Castigatori Oscar 2015

Imagine generala

Ca in fiecare an, Gala premiilor Oscar a fost ocazia perfecta pentru vedetele de la Hollywood sa isi etaleze toalete scumpe si impresionante, sa isi promoveze proiectele anterioare si cele viitoare, sa acorde interviuri celor mai cunoscute publicatii si trusturi de presa din lume si, nu in ultimul rand, sa fie nominalizati si recompensati cu statueta de aur, cel mai important trofeu din industria filmului american.

Nu au existat prea multe surprize nici in acest an. Castigatorii si-au facut loc printre ceilalti inca de anul trecut, cand s-a discutat intens despre productii de succes cum ar fi “The Theory of Everything” al lui James Marsh, “Still Alice” regizat de Richard Glatzer, Wash Westmoreland, “Birdman” regizat de Alejandro Gonzalez Inarritu, filmul “Boyhood” al lui Richard Linklater, sau pelicula participanta si la editia de anul trecut: “The Grand Budapest Hotel” in regia lui Wes Anderson.

Fara alte introduceri, am reusit sa va trecem in revista castigatorii, cateva informatii despre proiectele acestora si cele mai importante momente de la gala Oscar, tinuta pe 22 februaria 2015 la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.

La editia din acest an, buna dispozitie a fost asigurata de cantareata Lady Gaga, care a interpretata o varianta a melodiei “Sound of Music” cu o cazia sarbatoririi a 50 de ani de la lansarea musicalului cu acelasi nume in 1965.

Gazda serii, actorul Neil Patrick Harris a inceput seara cu o melodie dedicata istoriei si industriei filmului american, acompaniat de actorii Anna Kendrick si Jack Black.

Primele nominalizari au fost date pentru drama “Birdman” a lui Alejandro Gonzalez Inarritu si comedia “The Grand Budapest Hotel” a lui Wes Anderson, primind fiecare cate 9 nominalizari. Urmatorul pe lista a fost productia “The Imitation Game” regizata de Morten Tyldum cu 8 nominalizari si “American Sniper” (Clint Eastwood), cu 6 nominalizari.

Actorul britanic Eddie Redmayne a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor in filmul “The Theory of Everything” (Teoria intregului), in timp ce actrita Julianne Moore a obtinut statueta de aur pentru cea mai buna actrita in “Still Alice

Redmayne a tinut sa ii multumeasca “partenerului sau uluitor”, Felicity Jones si “regizorului feroce, dar incredibil de bun, James Marsh”.

_81171453_redmayne

Actorul Eddie Redmayne a fost intampinat cu onoruri pentru interpretarea extraordinara a fizicianului Stephen Hawking care sufera de o boala neuronala ce ii afecteaza capacitatile motorii numita “motor neurone disease (ALS)”.

Dupa ce i s-a inmanat premiul, actorul britanic a tinut sa multumeasca familiei Hawking si doamnei Jane Hawking autorul romanului pe care este bazat filmul castigator al premiului Oscar. Redmayne a declarat ca statueta din mainile sale apartine “oamenilor din lumea intreaga, care se lupta cu boala ALS”.

Urmatorul pe lista a fost regizorul mexican Alejandro Gonzalez Inarritu, care s-a ales cu premiul Oscar pentru cel mai bun regizor si cel mai bun film cu drama “Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, tradus in Romania sub titlul “Omul Pasare sau Virtutea nesperata a ignorantei”.

inarritu.0

Pelicula “Birdman” a fost vedeta serii dupa ce regizorul Alejandro Gonzalez Inarritu si colegii sai au primit premiul Oscar si la categoriile: cel mai bun scenariu, cea mai buna imagine.

Birdman” prezinta povestea unui actor mediocru, cunoscut la un moment dat in rolul unui super-erou, care incearca sa ajunga din nou in atentia publicului intr-un spectacol pe scena unui teatru de pe faimosul bulevard american Broadway.

Starul american Julianne Moore a tinut un discurs dedicat importantei si eforturilor depuse in campaniile de diagnosticare si tratare a bolii Alzheimer, cu trimitere la rolul acesteia din “Still Alice” unde interpreteaza o femeie la 50 de ani care primeste dignosticul bolii Alzheimer.

