Pe vremuri, in preajma zilei de 1 martie, pe 24 februarie, oamenii sarbatoreau Dragobetele!
Deoarece o parte dintre romani i-au uitat semnificatia si au substituit-o cu sarbatoarea vecinilor nostri occidentali, celebrul cantaret Italian Toto Cutugno – iubitor al culturii si traditiilor romanesti, ne indeamna sa creadem in aceasta traditie si sa o pastram vie si nealterata!
Dragobetele simbolizeaza inainte de orice dragostea si tineretea in traditiile romanesti, dar este si un zeu al bunei dispozitii, de ziua lui facandu-se petreceri.
Ziua lui Dragobete, zeul tineretii, al veseliei si al iubirii are origini stravechi. Dragobetele este un personaj care a fost preluat de la daci si ulterior transformat intr-un protector al tinerilor si un patron al iubirii.
Numit si Navalnicul, el era cel despre care se credea ca suceste mintile fetelor tinere, precum Zburatorul din mitologia populara romaneasca. Acesta era fiul babei Dochia si era un flacau chipes si iubaret, ce seducea femeile ce ii ieseau in cale.
Si daca tot a venit vorba de seductie, Toto Cutugno stie cel mai bine sa faca asta, artistul avand milioane de fane care il apreciaza si iubesc. Cantaretul a auzit de traditiile romanesti, despre care spune ca sunt foarte frumoase si ca ar trebui pastrate vii si nealterate, pentru ca si stranepotii nostri sa se poata bucura de ele.
Stiati ca…
– atat baietii, cat si fetele au datoria de a se veseli in aceasta zi pentru a avea parte de iubire intreg anul?
– din vechime exista credinta potrivit careia de Dragobete pasarile isi aleg perechea pe viata, iar cele ramase singure nu-si fac cuib si n-au pui pana la anul urmator?
– ziua aceasta se obisnuia a se celebra cu voie buna si gesturi de iubire? Cei care voiau sa nu se desparta de cei dragi nu lasau ziua sa treaca fara un sarut. Se organizau petreceri in aer liber, daca timpul o permitea, la care se dansa sau aveau loc jocuri.
– “Dragobetele saruta fetele”? In anumite zone chiar si astazi, in aceasta zi de mare sarbatoare, tinerii imbracati in straie frumoase obisnuiesc sa se stranga in paduri si sa culeaga in buchetele cele dintai flori ale primaverii. La ceasul pranzului, fetele pornesc catre sat, iar baietii alearga dupa ele, incercand sa le prinda si sa le dea un sarut.
– in anumite sate uitate ale Romaniei, din pamant se scot radacini de spanz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli?
– in unele zone ale tarii, tetele tinere isi pun busuioc sfintit sub perna, avand credinta ca Dragobetele le va ajuta sa gaseasca iubirea adevarata?
– in aceasta zi trebuie neaparat sa nu stai acasa la tine, sa te duci in padure, in alt sat, in mijlocul naturii, sa simti chemarea primaverii si sa petreci in voie buna?
„L’amore e amare l’amore”. – Iubire inseamna sa iubesti iubirea. Probabil aceasta este melodia care l-ar caracteriza cel mai bine pe Toto Cutugno, artistul italian care nu poate trai fara … iubire.
Toto Cutugno va sosi in curand in tara noastra, pentru mult asteptatul sau concert de la Cluj-Napoca, din data de 13 Martie, acest spectacol fiind o ocazie excelenta de a face o surpriza unei persoane dragi.
Evenimentul va avea loc la Sala Polivalenta, de la ora 19.00 si se va intitula: „Best Of”! Toto Cutugno dedica tuturor doamnelor si domnisoarelor spectacolul ce va avea loc in preajma Zilei Internationale a Femeii!
Fanii artistului dar mai ales fanele vor putea asculta melodii precum „L’Italiano“, „Serenata“, „Insieme: 1992”, „Figli”… si piese special compuse pentru reprezentantele sexului frumos.
Biletele pentru concertul lui Toto Cutugno se gasesc la casa de bilete a Salii Polivalente, la Libraria Librarium Universitatii, la Iulius Mall, la magazinele Orange, Vodafone, Diverta, Germanos, Inmedio si in agentiile TUI TravelCenter si online pe Biletoo.ro!