Intr-un interviu accordat revistei The Atlantic, cel mai cunoscut autor de romane horror, americanul Stephen King, discuta despre importanta primei fraze dintr-un roman, scenariu, articol etc.
“Sunt tot felul de teorii” declara acesta, “este un lucru complicat.” Dincolo de teorii si dezbateri, autorul revine la o idee de baza, in privinta primei fraze de la inceputul oricarui text: “O fraza de inceput ar trebui sa invite cititorul sa citeasca povestea. (fraza) Ar trebui sa zica: Asculta. Vino aici. Vrei sa afli despre lucrul asta.”
Discursul scriitorului este convingator, datorita abordarii unor tabere complet diferite. Cititorul avid de informatie sau interesat de lectura si scriitorul faimos, apartinand unui stil literar. Stephen King vede aspectele importante din fiecare tabara, nu este partinitor, nu vorbeste cu aroganta si incearca sa dea un sfat util pentru tinerii scriitori.
“Am vorbit atat de mult despre cititor, dar nu poti neglija faptul ca fraza de inceput este importanta si pentru scriitor. Persoana care se afla in postura celui care redacteaza textul proriu-zis. Pentru ca nu vorbim doar de vointa cititorului, ci si de cea a scriitorului, iar tu trebuie sa ii multumesti pe amandoi.”
Scriitorul ofera un sfat nepretuit. Dupa cum il inveti pe cititor, asa te inveti si pe tine, orientandu-ti activitatea in directia potrivita.
Stephen King, recunoaste, in ciuda celor discutate mai sus, ca nu se gandeste prea mult la fraza de inceput, atunci cand scrie. Isi permite sa faca asta in prima versiune a textului (draft), pe care noi, cititorii, o vedem doar la muzee, la licitatii sau printre vrafurile de hartie, aruncate pe birou.
Acea fraza de inceput, bine structurata si atragatoare, ia forma finala dupa o revizuire. Un proces important, care finiseaza textul brut, al scriitorului, inainte ca acesta sa fie publicat.
Revizuirea, facuta in al doilea exemplar – “Unul dintre ele, in orice caz” poate ca “are nevoie de niste schimbari majore” – declara Stephen King, in cartea sa, dedicata scriitorilor, aparuta sub titlul: “On Writing” (despre procedee artistice ale scrierii), publicata in anul 2000.
Si totusi, revizuirea este un procedeu foarte important, o actiunea care “nu greseste aproape niciodata.” Mai jos sunt extrase 20 de reguli pentru un text de success, extrase din cartea lui Stephen King: “On Writing”. Aproape jumatate din acestea au legatura cu procedeul de revizuire.
Cealalata jumatate, se refera la gramatica, procedee artistice, obiceiuri si disciplina. Cateva dintre aceste reguli apar in orice ghid dedicat scriitorilor. Celelalte au fost gandite de Stephen King dupa multi ani de incercari si greseli, facute in slujba literaturii.
1. La inceput scrie pentru tine, apoi te gandesti la cititori. “Cand scrii o poveste, o spui chiar tu. Atunci cand o rescrii, obiectivul principal este sa scoti acele elemente care nu se identifica cu povestea.”
2. Nu folosi diateza pasiva. “Scriitorii timizi folosesc diateza pasiva din acelasi motiv pentru care indragostitii timizi prefera parteneri inactivi.”
3. Evita adverbele. “Adverbul nu este prietenul tau.”
4. Evita adverbele, in special dupa formula: “a zis el” si “a zis ea.”
5. Dar, nu folosi in exces, limbajul gramatical perfect. “Rolul fictiunii nu este limbajul gramatical correct, ci lejeritatea textului, care atrage pe cititor.”
6. Magia este in tine. “Sunt convins ca frica este sursa multor texte scrise gresit.”
7. Citeste, citeste, citeste. “Daca nu ai timp sa citesti, nu ai timp (sau resurse), pentru a scrie.”
8. Nu incerca sa ii faci pe altii fericiti. “Daca intentionezi sa fii cat se poate de sincer, in scrierile tale, respectul celorlati, fata de tine, nu va mai exista.”
9. Inchide televizorul. “Televizorul care sta pornit in timp ce scrii, indifferent unde esti, este ultimul lucru de care are nevoie un scriitor la inceputul carierei.”
10. Ai la dispozitie 3 luni. “Primul exemplar (draft), pentru o carte, chiar si una cu multe pagini, ar trebui sa fie scrisa in maximum trei luni, cam cat dureaza un anotimp.”
11. Exista doua secrete pentru a avea succes. “Am fost sanatos, fizic, si am ramas alaturi de sotie.”
12. Scrie cuvintele pe rand. “Indiferent ca scrii o pagina (vignette), sau Trilogia epica: `The Lord of the Rings` – munca ta este buna cand ai grija de fiecare cuvant.”
13. Sa fi concentrat. “Nu ar trebui sa ai un telefon in camera, in nici un caz, TV sau jocuri video.”
14. Ramai la stilul literar propriu. “O persoana nu poate imita abordarea unui scriitor pe un anumit gen, indiferent cat de simpla pare munca celui pe care vrei sa il copiezi.”
15. Fa descoperiri. “Povestile sunt niste relicve, parti dintr-o lume, antica, nedescoperita. Meseria scriitorului este sa isi folosesca resursele pentru a scoate din pamant aceste relicve, fara sa le distruga.”
16. Ia o pauza.” Fa o pauza de sase saptamani. Dupa aceasta perioda citeste cartea scrisa de tine. Vei avea o experienta ciudata.”
17. In povestea ta, renunta la descrierile sau actiunile plictisitoare, si `omoara-ti` personajele favorite. “( sa moara eroii, sa moara eroii, chiar si atunci cand iti ranesti orgoliul de scriitor, sa moara eroii.)”
18. Cercetarea este mai importanta decat povestea scrisa de tine. “Tine minte cuvantul: `trecut`. Acolo are loc cercetarea: dute cat mai departe in trecut, la povestea initiala.”
19. Ajungi scriitor doar pentru ca citesti si scrii. “Inveti cel mai bine atunci cand citesti mult si scrii mult. Cele mai bune lectii sunt cele pe care le inveti singur.”
20. Scrii ca sa fi fericit.”Nu scrii pentru bani, pentru faima, pentru inalniri cu femei, pentru sex, sau ca sa iti faci prieteni. Sa scrii este ceva magic, scrisul este ca apa pentru viata. Apa este gratis. Vino si bea.”
Iata ca Stephen King este un autor trecut prin viata, la propriu si la figurat. Acestea sunt cele 20 de reguli, pentru orice scriitor la inceput de drum. Regulile sunt utile. Unele noi, altele vechi, profunde, pline de ideal si etica.
Ii dorim succes lui Stephen King si tuturor scriitorilor care ii vad urmele in departare si vor sa-l urmeze.