_81171515_moore_reuters2

“Sunt atat de fericita, atat de incantata ca putem sa spunem lumii ce inseamna acesta boala”. A declarat actrita. Atatia oameni care sufera de boala asta se simt marginalizati. Oamenii care au boala Alzheimer merita sa fie vazuti pentru a se gasi un leac.”

Filmul “Boyhood” (12 ani de copilarie), regizat de Richard Linklater a castigat doar un premiul din cele sase nominalizari pe care le-a primit. Premiul a fost acordat starului american Patricia Arquette pentru cea mai buna actrita in rol secundar. Actrita a tinut sa multumesca “familiei Boyhood” si “fiecarei femei care a nascut”.

“Pentru fiecare femeie…noi ne-am zbatut sa aibe drepturi egale. A venit timpul ca noi sa luptam pentru salarii egale”. A declarat acesta, in timp ce toata sala aplauda cu pasiune.

_81170907_simmons_afp

JK Simmons, o figura constanta in filmele americane, mai ales in roluri secundare, a reusit sa castige premiul Oscar pentru cea mai buna reprezentatie intr-un rol secundar in pelicula “Whiplash”, unde interpreteza un profesor de percutie foarte strict cu elevii sai de la Conservator.

“Whiplash” a ramas in atentia juriului Academiei Americane de Film si a obtinut inca doua statuete pentru ce-a mai buna editare si cel mai bun sunet.

Asa cum am mentionat la inceput, juriul si publicul a mai acordat o sansa mult discutatului film al lui Wes Anderson, “The Grand Budapest Hotel”. Milena Canonero a primit premiul Oscar pentru cel mai bun design de costume si colegele sale britanice, Frances Hannon, Mark Coulier au primit statueta pentru pentru cele mai bune coafuri si machiaje.

Frances Hannon a tinut sa ii multumeasca actorului Bill Murray (absent la aceasta editie), care a apare in film in cateva scene scurte, pentru intalnirea cu regizorul Wes Anderson, aranjata de veteranul american in urma cu 17 ani pe platourile de filmare ale productiei “Rushmore”.

Alti cineasti din Marea Britranie, regizorul Matt Kirby si Producatorul James Lucas, au primit premiul Oscar pentru cel mai bun scurtemtraj de actiune “The Phone Call” (2013), o productie de 20 de minute in care ii putem vedea pe actorii Sally Hawkins si Jim Broadbent.

87th Annual Academy Awards - Arrivals

Drama biografica “The Imitation Game”, facuta dupa viata adevaratului matematician Alan Turing, cu actorul Benedict Cumberbatch in rolul principal, a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna adaptare.

Acest premiul, a fost o mica consolare pentru echipa de filmare, actori si regizor (Morten Tyldum), care s-au asteptat sa fie nominalizati si castigatori la mai multe categori, sau la o categorie mai importanta.

La categoria film strain, castigatorul a fost drama poloneza “Ida” (2013), filmata in intregime in alb si negru de regizorul Pawel Pawlikowski. Acesta s-a implicat si in munca de creatie scenaristica pentru a da un plus de autenticitate si realism acestui film de arta .

Pentru ca acest film european a fost mai putin mediatizat decat celelalte, mai simt obligat sa dau cateva detalii despre povestea filmului.

Regizorul Pawel Pawlikowski ia-a distrubuit pe actorii Agata Kulesza (Wanda), Agata Trzebuchowska (Anna) si Dawid Ogrodnik (Lis) in rolurile principale.

Anna, o tanara care traieste in Polonia anilor ’60, pregatita sa isi inceapa viata de calugarita la manastirea unde a crescut de cand a ramas orfana.

Inainte sa depuna juramantul, Anna afla de existenta unei matusi pe care trebuie sa o viziteze inainte sa imbrace straiele monahale. Dupa ce face cunostiinta cu matusa indepartata, tanara afla mai multe despre trecutul familiei din care provine, secrete din timpul ocupatiei Naziste a Poloniei, si adevaratul ei nume: Ida.

