Atelierul de inițiere cinematografică pentru copii LA CINEMA s-a încheiat cu succes

Proiectul LA CINEMA – Program de inițiere cinematografică pentru copii, dedicat comunității din satul Fibiș, județul Timiș a adus magia cinema-ului în viețile a 32 de copii.Participanții cu vârste între 7 și 14 ani s-au bucurat de experiențarealizării,de la zero, a unui film de animațiestop motion, trecând pe rând prin toate rolurile implicate înproducția cinematografică: scenariști, regizori, animatori și actori în documentarul dedicat atelierului.

În cadrul premierei de gală, copiiiau trăit emoția dublului rol, celde autori ai unui film și cel de spectatori ai propriilor creații, vizionatealături de familii și prietenipe ecranul mare al cinematografului Victoria din Timișoara.

 

Copiii participanți în proiectau fost ghidați în activitățile lor de către profesioniști din industria de film: Nicoleta Miron și Agata Tabacu, instructori animație stop motion, regizoarea Iulia Rugină, de la care au deprins noțiuni de storytelling și regie și Anelise Sălan, regizoarea filmului documentar care a fost realizat în paralel și care poate fi vizionat aici aici.

 

Festivitatea care a încheiat atelierul LA CINEMA a avut loc pe 8 septembrie și a pus în valoare toate cele nouă animații stop motionrealizate de copiiprintr-o proiecție specială, organizată la Cinema Victoria din Timișoara în fața unui public format din familiile și prietenii micilor cineaști. După vizionarea filmelor lor, cu toții au devenit spectatori ai lungmetrajului Arnold cel precaut și piatra fericirii (Finlanda, 2023), prezentat în cadrul TIFF Timișoara.

Copiii participanți la atelierul la cinema s-au declarat încântați de activitățile din cadrul proiectului:

„Cel mai interesant mi se pare să faci filmul tău, să ai filmul tău cu prietenii tăi. E cel mai interesant lucru”. (Dean Giurgiucă)

„Înainte nu eram deloc liniștită când mă uitam la animații. Făceam foarte multă gălăgie, acum nu mai fac așa, pentru că acum m-am obișnuit să mă uit mai mult la chestii din astea”. (Nicol Mîrșu)

 

„Acum, după ce am învățat, o să înțeleg. Mă mai uitam mai demult pe Youtube la din astea și nu prea înțelegeam. Iar acum o să înțeleg dacă mă mai uit”. (Adrian Lupșescu)

 

Mona Vlai, fondator al Asociației Piticii Monei, partener în proiectul LA CINEMA și învățătoare la Școala Gimnazială „Nicolae Groza” din Fibiș consideră că „educația cinematografică e importantă și și-ar găsi locul în programa școlară, poate împreună cu alte direcții asemănătoare, poate cu teatrul, poate cu jocurile de rol. Din păcate noi nu atingematât de des subiectele acestea. Dacă nu îi expunem pe copii unor activitățicât mai variate, nu știm unde se află o pasiune, un talent și nu putem că nu-l descoperim”.

Prin formatul preponderent practic al atelierului LA CINEMA, trainerii au avut în vedere două mari obiective. Primul dintre ele a țintit stimularea spiritului critic în atitudinea spectatorială a copiilor. Realizarea unui film și deciziile creative cerute de acest proces, începând din faza alegerii subiectului și încheind cu componenta de post-producție, le-au oferit copiilor noifiltre artistice și oportunitatea de a înțelege mecanismele din spatele unui film vizionat. Cel de al doilea efect pozitiv a fost oportunitatea oferită copiilor de a-și descoperi talente, pasiuniși dorințe ce le pot deschide noi perspective de studiu și de carieră în viitor.

 

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film), cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative. De-a lungul celor 15 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a devenit unul dintre dintre cei mai activi organizatori de evenimente culturale în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative. Cursurile, atelierele de creație, conferințele și masterclassurile organizate (care au însumat un număr de aproximativ 1300 de participanți, provenind din toate domeniile artelor vizuale) au fost completate de proiecte internaționale realizate cu parteneri din Italia, Franța, Belgia, Polonia și Statele Unite.

 

Proiectul este organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național* (AFCN), realizat în parteneriat cu Asociația Piticii Monei, Școala Gimnazială Nicolae Groza din Fibiș, Centrul de Proiecte Timișoara și Cinema Victoria Timișoara.

Parteneri media: Liternet.ro, Ziarul Metropolis, Happ.ro, Scena 9, Radio România Cultural.

 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe canalele de comunicare ale Asociației Culturale Control N.

Telefon: 0721261736 (Iulia Rugină)

Telefon: 0755144774 (Roxana Bălăneanu)

Website: www.controln.ro

Facebook: https://web.facebook.com/controlN

Instagram: @control_n_romania

 

 

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro