Titlul original: THE SELECTION
Traducerea: SHAURI AL-GAREEB
Editura: Leda
Numar pagini 367
An aparitie: 2012
The Selection Series : 0.5. The prince, 1. Alegerea, 2.The Elite, 2.5. The Guard, 3. The One
O carte distopica care poate fi citita la orice varsta incepand cu 19 ani.
Undeva in viitor, poate fi peste 50, 100, 200 de ani, este descrisa povestea Printului si a Cenusaresei, venita parca din trecutul indepartat din basmul din copilarie, dar cosmetizata intr-o alta stralucire a viitorului.
Alegerea, seamana cumva cu emisiunea Burlacul, decat ca, are alte nuante si alte valori.
La un moment dat, am avut impresia ca traiesc o parte a regimului comunist, atunci cand urmaream la tv, emisiunile impuse, cand pt. a avea o viata mai buna incercai sa te integrezi pe langa familiile din conducere sau sa faci parte din partid traind cu speranta ca poate vei avea o sansa la ceva mai bun. Astea sunt o parte din regulile care exista in aceasta tara a viitorului. Ceea ce nu prea mi-ar placea, eu care vad viitorul altfel nu as vrea sa ma reantorc in trecut.
IN VIITOR –Intr-o tara numita ILLEA
O tara condusa de regalitate, cu propriile reguli, impartita in 8 caste. Casta UNU, fiind a familie regale, DOI, TREI, in care oamenii erau potenti finaciar, PATRU-erau déjà la limita, iar de la CINCI –incepea amaraciunea. Casta Cinci, era rezervata artistilor(pictori, muzicieni), dar care nu erau platiti f. bine incercand sa supravietuiasca. Celelalte SASE-OPT, erau ale servitorilor, ale oamenilor care munceau din greu pt. altii, castigand mai nimic, caste cu familii numeroase (era o regula cu nasterea, nu aveau alternative)-muritori de foame. In aceste caste Cinci-Opt, viata este grea, si fiecare isi doreste sa avanseze cu cel putin o treapta mai sus. Castele aceste fiind trepte sociale. Cu o treapta mai sus, intr-o casta dinaintea ta, aveai doua felii de paine poate in plus, ceea ce era ceva.
Si iata ca tuturor familiilor din cele 8 caste din cele 35 de provincii ale tarii li se ofera o sansa.
Printul Maxon, vroia sa se insoare cu o fata din popor. Asa ca este lansat un concurs – ALEGEREA-cu selectie pt. toate familiile care aveau fete intre 19-22 ani. Din multimea care participa, vor fi alese doar 35 de fete, indiferent de casta. Cele care aveau norocul sa fie alese, familial lor va beneficia pe tot parcursul, la sume importante de bani, si diverse servicii. Vor fi duse la palat, unde li se ofera casa, masa imbelsugata, haine, Spa, Stayling si tot confortul. Dar aveau si reguli care trebuia indeplinte intocmai contractului semnat.Chiar daca erau eliminate din cele 35, imaginea era una buna pt. fiecare, reusind sa se casatoreasca in alte caste mai superioare. Deci bucurie si belsug pt. norocoase. Concursul nu avea o limita de timp, putea sa dureze luni de zile pana Printul isi va alege viitoarea Printesa.
America Singer, o fata care face parte din casta Cinci, -sunt artisti-ea canta la vioara pt. diverse spectacole mici de Craciun, sau ce mai prindea maruntisuri. Au si ei o familie mare, erau 5 frati, iar viata era grea. Nu mureau de foame dar nici prea multe optiuni nu aveau-supravietuiau. Mama ei cand aude de ALEGEREA, o pistoneaza sa complecteze formularul de participare. America nu avea nicio dorinta in acest sens, nu vroia sa plece de acasa, nu vroia sa aiba de-a face cu printul. Deci refuza categoric, chiar daca stia ca beneficiile aduse de participarea ei ar fi adus bunastare in familie. Mai avea cateva motive sa nu participe. Nu-i placea pe Print, de cate ori il vazuse la tv. la ctualitatile de la ora 20.00(un fel de Telejurnal, la care tot poporul se uita ca la o rugaciune) era superficial, sclifosit, apatic, arogant-il detesta. Alt motiv era-Aspen- un baiat inalt, brunet, cu ochii albastrii, inteligent, care facea parte din casta Sase, inferior castei ei-dar de care era indragostita. Nu ar fi vrut sa plece de langa el, spera sa se casatoreasca, chiar daca existau piedici. In general familiile nu acceptau casatorii cu caste inferioare. Il cunoscuse pe Aspen, fiind prieten cu fratele ei mai mare, iar intre cei doi avusese loc acea atractie chimica. Se intalneau seara pe ascuns in casuta din copac, unde radeau, vorbeau, isi povesteau, se sarutau. Cateodata stiind ca Aspen care muncea pe unde putea sa stranga bani sa-si hraneasca familia numeroasa de frati, nu o ducea prea bine cu mancarea(mai rau decat ei) ii duce din resturile ei de la masa (din portia ei ii oprea si lui). Visul lui Aspen, era sa se inroleze in armata regelui, stiind ca militarii erau vazuti bine, hraniti, si platiti. Dar era greu sa ajungi acolo, trebuiau indeplinite niste conditii. Cand vine vorba de concurs, Aspen o indeamna si el sa participe, stii ce avea de castigat, chiar daca nu ar mai fi fost o perioada impreuna. Dar nu vroia sa traiasca toata viata cu intrebarea si reprosul : Ce ar fi fost daca participa?
Pistonata de mama, de sora, de Aspen, America se inscrie in concurs, dar nu face niciun efort de a fi placuta. Si iata ca atunci cand se astepta mai putin, la Actualitati sunt anuntate participantele, printre care si America. Bucurie mare in familie! In regula, va merge, dar fara sa fie interesata de sclifositul de print. Vin oamenii de la putere, se semneaza contracte, se fac fotografii, plecarea este pompoasa, parca era la festival. Pe drumul catre aeroport, cu lume stransa pe strazi si America, aclamata mai ceva ca la chinezi, il vede pe Aspen imbratisand o fata. Atunci totul din ea s-a dus, o facuse sa plece, ii refuzase casatoria, plecase pt. el sa stranga bani. Iar Aspen o insela. Ce va face in continuare? Va incerca sa isi gaseasca un drum al ei.
Ajunge cu celelalte 35 de fete la palat, sunt cazate, li se da programul cu ce trebuie sa faca si ce nu, si asteapta sa-l cunoasca pe Print.
Printul Maxon, inalt, blond, cu niste umeri lati, cu ochii caprui si adanci si cel mai frumos zambet, nu seaman cu tipul de la tv. Este atent, sufletist, generus, amuzant, cam timid in relatiile cu fetele.
America chiar daca nu vroia sa ajunga printesa (gandul ei fiind tot la Aspen), ajunge sa fie prietena cu Maxon, povestindu-i despre viata din afara palatului, despre necazurile oamenilor, despre foamete. Ii spune adevarul ca venise acolo sa manace bine ea si familia ei, ii spune ca iubeste pe altcineva. Este singura fata in prezenta careia Printul se deschide, si isi arata adevarata lui fata. In aceasta perioada relatia lor de prietenie se dezvolta, el consultand-o in legatura cu celelalte fete, ce trebuie sa faca, ea fiind prietena si confidenta lui. Chiar daca nu va fi ea printesa va ramane pana aproape de final.
Dupa o perioada buna in care cei doi se plimbau, prin gradina palatului, vorbeau, radeau, se confesau unul celuilat, apare in peisaj un ofiter care sa ii asigure securitatea lui America (fiecare participanta avea securitate, servitoare). Ofiterul nu este altul decat Aspen. De aici totul se schimba, Aspen o iubeste inca si acum este motivat sa fie impreuna, are ce sa ii ofere. Ii este greu sa fie zi de zi langa ea si sa nu o poate atinge(relatii sexuale nu erau permise inainte de casatorie la castele inferiore doar saruturi si mangaieri), dar spera ca totul se va termina cat mai repede.
Eliminarile incep, si sunt facute in masa din motive stiute doar de print. Raman 6 fete, printre care si America evident. Si iata ca in acelasi timp, Maxon, ii spune ca: este singura fata pt. care el simte ceva, daca crede ca va fi posibil ca intr-o zi sa-l iubeasca si sa-i fie alaturi. Stie ca este greu dar el va face tot posibilul sa fie fericita.
Ce va alege America? Cum se vor desfasura lucrurile in continuare? Care sunt intamplarile din palat? Ce vor rebelii, cei care ataca palatal regal? Cum sunt fetele participante? Ce mici rautati exista intre participante? Ce reguli trebuiesc indeplinite? Cum este viata din inferioritatea sociala? Ce face Printul pt. poporul sau dupa ce afla prin ce trece?
Mai pe larg in cartea ALEGEREA.
8 puncte/10