John Legend si melodia “Glory” a cantaretului de rap Common, folosita in drama despre drepturile civile ale persoanelor de culoare din filmul “Selma”, a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun cantec.

Legend a vorbit pe scena despre tenta politica a filmului sau spunand: “Noi traim in cea mai incarcerata tara din lume…oamenii defileaza cu cantecul nostru…noi suntem alaturi de voi, mergeti mai departe.”

oscars-awards-cine_3208706k

Producatorul Emmanuel Lubezko a castigat premiul Oscar cu drama “Birdman”, al doilea premiu obtinut in lunga sa cariera de cineast. Primul premiu Oscar, a fost obtinut de acesta in 2014 cu filmul “Gravity”, la care a lucrat tot in calitate de producator.

Filmul documentar a fost reprezentat in acest an de productia “Citizenfour”, un material interesant despre cea mai mare scurgere de informatii din istoria serviciilor de spionaj american.

Documentarul prezinta evenimentele legate de fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate, controversatul, Edward Snowden si dezvaluirile facute de acesta cu privire la marile operatiuni de supraveghere a telecomunicatiilor si postei electronice desfasurate de guvernul Statelor Unite ale Americii in ultimii ani.

Premiul pentru cel mai bun documentar de scurtmetraj a fost castigat de productia “Crisis Hotline: Veterans Press 1”, un material despre consilierii psihologici care lucrau la un serviciu telefonic dedicat soldatilor americani cu probleme si traume lasate de razboi.

Drama “American Sniper”, regizata de actorul Clint Eastwood a castigat premiul Academiei de Film American pentru cel mai bun sunet .

“American Sniper” este un film ecranizat dupa autobiografia fostului ofiter american Chris Kyle, decedat in 2013. Filmul este regizat de Clint Eastwood cu actorii Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Grimes, Kyle Gallner, Jake McDorman si Cory Hardrict.

richard-linklater-and-alejandro-inarritu

Cel mai discutate filme ale acestei editii au fost, fara indoiala, “Birdman: Or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”, si “Boyhood” , doua filme despre care s-a vorbit intens de la inceputul acestui an in mass media, pe retele de socializare si la evenimente din industria filmului.

Regizorii celor doua filme au facut tot ce au putut pentru a nu lasa la vedere rivalitatea dintre ei si au jucat corect pana la sfarsit, cand s-a tras linie si s-a ales castigatorul.

Invingatorul editiei din 2015 a fost regizorul mexican Alejandro Gonzalez Inarritu cu pelicula “Birdman”. Acesta a lasat la o parte faima si spiritul competitiei numind rivalitatea dintre el si Linklater “o prostie”. La randul sau, Richard Linklater (regizorul Boyhood), a declarat tare si raspicat ca i-a placut foarte mult filmul “Birdman”, regizat de Inarritu.

Mai jos, un clip cu cele mai importante momente de la Gala Oscar, din 22 februarie 2015.

Actualitate

SAMAEL – PASSAGE exclusive SHOW, Quantic 12 decembrie 2024

Acum aproape 20 de ani, elevetienii de la Samael lansau Passage, un album etalon pentru aceasta trupa. Pe 12...

Tarja la Arenele Romane: Program si reguli de acces

 Pe 23 decembrie va asteptam la Arenele Romane in cort incalzit la un show cu Tarja Turunen - Dark...

Grimus intră în studio pentru „Grimus 6” și lansează primul single pe 12 decembrie.

Vești mari pentru fanii Grimus! Una dintre trupele emblematice ale scenei alternative din România, anunță cu entuziasm că a început...

Tenorul Ştefan von Korch dăruieşte poveşti de iarnă pe portativ melomanilor din Bucureşti, Timişoara şi Blaj în luna decembrie

Concerte vocal-simfonice pe scenele Filarmonicilor naţionale, recitalul “Invitaţie la vals” cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi...

Colinde cu Moonlight Breakfast şi Alexandra Ungureanu la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în această lună

Sărbătorile vin în acorduri de jazz şi refrene de colinde la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot.  Întâlniri muzicale...

Călin Pop lanseazăun nou single: „Îngeri de zăpadă”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Îngeri de zăpadă”   Melodia este disponibilă...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro