Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica – ARCA va expune de vineri pana duminica in parcarea din Piata Victoriei racheta orbitala Haas 2C, destinata amplasarii pe orbita terestra a unui satelit de peste o jumatate de tona, in primavara anului 2013.
Vineri 01.06.2012 va avea loc la sediul BRD, principalul sponsor al proiectului “ARCA” o conferinta de presa legat de planurile de lansare din 2013 .
Locatie : Sediul BRD VICTORIEI
Racheta are peste 18 metri inaltime si cantareste circa 20 de tone.
ARCA lucreaza la dezvoltarea primului supersonic romanesc si vrea ca primul zbor sa fie facut in 2013, cu decolare si aterizare pe suprafata Marii Negre. Asociatia anunta in martie ca a finalizat lucrul la prima camera de ardere si ajutajul primului motor Executor pentru avionul supersonic IAR-111 Excelsior si racheta orbitala Haas II.
ARCA spera ca pana in 2015 va putea trimite un robot pe suprafata Lunii, ca parte a concursului Google Lunar X Prize la care participa 20 de organizatii, printre care si ARCA.
Obiectivele finale ale asociatiei, prezentate in februarie, sunt lansarea unui vehicul spatial capabil sa lanseze in orbita sateliti de peste 2,5 tone pana in anul 2022 si lansarea unui cosmonaut roman, pana in anul 2025.
La expozitia ce va avea loc in acest weekend va fi prezent si unul din sustinatorii proiectului SIAD România
ARCA şi SIAD România au devenit parteneri pentru Programul Spaţial al României.
SIAD România va oferi în următorii ani oxigen lichid pentru motorul rachetă Executor, “inima” întregului Program Spaţial al României. Acest motor va propulsa avionul supersonic IAR-111 şi rachetele Haas 2 şi Super Haas. Totodată SIAD România pune la dispoziţia ARCA instalaţiile de oxigen lichid şi oferă expertiza necesară amplasării şi operării acestor instalaţii.
Oxigenul lichid, un gaz criogenic cu o temperatură de lucru la bordul rezervoarelor realizate de ARCA de – 180° C, este folosit împreună cu kerosenul pentru alimentarea motorului rachetă Executor. Kerosenul arde în interiorul motorului, în mediul de oxigen, temperatura ajungând la valori de peste 3000° C, gazele formate permiţând motorului să ofere o forţă de tracţiune de 24 tone.
SIAD România, prin parteneriatul cu ARCA, demonstrează că susţine cercetarea şi inovarea românească, şi dă un semnal clar al dorinţei de creştere a implicării pe piaţa românească a gazelor industriale.
[nggallery id=3]