eveniment recomandat de DISPERSIE#Răspândim Idei
Iubitori ai muzicii folk, prieteni ai muntelui,
Vă așteptăm să ne bucurăm de un concert de excepție, marca Emeric Imre @Flying Circus, Cluj.
Marți, 19 Decembrie, începând cu ora 20,00, ne reîntâlnim cu melodiile devenite tradiție, precum Nebun de Alb, Buna Variantă Rea, Condamnare.
Preț bilet: 15 RON (achizitionarea se face în ziua evenimentului, la intrare). Să fie folk!
Despre Emeric Imre:
Născut în 30 ianuarie 1965, Cluj, regiunea Cluj, Emeric Imre este un chitarist, muzician, interpret și compozitor român.
Anul 1983 a fost cel mai frumos an din viața artistului. Începuse să guste războiul frumos dintre “scenă și public”. Primul mare spectacol oficial al „găștii de nebuni” a avut loc pe scena Casei de Cultura a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca. Se cânta folk, se făcea pantomimă, umor și poezie. Din repertoriul „găștii nebune” făceau parte piese proprii și ale celor de la Cenaclul Flacăra, căci „folkul era rege atunci în România”. Pe lângă Casa Armatei, repetițiile mai erau găzduite de Casa Municipală de Cultură sau Casa Tineretului. Dintre coordonatorii grupului au făcut parte Emilia Ivanov,Traian Bradea,Mircea Olaru-Zainescu și Cornel Udrea. În 1984, a debutat la Cenaclul Flacăra, împreună cu Iosif Szabo (Kidd ) ,Ghita Cucui și Liviu Robu cu care formau grupul Notorius. Euforia scenei a fost curmată însă de chemarea „în armată”. A fost militar la o unitate din Timișoara, în orchestra căreia a cântat la vioară și chitară. La terminarea stagiului militar, Cenaclul Flacăra s-a desființat. Evenimentele din ’89 reprezintă pentru el un moment mișelesc despre care ii este și acum lehamite sa vorbească. Consideră că anii care au urmat „au adus mult mai multă libertate, dar și mult surogat”. în 1992 si-a reluat activitatea alături de Cenaclul Flacăra, cu turnee și concerte în întreaga tară. Cenaclul lui Adrian Păunescu si-a încetat activitatea prin anul 2000. Emeric Imre a luptat, însă, mai departe pentru promovarea folkului. Pe lângă participarea la manifestări precum festivalul Folk You, la a cărui inițiere susține că a avut o contribuție însemnată, timp de un an, organizează în fiecare joi, în localul clujean Pub Zone, seri de folk. În spațiul puțin fastuos, dar primitor, de aici, au cântat de atunci „nume sonore din breaslă”: Dinu Olărașu, Adrian Ivanițchi, Tatiana Stepa, Florin Chilian, Vali Moldovan, Octavian Bud, Emilian Onciu, grupul Orizont 77 (format din Magda Puskas, Vali Moldovan și Ghiță Danciu), Vasile Mardare, Dan Vana sau Hans Knall. Au mai participat la spectacolele de joi și invitați locali, precum câțiva din cenaclul „Altfel”, Florin Toloargă, Gabi Forfotă, Ramona Ocnean, Ioan Onișor, Sandra Ladar, Mihaela Todea, Ducu Hotima, un grup care menține vie mișcarea folk studențească din Cluj. Totodata începe repetițiile cu „Emeric &Friends” formata din: Emeric Imre chitară și voce, Gavrilă Petru chitară solo, Hollondus J. Zoltan chitară bass, Sebastian Lazar percuție și Marius Roje clape.
În 2006 lansează albumul „Nebun de alb”, înregistrat împreuna cu Jimi El Laco (vioară și chitară), Roje (clape) și Sebi Lazăr (percuție) în studioul primului. La acest album Daniel Prigoană participă în calitate de inițiator si sponsor fara de care acest vis nu ajungea in real. Coperta si imaginile acestui album Bogdana Andras.
Împreuna cu doi asociați, Marius și Relu, reușește să pună la punct o oază de întâmplări reale și melodioase în cadrul clubului „Autograf”. Fondează o trupă care se cheamă “Emeric & Friends și Prietenii” a cărei componență este: Emeric Imre – chitara acustica și voce,Adelina Bolot- voce, Razvan Krivach voce și chitară electrică, , Sorin Zamfir percuție și Gabi Ghita clape. Ulterior, trupa își ia numele de Emeric Set.
În anul 2012 lansează albumul Târziu. Albumul Târziu. Este nominalizat pentru premiul pentru „Cel mai bun album folk al anului 2012”, piesa „Condamnare la toamnă” premiul pentru „Cea mai bună piesă”, iar Emeric Imre titlul de „Cel mai bun artist folk”.
În 2014 lansează albumul de iarnă intitulat Iarna mea cu ochii mari. La realizarea acestui album au contribuit printre alții Jimi El Laco (Nightlosers), Dorel Vișan, Dumitru Fărcaș, Cornel Udrea, Hollondus J.Zoltanau, Magda Puskas.
Încet-încet, Emeric Imre devine unul din cei mai populari artiști ai muzicii folk, susținând un număr impresionant de concerte în toată țară.
Emeric a compus peste 260 de lucrări în stil folk. Printre acestea se numără:
- Nebun de alb pe versurile poetului Adrian Păunescu (2006)
- Bună varianta rea pe versurile poetului Adrian Păunescu
- Orație de nuntă pe versurile poetului Adrian Păunescu
- Noapte de unul singur pe versurile poetului Adrian Păunescu
- Juramânt pe versurile poetului Adrian Păunescu
- Condamnarea la toamnă pe versurile poetului Adrian Păunescu
- Cantec pentru Aurora pe versuri de Emeric Imre
- Respirarea aerului de sub aripa pe versuri de Nichita Stanescu
- Sinuciderea lui Don Juan pe versuri de Ion Minulescu
- Scrisoare suparata pe versuri de Viorel Garbaciu
- Cantec de final pe versuri de Dorin Tudoran
- Povestea cavalerului cu brici pe versuri de Emil Brumaru
si multe altele pe versuri proprii.
Sursă biografică: Wikipedia