Caravana de intervenție culturală comunitară Maskar
Sala Studio, 11 mai, 18:00-20:30
eveniment recomandat de DISPERSIE#Răspândit Idei
În cadrul Caravanei Maskar vă invităm la reprezentația spectacolului de teatru comunitar ”Maskar (Între)”, precedată de o expozitie itinerantă privind patrimoniul material și imaterial al culturii rrome din Teleorman.
Spectacolul de teatru comunitar ”Maskar (Între)” aduce în prim-plan transformări ale comunităților de romi, tradiții pierdute, schimbări sociale și politice majore, care au marcat secole de istorie a discriminării. În Maskar (Între), bau-baul istoriei cu care creștem și pe care încercăm să-l adormim ne bântuie imaginarul și ne provoacă reflecția.
Echipa: Mihaela Michailov (text), Radu Apostol (regie), Arh. Gabi Albu (scenografie), Jacu Neumanu (muzică), Elena Găgeanu (video), Katia Pascariu și Viorel Cojanu (distribuție).
Spațiul expozițional Maskar vă invită la reflecție privind meșteșugurile, porturile, legendele și modul de relaționare al culturii rrome cu societatea post-comunistă.
Echipa: Mihaela Cimpeanu (curator), Ionuţ Dulămiţă, Ileana Gabriela Szasz și Vlad Dudum (artiști).
Câte fețe are bau-baul copilăriei tale? Ce culoare avea „răul cel mai rău” atunci când erai mic?
Ce-i aia rudar? Ia zi, știi? Ce-i aia maskar? Ia zi, afli? Câte cuvinte folosești fără să le cunoști sensul?
Mama ta are fustă lungă, lungă? Tatăl tău fură găini? Bunica ta face vrăji? Tu locuiești în casă din chirpici? Ai 7 frați?
Istoria se contractă și se dilată ca o poveste nesfârșită, cu finaluri trecute deschise în prezent. O poveste despre cine-a fost rob și cine-a fost stăpân, despre cuvinte-stereotipuri asimilate inerțial și clișee discriminatorii care ne ațipesc conștiința critică, despre transformarea celor slabi în pete de cerneală invizibile ale istoriei, despre oameni deveniți „bun de marfă”, despre violențe și abuzuri repetate, despre orașe care și-au pierdut identitatea, despre fabrici și combinate care-au devenit o amintire, despre pierderea oricărui contact cu familiile plecate la muncă în străinătate, despre însingurare și îmbătrânire fără cei dragi aproape, despre degradarea unor meserii pe cale de dispariție, despre supraviețuirea în condiții limită.
INTRAREA este GRATUITĂ în limita locurilor disponibile
Maskar (“Intervenții socio-culturale pentru capacitarea comunității rome și pentru încurajarea dialogului comunitar intercultural”) este un demers de intervenție culturală comunitară realizat de Asociația T.E.T.Alexandria în parteneriat cu asociațiile ADO (Artă pentru Drepturile Omului), REPER21 și Urbanium Turnu-Magurele, demarat în decembrie 2014 pentru a continua tradiția Ideo Ideis de educație și implicare civică prin cultură. Proiectul este co-finanţat prin granturile SEE 2009-2014 (eeagrants.org, fonduri-diversitate.ro).