Noi cărţi semnate de Mario Vargas Llosa, José Saramago, Orhan Pamuk, T.S. Eliot, Mo Yan, Aleksandr Soljeniţîn şi Yasunari Kawabata vor apărea anul acesta în librăriile româneşti.
Semne bune editoriale anul are, pentru că în seriile de autor ale laureaţilor Nobel de la marile edituri sunt anunţate noi titluri. În seria de autor Orhan Pamuk, distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2006, va apărea, la Editura Polirom, romanul „Cevdet Bey şi fiii“, o frescă a vieţii private în tânăra Republică Turcă. Romanul de debut al lui Orhan Pamuk prefigura încă din 1982 cariera celebrului scriitor turc, fiind o cronică a unei societăţi care-şi însuşeşte tot mai mult obiceiurile occidentale. Tot în colecţia Biblioteca Polirom va apărea romanul „Lucarna“, în seria de autor José Saramago, laureat Nobel în 1998. Despre romanul „Lucarna“ publicaţia „The Gurdian“ scria: „Familia, stâlpul societăţii, e un fel de cuib de vipere din care nu lipsesc violul, dragostea între lesbiene, abuzul. Societatea portugheză a anilor ’50 era însă pregătită pentru o astfel de carte?”.
„Valsul florilor“
În seria de autor Mario Vargas Llosa, laureat cu Nobel în 2010, vor apărea la Editura Humanitas titlurile: „Orgia perpetuă. Flaubert şi Doamna Bovary“, „Arme şi utopii. Viziuni despre America Latină “ şi „Conversaţie la Catedrală“
De asemenea, la Humanitas Fiction vor fi editate alte titluri de primă mână: „Valsul florilor“ şi „Frumuseţe şi întristare“, de Yasunari Kawabata (Nobel, în 1968), „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici“, de Aleksandr Soljeniţîn (Nobel, în 1970), „Eseuri“, T.S. Eliot (Nobel, în 1948). De asemenea, „Balada usturoiului din Paradis“, un nou volum al câştigătorului Premiului Nobel de anul trecut, scriitorul chinez Mo Yan, va apărea în octombrie.
„Chiar în luna ianuarie mizăm pe o selecţie extraordinară din povestirile lui Yasunari Kawabata în care două dintre povestiri şi mai ales cea de mari dimensiuni «Valsul florilor» sunt traduse pentru prima oară într-o limbă europeană. «Valsul florilor» poate fi considerată oricând una dintre capodoperele lui Kawabata“ , spune Denisa Comănescu, director editorial la Humanitas Fiction. „Rezervaţia de îngeri“ a lui Emil Brumaru.
Alături de titlurile laureaţilor cu Nobel, vor apărea titluri de autori români prestigioşi. Astfel, la Humanitas vor fi editate cărţi noi de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Lucian Boia şi Neagu Djuvara. La Polirom vom putea citi versiuni revizuite de Nicolae Steinhardt („Călătoria unui fiu risipitor. Eseu romanţat asupra neizbânzii“) sau de Norman Manea („Despre clovni“) .
Humanitasul anunţă în această primăvară un nou volum de poeme al lui Emil Brumaru, „Rezervaţia de îngeri“ şi un volum de eseuri al lui Cezar Paul-Bădescu, „Umbre pe ecranul tranziţiei“. În luna mai, la aceeaşi editură, va apărea volumul de „Convorbiri cu Dan C. Mihăilescu“, realizat de Daniel Cristea-Enache. De asemenea, de la Humanitas Fiction, directorul editorial Denisa Comănescu recomandă: „ «Limbajul florilor», de Vanessa Diffenbaough, este cel mai exploziv fenomen literar internaţional din ultimii ani, care într-un singur an s-a tradus în peste 40 de ţări şi s-a vândut în milioane de exemplare.“
Bocelli şi „Muzica tăcerii“
În portofoliul Editurii RAO se află în pregătire o nouă carte semnată de John Grisham. Autorul a visat la o carieră de jucător de baseball, ceea ce explică subiectul romanului său „Calico Joe“, o lovitură la cap cu o minge de baseball care pune capăt carierei unui tânăr promiţător.
“Soţia tigrului”, de Tea Obreht, este o dramă scrisă de o tânără autoare născută în fosta Iugoslavie. „Soţia Tigrului”, editată de RAO, imaginează o saga emoţionantă despre medici şi relaţiile lor pe fundalul zbuciumat al Balcanilor. Este un roman care se citeşte dintr-o suflare, dar cu toate astea plin de înţelesuri. Cartea este câştigătoare a Premiului Orange pentru ficţiune în 2011, New York Times Bestseller şi finalistă National Book Award 2011. În preajma concertului din Bucureşti al marelui tenor Andrea Bocelli (foto), ce va avea loc pe 25 mai la Romexpo, Editura Curtea Veche va publica pentru fanii artistului autobiografia acestuia, „Muzica tăcerii“. Pentru această primăvară, Curtea Veche Publishing pregăteşte un nou volum din colecţia dedicată Casei Regale. „Ana. Portretul Reginei” de ASR Principele Radu al României va fi un album biografic al Majestăţii Sale Regina Ana a României.
La Editura Trei, în colecţia Fiction Connection va apărea un nou roman scris de Pascal Bruckner − „Casa îngerilor“, iar la Vellant unul dintre cele mai importante proiecte editoriale este volumul „Religia pentru atei“, de Alain de Botton.
„Prin fereastră“, cu Julian Barnes În anul 2013, Editura Nemira va aduce în rafturile librăriilor din România cărţi pe toate gusturile şi pentru toate buzunarele. „Printre delicatesele cu care doreşte să-şi răsfeţe publicul se numără şi volumele «Prin fereastră», o nouă carte de Julian Barnes, sau «Ospăţul lui John Saturnall», cel mai recent roman al lui Lawrence Norfolk.
Editura Nemira va continua ampla serie de autor Stephen King, publicând una dintre cele mai recente cărţi ale celebrului scriitor, şi, de asemenea, va continua seria hardcover dedicată literaturii îndrăgite a Rodicăi Ojog Braşoveanu“, recomandă Dana Ionescu, redactorul-şef al editurii.
La Editura Univers vor apărea seriile de autor (Boris Vian, A. Soljeniţîn).Unul dintre titlurile de referinţă este o nouă traducere din opera lui Cees Nooteboom, romanul “Filip şi ceilalţi”. Cees Nooteboom este unul dintre cei mai importanţi autori olandezi contemporani şi unul dintre scriitorii care se regăsesc, an după an, pe lista neoficială a candidaţilor la Premiul Nobel pentru Literatură. În traducere inedită, vor fi şi povestirile lui Donald Barthelme, unul dintre cei mai importanti prozatori postmoderni americani – volumul “60 de povestiri”. Anul 1928 de jurnalul inedit al Reginei Maria La Polirom. tot în acest an editorial vor apărea al zecelea volum, acoperind anul 1928, din jurnalul inedit al Reginei Maria, precum şi al doilea volum al studiilor de istorie a religiilor ale lui reunite sub titlul „Iter in silvis, ambele şi în ediţie digitală.