Bucharest Jazz Festival, 2-6 iulie, in Piata “George Enescu”

jazzfestival

Festivalul de Jazz din Bucuresti, aflat la cea de-a III-a editie, se va tine in Piata “George Enescu” (cu evenimentele conexe la Hanul Gabroveni), in perioada 2-6 iulie 2014, la cateva zile dupa ce va lua sfarsit Bucharest Music Film Festival, care se tine zilelea acestea in aceeasi locatie, numita de organizatori “gradina muzicala”.

Bucharest Jazz Festival este unul dintre cele mai cunoscute evenimente din industria muzicii autohtone, organizat de Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, in prima saptamana a lunii iulie.

Serviciul public ArCub, aflat sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucuresti doreste sa transforme Festivalul de Jazz din Bucuresti in cel mai important si integrat eveniment national cu aport european.

Printre obiectivele principale ale organizatorilor se afla efortul sustinut de a sprijini muzicienii de jazz din Romania dezvoltand in acelasi timp, o legatura culturala cu artisti si interpreti din spatiul european pentru promovarea acestui gen muzical si explorarea celor mai noi directii si influente ale jazz-ului contemporan.

Misiunea Festivalului de Jazz din Bucuresti este de a “crea un mediu de excelenta în muzica romaneasca jazz si de improvizatie, prin facilitarea unor unelte si practici profesionale la standarde înalte, care sa sprijine viitoare colaborari între scena romaneasca de jazz si restul lumii.” Asa cum apare pe site-ul oficial ArCub.

Centrul ArCub are o lunga instorie in ceea ce priveste organizarea acestor evenimente. Echipa ArCub a lucrat pentru proiecte de acest fel inca din anii ’90. In anii 2000, a organizat unul dintre primele evenimente de jazz, numit la acea vreme ”Bucharest Jazzy Spring”. Acesta a fost un prilej excelent pentru artisti si tinere talentele locale cat si pentru nume cunoscute ale muzicii internationale de a se lansa intr-o colaborare, care tine pana in prezent.

In 2011, ArcCub a venit cu initiativa de a crea un festival de vara cu concerte in aer liber, alegand locatia Piata “George Enescu”, din fata Ateneului Roman. La primele editii, evenimentul a fost denumit “ArCub Open Air – Jazz, Blues & More”, apoi, in 2014, tot efortul s-a concentrat pe jazz si evenimente conexe, devenind Bucharest Jazz Festival.

Cred ca este de ajuns cu istoria. Sa vedem ce se intampla anul acesta la Bucharest Jazz Festival editia a III-a.

Curatoriat de pianistul Lucian Ban, festivalul de muzica jazz tinut in Bucuresti intra, in 2014, intr-un circuit international dedicat evenimentelor de jazz din toata Europa. Mai exact, din acest an, festivalul de jazz de la Bucuresti va face parte din Europe Jazz Network (Reteaua Festivalurilor de Jazz), ce include 93 de organizatii de profil din 29 de tari, implicate in efortul de sustinere si promovare a jazz-ului contemporan si a improvizatiei in muzica.

Odata cu redenumirea evenimentului, organizatorii aduc un concept nou, o viziune moderna si promisiunea de a promova muzicienii de jazz din Romania, respectand, in acelasi timp, pretentiile particpantilor de a primi si artisti de talie internationala.

În premiera, Bucharest Jazz Festival 2014 prezinta un modul de evenimente conexe, lansari de carte, disc, seria Jazz on Film, colocvii si dezbateri, expozitie de afis de gen, ce vor avea loc în incinta Hanului Gabroveni.

De asemenea, pe tot parcursul Bucharest Jazz Festival, în Piata “George Enescu” veti gasi standul Jazz Made in Romania, dedicat exclusiv caselor de discuri si editurilor ce publica titluri de jazz autohton.

Lee_550_1_(2)3

La editia din acest a Festivalului de Jazz din Bucuresti, si-au confirmat participarea muzicieni cunoscuti si maestrii ai genului. Vizitatorii nu trebuie sa rateze ocazia de a fi uimiti de celebrul saxofonist Lee Konitz, un maestru care a facut istorie in lumea muzicii jazz si cvartetul compus din muzicieni cunoscuti ai jazz-ului contemporan, precum Carmen Lundy, John Scofield Überjam si Julia Hülsmann.

Timp de 5 zile, amatorii de jazz vor fi asteptati in Piata “George Enescu” la concerte sustinute de cei mai importanti muzicieni din jazz-ul romanesc contemporan. Unul dintre invitati este Alex Simu, un saxofonist devenit faimos publicului datorita proiectelor sale de world music in formatia Arifa, o trupa formata din muzicieni din Romania, Grecia, Germania, Turcia si Olanda.

