura Jethro Tull, denumire propusa de impresarul Dave Robson, care studiase istoria la facultate. Marcat de genialitatea acestui inventator si pionier al agriculturii, impresarul a botezat formatia Jethro Tull; si Jethro Tull i-a ramas numele, deoarece show-ul a fost un succes si managerul clubului i-a invitat sa se intoarca!
Cine a fost Jethro Tull?
Jethro Tull (n. 30 martie 1674 – d. 21 februarie 1741) a fost un pionier englez al agriculturii, inventator al semanatorii, inventie prin care a avut un rol decisiv in crearea saltului semnificativ al Marii Britanii in domeniul agricol, miscare cunoscuta sub numele de British Agricultural Revolution – Revolutia agricola britanica.
Proprietar de pamant inovator, Jethro Tull a promovat folosirea sapalagii, a inventat un anumit tip de plug modern si semanatoarea mecanica moderna in 1701, folosind pedalele orgii ce apartinea bisericii parohiale. Jethro Tull a fost un personaj polivalent, care a studiat dreptul la prestigioasa Universitate Oxford iar apoi, stapanit de nelinistea si efervescenta specifice perioadei de apogeu a barocului, s-a orientat spre agricultura, profitand de spiritul sau nascocitor si de binefacerile unei mosteniri care l-a transformat, peste noapte, in latifundiar. Actiunile sale de pionierat au constituit demersuri menite sa puna agricultura pe baze noi, stiintifice, inovatoare pentru acea perioada istorica.
De aproape 5 decenii Jethro Tull constituie un exemplu exceptional de creatie, fantezie, inventivitate si originalitate artistica, model demn de urmat si punct de referinta in ceea ce teoreticienii au denumit rock progresiv sau art rock, ori, mai pe intelesul tuturor, muzica moderna.
Biletele pentru show-ul „Jethro Tull’s IAN ANDERSON plays the best of JETHRO TULL” din 20 iunie 2014 se gasesc in toata reteaua BILETOO, la Magazinul Biletoo.ro din Unirea Shopping Center (parter, intrarea de langa McDonald’s), Librariile Adevarul si Eminescu, magazinele Flanco, Muzica si Diverta, Sala Palatului, Palatul National al Copiilor si magazinul BiletFan – Statia de metrou Unirii 1. Lista magazinelor din alte orase ale tarii se gaseste aici. Cei ce doresc sa comande biletele online o pot face de pe: BILETOO.ro, BLT.ro, BILET.ro, BILETE.ro, EVENTIM.ro sau MYTICKET.ro!
Preturile biletelor pentru spectacolul din 20 Iunie 2014, ora 20.00 sunt urmatoarele:
- 250 lei (categoria VIP)
- 200 lei (categoria 1)
- 150 lei (categoria 2
- 100 lei (categoria 3)
- 50 lei (categoria 4)