Aflat la prima editie, Festivalul de muzica Bucharest Green Sounds, organizat de Creart (Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti), se va desfasura in perioada 22-24 august 2014, in zona “Roaba de cultura” (Parcul Herastrau).
Bucharest GreenSounds Festival este unul dintre evenimente de cultura urbana (spre deosebire de Festivalul “Bucurestii lui Caragiale”, care sarbatoreste intr-o maniera mai clasica), dedicate celebrarii a 555 de ani de la prima atestare documentara a Bucurestiului.
Dupa cum ne declara organizatorii pe site-ul Creart: “Proiectul presupune sarbatorirea Bucurestiului printr-un festival de anvergura, în ton cu trasaturile definitorii ale orasului nostru: dinamic, colorat, eterogen si, nu în ultimul rand, plin de viata.”
Pe scena din aer liber vor urca artisti cunoscuti din tara si din strainatate: Jaya The Cat, Subcarpati, Alexandrina, Coma, Urma & special friends, DJ Danaga, Romania Groove, Balkan Session & Adrian Naidin, The Moorings, DJ Ravin & Theodosii Spassov feat. 9 lautari & Damian Draghici, Steaua de mare, Cuantune, Basska, E.M.I.L, Boogie Belgique, SHAZALAKAZOO, BaBa ZuLa si Big Band & Irina Sarbu & Elena Morosanu & Maria Raducanu.
Organizatorii promit ca vor exista activitati pentru toata lumea. In afara de concerte, in acelasi perimetru vor exista activitati recreative si un spatiu culinar diversificat.
“Prin Bucharest GreenSounds Festival ne dorim sa prezentam publicului un nou concept de eveniment care sa reflecte personalitatea Bucurestiului si sa reprezinte o adevarata sarbatoare pentru bucuresteni si nu numai.
Festivalul isi propune celebrarea capitalei prin dans, muzica si diversitate culturala, in deplin acord cu identitatea urbana a acesteia si, nu in ultimul rand, includerea sa pe lista oraselor de renume din Europa, care incurajeaza turismul de festival”, a declarat Claudia Popa, directorul festivalului.
“Bazarul”, este un loc special amenajat, unde publicul, vizitatoriii si trecatorii se pot opri pentru a cumpara, sau admira o gama variata de produse si accesorii ce poarta semnatura unor branduri romanesti aflate in plina ascensiune pe piata din Romania, precum Lana Balana, Fuyor, Allkimik, Ma port romaneste, Utopic Art si Denimusic.
Sa vedem mai pe larg cine sunt oamenii din spatele acestor marci, care sunt produsele promovate si ce ne putem astepta sa vedem la standurile aduse la Bucharest GreenSounds Festival, in perioada 22-24 august 2014.
Lana Balana.
Lana este o tanara creatoare din România care confectioneaza îmbracaminte suprarealista inspirata din doua elemente opuse: tehnologia moderna si motivele traditionale. Piesele sale pot fi gasite, mai degraba, într-o galerie de arta sau într-un muzeu, decat într-un magazin comercial.
Stilul inovativ al Lanei îmbina uluitorul si absurdul în experimentele sale cu imprimeuri traditionale pixelate si camuflaj. Cu 8 colectii distincte la activ, Lana a reusit ca munca ei sa fie remarcata în competitii precum Puma Creativity Award (2012) si Young Creative Chevrolet Award – Romania (2012, 2013).
Fuyor.
Fuyor este un brand nou, care combina intrun mod placut si elegant, elemente de design vestimentar cu istoria si traditia romaneasca. Simbolul identitatii este reprezentat de fuior, un instrument de tors lana, canepa sau in, folosit înca din cele mai vechi timpuri pe teritoriul Romaniei.
Prin însasi simbolistica de brand, Fuyor revitalizeaza valorile si elementele de tara care s-au pierdut o data cu timpul.
Tricoul Fuyor este diferit deoarece desenul lui este realizat de romani talentati avand ca inspiratie frumusetile tarii. Se evidentiaza prin materiale de calitate si finisaje impecabile, iar ineditul apare o data cu ambalajul deosebit: tricoul este livrat într-un borcan, alaturi de un mic fuior de lemn.
Allkimik.
Allkimik este un atelier de fotografie clasica, care doreste sa aduca din nou la lumina vechile tehnici de imprimare fotografica, abandonate in favoarea imprimarilor tehnologizate, superficiale si ieftine. Tehnici vechi cazute in desuetudine, uitate, ignorate in contextul artei fotografice.
Atelierul propune o alternativa la avalansa de pixeli generata pe calculator, prin promovarea tehnicilor traditionale, alternative de realizare de imagini fotografice.
Allkimik propune servicii de imprimare analog, alb/negru sau cibachrome, guma arabica tricolora, cyanotipuri, stereograme, calotipii, precum si alte tehnici alternative de imprimare.
Vedeta atelierului o reprezinta, însa, procesul de ambrotipie, care, desi popular între anii 1850 si 1890, a fost abandonat total pentru aproape 100 de ani. Acesta presupune pregatirea placii fotosensibile chiar înaintea expunerii acesteia într-o camera cu burduf specifica secolului XIX. Tot procesul, la care participa si subiectul, este un mic spectacol vizual si olfactiv greu de uitat.
,,Ma port romaneste”
Poate dorinta romanilor de a fi patrioti, sau mandrii de tara lor, i-au convins pe cei de la magazinul “Ma port romaneste”sa utilizeze tehnicii handmade pentru mai multa autenicitate si originalitate. Atat adeptii fenomenului handmade, cat si cei care doresc sa procure un obiect specific romanesc pot gasi aici , costume populare, produse de artizanat, ceramica de Horezu, podoabe autentice romanesti.
Utopic Art.
La Utopic Art povestile se transforma în accesorii si escapade artistice. Stilul exuberant, dar si sensibil, apropie culori puternice pentru un look charismatic. Valoarea bijuteriilor de autor este data de modelele deosebite si unice abordate, precum si de posibilitatea modificarii acestora dupa stilul si personalitatea fiecarui client.
Denimusic.
La Denimusic gasim o echipa de profesionisti pasionati de muzica de calitate, din toate genurile: blues, jazz, rock’n’roll, clasica, rock, country, muzica romaneasca traditionala si usoara. Acestia doresc sa ofere ocazia, în special tinerilor si în general publicului, de a cunoaste si de a învata sa aprecieze muzica, istoria, evolutia, genurile si aspectele importante ale acestora pe parcusul timpului.
Acest eveniment este organizat în Parcul Herastrau (Roaba de cultura), in perioada 22-24 august 2014 de Primaria Municipiului Bucuresti, prin Creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti.
Intrarea este libera.
Centrul de Creatie, Arta si Traditie este un serviciu public aflat în subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, fiind succesorul Centrului de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare, înfiintat în 1957. Creart are misiunea de a raspunde nevoilor culturale comunitare prin oferirea de produse si servicii culturale diverse.
Aceste evenimente sunt: festivaluri nationale si internationale, concursuri, expozitii, targuri, seminarii, concursuri de educatie civica, ateliere de creatie cultural-artistica.
Activitatea institutiei graviteaza în jurul promovarii si punerii în valoare a turismului cultural de interes local, a mestesugurilor, obiceiurilor, traditiilor populare si a valorilor culturale romanesti dar si în jurul stimularii creativitatii în toate genurile culturale: literatura, muzica, arta populara, plastica, foto si cinematografica.