De pe site-ul formatiei Arifa putem afla ca: “Traditiile muzicale antice din Orientul Mijlociu si Balcani sunt amestecate cu jazz si muzica improvizata contemporana printr-un stil influentat de cultura Vestica.

‘Anatolian Alchemy’ este al doilea album lansat de trupa olandeza Arifa. De la fondarea acesteia, acum trei ani, trupa a cantat pe 5 continente. Albumul de debut al formatiei Arifa, numit: “Dincolo de Babilon”, a primit recenzii favorabile si a fost extrem de apreciat pe plan international.

Secretul formatiei Arifa este chimia creativa dintre cei patru membrii. Venind din România, Turcia, Tarile de Jos si Germania, muzica lor este la fel de diversa ca originile membrilor, incepand cu acorduri traditionale din Turcia si Balcani pana la muzica clasica a scolii de jazz”.

Emil_Bizga-002

La Bucuresti va canta si Emil Bizga, un tanar muzician acompaniat de cvartetul sau, aflat la aceasta editie pentru a-si impresiona publicul cu interpretari live si alte lucrari de pe albumul sau “Acacia Flower Quartet”, care va fi lansat in timpul festivalului.

Trebuie sa mentionez si pe cunoscutul contrabasist timisorean Johnny Bota prezent în trio-ul excelentului pianist sarb Mike Krstic.

Surprizele nu se opresc aici. Un alt proiect inedit pentru lumea muzicala din Romania este Bucharest Jazz Orchestra, indrumata de trompetistul Sebastian Burneci. Deasemenea, pe scena din Piata “George Enescu”, vor veni sa cante trupe de post-punk jazz. Cel mai bun exemplu este septetul condus de Mihai Iordache .

Romanian Jazz Collective este primul ansamblu dedicat exclusiv song book-ului romanesc de jazz, o reinterpretare moderna a compozitiilor clasice semnate de Richard Oschanitzky, Johnny Raducanu, Marius Popp si multi altii.

Sa nu uitam de evenimentele conexe, mentionate anterior, la inceputul articolului. Organizatori promit ca evenimentele conexe vor fi o experienta noua, in premiera absoluta pentru Romania si vor fi tinute la Hanul Gabroveni.

Evenimentele conexe “îsi propun sa contextualizeze jazz-ul romanesc atat în peisajul local, international, cat si în raport cu celelalte sfere ale artei.”

Astfel, pe 1 iulie, în deschiderea festivalului, centrul ArCub în parteneriat cu Institutul Polonez, prezinta o expozitie dedicata uneia dintre cele mai mari colectii private din lume, avand ca tema “afisul polonez de jazz de avangarda din anii ’60.”

Nu sunt uitate nici cartile dedicate istoriei indelungate a jazz-ului international. Dupa cum probabil v-ati dat seama, cartile dedicate jazz-ului, publicate în timpul comunismului, sunt piese de muzeu si exemplare rare. Doar 5 volume mai exista in prezent.

Cum stau lucrurile azi cu cartea romaneasca de jazz vom afla joi, 3 iulie, în ziua consacrata Cartii romanesti de jazz. Prezentati de Florian „Mosu” Lungu, autori precum Mircea Tiberian, Marius Popp, Alex Vasiliu si altii vor lansa noi titluri în domeniu, urmate de discutii cu publicul si autografe.” Ne anunta organizatorii pe site-ul evenimentului ArCub.

Cei care vor sa ii vada pe muzicinenii invitati sa concerteze in cadrul Festivalului de Jazz din Bucuresti, pot accesa clip-ul de prezentare al evenimentului, postat mai jos.

Actualitate

ROCKSTADT 2024- ZIUA 5- public

Foto: Valentin Diaconescu

Alpin Film Festival 2024

o ediție simbolică a ascensiunii și excelenței cinematografiei montane Alpin Film Festival, cel mai mare eveniment culturaldedicat iubitorilor de munte,...

SPECTACOLELE LUNII SEPTEMBRIE LA GODOT

Luna septembrie aduce la Godot începutul unei noi stagiuni teatrale, marcând revenirea pe scenă a celor mai apreciate spectacole....

LAUREAŢII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2024, ediția a 27-a, 28 – 31 august 2024, la Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia

Ediţia a 27-a a Galei Tânărului Actor HOP, program de tradiție al UNITER, s-a încheiat în seara zilei de...

Jack Savoretti: “eșecul te face să lupți pentru ceea ce pierzi.”

Un interviu deschis și profund, cu Jack Savoretti; confesiuni despre muzică, eșecuri și alte fericiri din viața unui artist, de...

INVITAŢIE LA VALS – Concert Extraordinar pe 13 Decembrie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian

O frumoasă INVITAŢIE LA VALS pentru seara de 13 Decembrie este lansată de ORCHESTRA TEATRULUI NAȚIONAL DE OPERETĂ ȘI MUSICAL...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro